Region Jönköpings län

Psykiatriveckan 2023 – en vecka fullmatad med föreläsningar om psykisk hälsa

Dela

Under Psykiatriveckan den 13-17 november erbjuder Region Jönköpings län ett trettiotal föreläsningar för att öka kunskapen om psykisk ohälsa och psykiatriska tillstånd. Årets tema är prio på psykisk hälsa. Föreläsningarna är gratis och alla nås digitalt.

Illustration: Lotta Bynert

Genom veckan vill Region Jönköpings län erbjuda intresserad allmänhet och yrkesverksamma möjlighet att lära mer om vad som bidrar till en ökad psykisk hälsa, vilken vård som finns att få, men också hur vi kan stötta varandra som medmänniskor.

–Psykiatriveckan är ett sätt att sprida kunskap om psykisk hälsa, psykiska besvär och psykiatriska tillstånd, men det är också ett viktigt forum att berätta vad vi alla själva kan göra för att må bättre och vilken hjälp som finns att få, berättar Micael Edblom, sjukvårdsdirektör för verksamhetsområdet psykiatri, rehabilitering och diagnostik, Region Jönköpings län.

Under veckan varvas föreläsningar från yrkesverksamma med skildringar av intressanta livsresor. Några exempel på ämnen som tas upp under veckan är neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, självskadebeteende, suicid, bipolär sjukdom, behandling av trauma hos små barn och hur ett barns hjärna utvecklas.

Måndag 13 november visas föreläsningen Ångestskolan – förstå och hantera ångest med Tonje Frankenius Kjell, legitimerad hälso- sjukvårdskurator, verksam vid psykiatriska kliniken i Eksjö. Ångestsskolan  ökar din kunskap om diagnosen, orsaker, symtom och ger också råd om hur du kan förutse och hantera din ångest i olika situationer.

Under onsdag 15 november kan du lära dig mer om konflikthantering med barn. Då föreläser Karin Elardt, psykolog och områdeschef vid Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Nässjö på temat När känslor blir för starka. Karin pratar bland annat om vikten av att förstå hjärnans utveckling för att veta vilka strategier vi kan använda oss av att reglera känslor som blir starka.

Psykiatriveckan avslutas fredag 17 november med en dag med fokus på återhämtning från psykisk ohälsa: Återhämtning – hopp, egenmakt, möjligheter. Deltar gör personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa, forskare och representanter från olika verksamheter.

Hela programmet för Psykiatriveckan 2023: https://rjl.se/psykiatriveckan 

Media är varmt välkomna att ta del av Psykiatriveckans föreläsningar via webben. Vi hjälper också självklart till att hjälpa er att komma i kontakt med föreläsare.

För mer information kontakta:

Annica Lindström
Samordnare för Psykiatriveckan, Region Jönköpings län
010–243 56 47
annica.lindstrom@rjl.se

Kontakter

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye