Siemens AB

Siemens och Elvia samarbetar för att öka nätkapaciteten i delar av Norge till 2030 med SaaS-lösning

Dela

Det norska elnätsbolaget Elvia väljer att använda Siemens SaaS-lösning LV Insights® X, för att automatisera processer och hantera komplexiteten i det norska lågspänningsnätet.  LV Insights® X, som är en del av Siemens Xcelerator-portfölj, har varit i drift hos Elvia i kombination med Spectrum PowerTM 7 ADMS sedan oktober 2023. Partnerskapet möjliggör en framtidssäkrad hantering av det norska distributionsnätet, och innebär ett steg närmare ett autonomt nät.

Siemens programvara har implementerats hos det norska elnätsbolaget Elvia, med målet att framtidssäkra hanteringen av Norges distributionsnät. Siemens programvara, LV Insights® X, och det avancerade distributionshanteringssystemet Spectrum PowerTM 7 ADMS, är nu i drift och kommer att ge Elvia relevanta insikter för flexibel hantering av elnätet och snabb ökning av dess kapacitet. Med LV Insights® X kan Elvia utnyttja befintliga data och skapa en digital tvilling för att övervaka nätets status, vilket resulterar i optimerad avbrottshantering. Detta leder till kostnadsbesparingar, förbättrad nätstabilitet och i slutändan kundnöjdhet.

"På Siemens Grid Software är vi fast beslutna att påskynda energiomställningen. Vår programvara, LV Insights X, gör det möjligt för nätoperatörer att få full insyn i sina lågspänningsnät och öka kapaciteten genom att identifiera kritiska segment. Mjukvaran, som nu har implementerats hos Elvia, kommer att göra det möjligt för företaget att ta itu med sina mest angelägna utmaningar, få värdefulla insikter för att kunna fatta snabba beslut och öka kundnöjdheten. Genom att samarbeta med Elvia och andra europeiska elnätsbolag under utvecklingsfasen av LV Insights® X kunde vi säkerställa att vår programvara uppfyller branschens krav på nästa generations näthantering", säger Sabine Erlinghagen, vd för Siemens Grid Software.

"Vi behövde ett innovativt tillvägagångssätt för att utveckla nästa generations näthanteringslösning i Norge. I samarbete med Siemens implementerade vi inom några veckor en avancerad och framtidssäker produkt som kommer att hjälpa oss att påskynda och hantera energiomställningen. Med ökad flexibilitet och överblick över elnätet kan vi nu hantera vårt lågspänningssystem på ett mer effektivt sätt – från planering till drift och underhåll”, säger Erik Jansen, Head of Grid Operations på Elvia.

Gemensam innovation var avgörande för utrullningen av båda produkterna hos Elvia. Under processen testade Elvia, tillsammans med andra europeiska elnätsbolag, prototyper av programvaran för att utveckla användarcentrerade lösningar som är enkla och intuitiva att använda. Detta agila tillvägagångssätt ledde till utvecklingen av en produkt som stöder modern och robust nätstyrningsarkitektur.

Den nya SaaS-produkten, LV Insights® X, är en del av Siemens Xcelerator-portfölj – en öppen digital affärsplattform som gör det möjligt för kunder att påskynda sin digitala transformation enklare, snabbare och i stor skala. Det utgör grunden för flexibel, anpassningsbar och skalbar hantering av lågspänningsnät och hjälper till att minska avbrottstiderna med upp till 30 procent. Elvia kan dra nytta av alla fördelar med Siemens Xcelerator-portfölj med hjälp av LV Insights® X då den sömlöst kan integreras i det befintliga systemlandskapet, inklusive Spectrum PowerTM 7ADMS.

Nyckelord

Kontakter

Siemens AG (Berlin och München) är ett teknikföretag med fokus på industri, infrastruktur, transport och sjukvård. Från mer resurseffektiva fabriker, motståndskraftiga leverantörskedjor och smartare byggnader och nät, till renare och bekvämare transporter samt avancerad sjukvård, utvecklar företaget teknik medsyfte attskapa verkligt värde för kunder och användare. Genom att kombinera den verkliga och den digitala världen ger Siemens sina kunder möjlighet att transformera sina verksamheter och marknader och hjälper dem att förändra vardagen för miljarder människor. Siemens äger en majoritetsandel i det börsnoterade företaget Siemens Healthineers, en globalt ledande medicinteknisk leverantör som formar framtidens hälso- och sjukvård. Dessutom har Siemens en minoritetsandel i Siemens Energy, en global ledare inom överföring och generering av elkraft.  

Under räkenskapsåret 2022, som avslutades den 30 september 2022, genererade Siemenskoncernenintäkter på 72 miljarder euro och ett nettoresultat på 4,4 miljarder euro. Per den 30 september 2022 hade företaget cirka 311 000 anställda över hela världen. Mer information finns på www.siemens.com. Under samma tidsperiod genererade Siemens i Sverige en omsättning på 6,2 miljarder kronor och hade cirka 1 500 anställda. Mer information finns på www.siemens.se.  

Följ Siemens AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Siemens AB

Siemens och Tyréns ingår partnerskap för hållbar samhällsutveckling25.4.2024 07:32:00 CEST | Pressmeddelande

Siemens och Tyréns har ingått ett partnerskap med syfte att främja hållbar samhällsutveckling. Genom partnerskapet blir Tyréns en del av ekosystemet Siemens Xcelerator - en öppen, digital affärsplattform som sammanför kunder, branschpartners och utvecklare för att tillsammans upptäcka, utbyta och skapa innovativa, hållbara lösningar. Tyréns är den första och hittills enda samhällsbyggnadsaktören på Siemens Xcelerator i Norden.

Framgångsrikt pilotprojekt på Väla Centrum bidrar till stabilisering av elnätet och intäkter för fastighetsägaren6.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Sedan maj 2023 har Väla Centrum utanför Helsingborg hjälpt till att balansera det svenska elnätet genom att erbjuda sin förbrukningsflexibilitet på en av Svenska kraftnäts marknader för handel med stödtjänster, FCR-N (Frequency Containment Reserve – Normal). Väla blev den första svenska kommersiella fastigheten att bli godkänd för att göra detta. Förutom att svara mot det ökande behovet av flexibilitet i elnätet finns ekonomiska incitament för fastighetsägaren Skandia Fastigheter, som får intäkter från handeln.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye