Region Jönköpings län

Välkommen till länets första Minoritetsdagar – om och med Sveriges nationella minoriteter

Dela

Den 10-11 november 2023 uppmärksammas Sveriges nationella minoriteter särskilt i Jönköpings län. Då arrangeras för första gången Minoritetsdagar av Region Jönköpings län i samarbete med Länsstyrelsen, Gislaveds kommun och Jönköpings kommun. Media är välkomna att ta del av evenemangen.

Kollage av flaggor från minoriteterna samer, tornedalingar, judar, sverigefinnar och romer.
I Sverige finns det fem erkända nationella minoriteter: samer, tornedalingar, judar, sverigefinnar och romer.

Minoritetsdagarna inleds fredag 10 november med en kunskapsdag för politiker och tjänstepersoner som arbetar med frågor som rör nationella minoriteters rättigheter. Kunskapsdagen hålls på Kulturhuset Spira och avslutas med invigning av utställningen ”De assimilerade” på Jönköpings stadsbibliotek. Under dagarna pågår sedan flera kulturarrangemang i länet som filmvisning, utställningar, författarsamtal, dansföreställningar och en nyskriven bastumusikal.

Välkomna till utbildningsdag
Media är välkomna till kunskapsdagen klockan 09.00-12.00 fredag den 10 november på Kulturhuset Spira i Jönköping. Regionstyrelsens ordförande Rachel De Basso inleder dagen och medverkar gör även Sanna Rantamäki från Länsstyrelsen Stockholm, Heli Villanen från Gislaveds kommun och Karl Gustav Bartoll, Region Jönköpings län. Media är även välkomna att vara med vid övriga evenemang.

Läs mer och ta del av program på Region Jönköpings läns webbplats 

Mänskliga rättigheter
Nationella minoriteters rättigheter är en viktig del av Region Jönköpings läns arbete med social hållbarhet och mänskliga rättigheter, där bland annat en samrådsgrupp med representanter för de nationella minoriteterna ingår. Region Jönköpings län är också ett så kallat finskt förvaltningsområde, vilket innebär att sverigefinnar ska kunna använda finska i kontakt med verksamheten.

Sveriges nationella minoriteter
I Sverige finns fem erkända nationella minoriteter: judar, romer, samer (som dessutom är Sveriges urfolk), sverigefinnar och tornedalingar. Det finns också fem nationella minoritetsspråk: jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli. De nationella minoriteterna har funnits i det geografiska område som idag utgör Sverige sedan historisk tid, och har därmed samma rätt att behålla och utveckla sina språk och kulturer som majoritetsbefolkningen. Nästan tio procent av Sveriges befolkning tillhör en nationell minoritet.

Läs mer om nationella minoriteter här

Kontaktpersoner

Karl Gustav Bartoll
Projektledare Hållbar utveckling, Region Jönköpings län,
Ordförande i samrådsgruppen för nationella minoriteter
karl-gustav.bartoll@rjl.se
070-652 45 46

Malin Skreding Hallgren
Utvecklingsledare, Region Jönköpings län
malin.skreding.hallgren@rjl.se
073-842 12 54

Martina Rasch
Utvecklare mänskliga rättigheter, Länsstyrelsen i Jönköpings län
martina.rasch@lansstyrelsen.se
010-223 64 77

Kontakter

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

Region Jönköpings län lanserar designnätverk för lokal produktion på Kulturgatan Bodafors5.2.2024 13:15:59 CET | Pressmeddelande

Från och med årsskiftet är Jönköpings län en del av det nationella SPOK-nätverket som arbetar för ett skifte från global till lokal tillverkning. SPOK grundades i Skåne 2016 och har sedan dess spridit sig till fler regioner med syftet att synliggöra och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter. SPOK Jönköping kommer att drivas av Kulturgatan Bodafors med Region Jönköping län som huvudfinansiär.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye