Både framtidstro och oro – akademiker ambivalenta till AI
En majoritet av alla högskoleutbildade tror att AI kommer att effektivisera deras arbete. Samtidigt känner hela två av tre oro över AI-utvecklingen. Det visar en ny undersökning som Saco gjort tillsammans med Novus opinion.
Undersökningen visar att 68 procent av akademikerna är positiva eller neutrala till en framtida användning av AI i arbetslivet. 60 procent akademiker tror att AI kommer att effektivisera deras arbete.
– AI påverkar arbetslivet i allt högre utsträckning och utvecklingen går allt fortare. Därför är det högst angeläget att vi som facklig organisation nu tittar närmare på akademikers syn på AI och hur deras arbetsliv påverkas, säger Göran Arrius, ordförande Saco.
13 procent av akademikerna uppger att de själva använder AI i sitt arbete redan idag, men hela 86 procent har inte fått någon utbildning i AI.
– Att inte fler fått någon utbildning i AI är bekymmersamt. Jobb kommer att påverkas och arbetsuppgifter såväl försvinna som skapas. Då är det viktigt att investera lika mycket i medarbetarna som i tekniken. Såväl politiker som arbetsgivare har ett stort ansvar, säger Göran Arrius.
Totalt upplever två av tre akademiker oro kring AI kopplat till arbetet, visar undersökningen. De vanligaste orosmomenten är att vi gör oss beroende av AI på ett sätt som urholkar vår kunskap, samt att det inte finns tillräcklig beredskap om det uppstår problem.
Det finns också farhågor bland akademiker kring hur AI används i arbetslivet. Exempelvis är tre av fyra akademiker obekväma med att arbetsgivare låter AI fattar beslut i frågor som rör rekrytering, lön och omplacering. Sex av tio anser att regelbundna riskanalyser och kvalitetsutvärderingar är viktiga för en ökad känsla av trygghet vid användning av AI.
– Det är viktigt att skynda långsamt. Medarbetare och professioner måste kontinuerligt involveras i diskussioner och beslut kring AI. Det är också väldigt viktigt att användning av AI är rättssäker och ansvarsfull, säger Göran Arrius.
Sacos ställningstaganden kopplat till AI:
- Säkerställ tillgång till kompetensutveckling
Akademiker måste ges tillgång till den utbildning och kompetensutveckling de behöver och efterfrågar, inte minst för att kunna möta arbetsmarknadens kompetensbehov med anledning av ny teknik. - Rusta studenter för framtidens arbetsmarknad
Högskola och yrkeshögskola måste ha en strategi för hur studenter tillgodogör sig ny teknik samtidigt som man fortsätter lära ut grundläggande kunskaper. - Användning av AI måste vara ändamålsenlig, rättssäker och ansvarsfull
Det förutsätter transparens så att vi enkelt kan förstå varför AI har kommit till ett visst resultat samt vilken data som används och hur. Därför måste det finnas övergripande strategier för hur detta uppnås så att ansvaret inte hamnar på enskilda medarbetare. - Säkra anställdas inflytande
Fackliga organisationer måste kontinuerligt involveras i diskussioner och beslut kring AI. Både för att tillvarata medarbetarnas intressen och säkerställa att AI används på ett ändamålsenligt sätt. - Reglera användningen av AI på EU-nivå
AI-förordningen måste komma på plats, och det utan att den påverkar fackliga organisationers möjlighet och rätt till information, konsultation och medbestämmande. Det är viktigt att regleringen inte skadar de nationella arbetsmarknadsmodellerna.
Läs mer i rapporten om undersökningen och ta del av intervjuer med olika akademiker om deras arbete och syn på användningen av AI.
Undersökningen har genomförts av undersökningsföretaget Novus på uppdrag av Saco. Yrkesverksamma akademiker (dvs. yrkesverksamma med eftergymnasial utbildning, 3 år eller mer) i åldrarna 23–68 år har fått svara på frågor via webb-intervjuer under perioden 17 maj till 31 maj 2023. Resultatet är efterstratifierat och har viktats för att vara generaliserbart till den aktuella målpopulationen. Deltagarfrekvensen, det vill säga andelen av de sökta personerna som besvarat undersökningen, är 64 procent. Totalt har 1 085 intervjuer genomförts.
Kontakter
Agnes HedinPressansvarigSaco
Tel:0702065260agnes.hedin@saco.sePressjour Saco
Tel:08-613 48 90press@saco.seBilder
Dokument
Länkar
Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, samlar närmare en miljon medlemmar i 21 fackförbund och driver akademikers intressen på arbetsmarknaden.
Följ Saco
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Saco
All högskoleutbildning måste löna sig25.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
I en ny rapport från Saco beräknas livslöner för 35 högskoleutbildningar. Den visar att lönsamheten varierar kraftigt mellan olika utbildningsgrupper. Nästan var tredje undersökt utbildning är olönsam.
De långtidsarbetslösa akademikerna blir allt fler – aktiva åtgärder krävs15.10.2024 09:41:29 CEST | Pressmeddelande
Arbetsförmedlingen kom idag med nya siffror som visar att arbetslösheten stiger, jobben att söka blir allt färre och varslen ökar. Samtidigt visar en ny rapport från Saco att antalet långtidsarbetslösa akademiker fortsätter att öka i spåren av den pågående lågkonjunkturen. Av den nya rapporten framgår att långstidsarbetslösheten bland akademiker ökat med 11 procent jämfört med samma period förra året.
Jobben i skymundan i årets budget19.9.2024 08:02:48 CEST | Pressmeddelande
När regeringen idag presenterar sin höstbudget är ekonomin i lågkonjunktur och de globala utsikterna ytterst osäkra. Arbetslösheten är stigande från en redan hög nivå och risken är stor att den fortsätter öka under året. De satsningar som regeringen föreslår för att bekämpa arbetslösheten räcker inte.
Sluta dribbla med skatterna13.9.2024 10:45:53 CEST | Pressmeddelande
Idag är det exakt två år till nästa riksdagsval. Den tiden bör bland annat användas för att förbereda en långsiktigt hållbar skatteuppgörelse med bred politisk uppslutning.
Satsa på klimat och utbildning22.8.2024 12:33:27 CEST | Pressmeddelande
Sveriges statsfinansiella ställning är bland de starkaste i Europa. Nu sätter Saco press på finansminister Elisabeth Svantesson (M) att inför höstens budget satsa mer på både klimat och utbildning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum