Ny rapport ger ökad kunskap om cinnoberbaggen i Uppsala
En stegvis utbyggnad av Uppsalas södra delar utgör inget hot för den sällsynta cinnoberbaggen. Snarare kan beståndet stärkas om åtgärder samtidigt görs för att gynna arten. Det visar en ny rapport som ska ligga till grund för en ansökan om dispens för att få bygga nya bostadsområden i södra Uppsala.
I flera av skogsområdena söder om Uppsala stadskärna lever den fridlysta cinnoberbaggen, som finns framför allt i Uppsala län. Den finns bland annat längs den tänkta spårvägssträckan och i områdena Ulleråker, Rosendal och Gottsunda där tusentals nya bostäder planeras.
För att ta reda på hur cinnoberbaggen påverkas av den planerade stadsutvecklingen har kommunen låtit ta fram en rapport som analyserar artens population och livsmiljöer i Uppsala. Rapporten kommer att ingå i en dispensansökan till länsstyrelsen om att få bebygga delar av de skogsområden där cinnoberbaggen hittats.
– Rapportens slutsatser visar att vi kan gå vidare med våra planer om att bygga socialt hållbara bostäder och klimatsmart infrastruktur för Uppsalaborna samtidigt som vi kan bevara biologisk mångfald, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
Rapporten har tagits fram av företaget Calluna som är specialister inom biologisk mångfald, och visar att en försiktig och stegvis exploatering av prioriterade projekt är möjlig utan att riskera negativ påverkan på den lokala populationen av cinnoberbagge. Under förutsättning att förstärkningsåtgärder genomförs kan förutsättningarna för cinnoberbaggen snarare förbättras. Rapporten betonar dock vikten av att få det bekräftat att åtgärderna får den positiva effekt man förväntar sig innan de planerade bostadsområdena kan byggas.
– Om det går som vi hoppas och tror så kommer beståndet av cinnoberbagge i Uppsala att gynnas snarare än missgynnas jämfört med hur det ser ut idag. Det är väldigt glädjande om ett stadsbyggnadsprojekt får ge upphov till ett naturvårdsprojekt på det här sättet, säger Emilia Hammer, miljösamordnare på Uppsala kommun.
Rapporten påvisar även hur stora ytor av cinnoberbaggens livsmiljöer som behöver förstärkas eller nyskapas för att ingen försämring ska ske i samband med exploateringarna. Nu pågår ett arbete med att hitta lämpliga skogsområden och lämpliga skötselåtgärder för dessa. Det kan till exempel handla om att gallra bort gran i lövskog. Planen för skydds- och förstärkningsåtgärder kommer att göras klar under hösten och våren.
Nyckelord
Kontakter
Erik Pelling (S)Kommunstyrelsens ordförande
Tel:018-727 13 18erik.pelling@uppsala.seEmilia HammerMiljösamordnare, Uppsala kommun
Tel:018-7274577emilia.hammer@uppsala.sePernilla HesslingEnhetschef, Plan och bygg
Tel:018-7274687pernilla.hessling@uppsala.seLars NylanderPressansvarig StadsbyggnadsförvaltningenUppsala kommun
Tel:0766-951289lars.nylander@uppsala.seBilder
Länkar
Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor över 240 000 personer.
Följ Uppsala kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun
Mål och budget 2025 – med fokus på välfärden, tryggheten och klimat och miljö5.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
På kommunfullmäktiges sammanträde 4 november har förslag till Mål och budget 2025 med plan för 2026–2027 debatterats och behandlats. Kommunfullmäktige biföll styrets (S, MP och V:s) budgetförslag.
Juliana Zuluaga Montoya får filmpris till Ingmar Bergmans minne26.10.2024 19:35:00 CEST | Pressmeddelande
Regissör Juliana Zuluaga Montoya får 2024 års filmpris till Ingmar Bergmans minne, för filmen La Noche del Minotauro (Minotaurens natt).
Pressvisning: verk av årets stipendiater från stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne22.10.2024 09:00:00 CEST | Pressinbjudan
Pressvisning 31 oktober 11.00: Uppsala konstmuseum visar en utställning med verk av de fem konstnärer som fått 2024 års stipendium från stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne.
Uppsala kommun köper Malma gård i Valsätra14.10.2024 14:38:13 CEST | Pressmeddelande
Uppsala kommun köper Malma gård från Uppsala Akademiförvaltning. Köpet ska säkerställa att miljö-, natur- och kulturvärden bevaras när Uppsalas södra stadsdelar byggs ut. När Uppsala växer är marktransaktioner mellan berörda markägare av stor betydelse.
Storsatsning – 300 bostadsrätter markanvisas i Gottsunda8.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Gottsunda ska fortsätta utvecklas med en ökad social hållbarhet. Bostadsutvecklaren Titania får nu uppdraget att bygga 300 bostadsrätter vid Gottsunda centrum längs nya stadsstråket.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum