WWF: Skrämmande att regeringen inte vet när Sveriges utsläpp kommer att minska
Regeringen tror inte att den egna politiken gör det möjligt att nå klimatmålen - därför vill den ändra inriktning och köpa utsläppsutrymme av andra länder.
Enligt FN befinner vi oss i det avgörande årtiondet då utsläppen måste halveras för att världen ska ha en chans att klara Parisavtalets målsättningar. Alla länder måste öka sina ansträngningar om 1,5-gradersmålet ska leva. I Sverige kommer utsläppen istället att öka kommande år till följd av regeringens politik, enligt regeringens egna beräkningar.
–Det som har störst betydelse för att bromsa klimatförändringarna är hur snabbt vi kan minska utsläppen. Varje ton koldioxid vi släpper ut bidrar till uppvärmningen. Det är därför anmärkningsvärt och skrämmande att klimat- och miljöministern inte kan svara på en direkt fråga om när utsläppen i Sverige ska börja minska, säger David Mjureke, klimatexpert på WWF Sverige.
Regeringen menar att Sverige bör köpa utsläppsutrymme från andra EU-länder istället för att klara målen genom utsläppsminskningar i Sverige. En politik som gör oss beroende av att köpa utsläppsutrymme av andra skulle dock innebära slutet för Sverige som pådrivande kraft för höga europeiska klimatambitioner.
–Det vore ett stort misstag om regeringen gör Sverige beroende av att köpa utsläppsutrymme av andra EU-länder för att klara sina klimatåtaganden. Vi vet inte om det kommer att finnas utsläppsutrymme att köpa eller vad det kan komma att kosta, fortsätter David Mjureke.
–Det är tydligt att regeringen inte tror på att deras egen klimatpolitik når de nationellt uppsatta klimatmålen. Därför har de gett i uppdrag till miljömålsberedningen att se över klimatmålens struktur och öppnar upp möjligheten att köpa utsläppskrediter från andra EU-länder. Det är beklagligt att regeringen väljer att göra detta snarare än att satsa på företag i Sverige, säger Martin Wadmark, politisk sakkunnig på WWF.
–Tack vare klimatomställningen sker just nu enorma industriinvesteringar i Sverige och det skapar tusentals nya jobbtillfällen. Ambitiösa klimatmål och politik som minskar utsläppen på hemmaplan är inte bara nödvändigt som svar på klimatkrisen, det är också det bästa för Sverige. Satsa på klimatomställningen i Sverige, inte i andra EU-länder, fortsätter David Mjureke.
Miljömålsberedningen kommer behöva tid att se över etappmålen, det kan ta två år innan vi ser ett resultat från utredningen. Om Sverige ska nå klimatmålen till 2030 återstår då fyra år att nå målen.
–Det finns en risk nu att regeringen gömmer sig bakom miljömålsberedningens uppdrag och inte genomför de satsningar som krävs i klimatpolitiken. Det kommer att vara ont om tid att nå de klimatmål Sverige har 2030, efter de beslut som hittills presenterats av denna regering, avslutar Martin Wadmark.
Om du har frågor, kontakta:
David Mjureke, klimatexpert, david.mjureke@wwf.se tel 070-81 49 976
Nina Schmieder, pressekreterare tel 073-5862622
Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
WWF om vargjakten: satsa på förebyggande åtgärder30.12.2024 06:05:00 CET | Pressmeddelande
Den 2 januari startar 2025 års vargjakt. Trots kraftig inavel och bristande satsningar på alternativa åtgärder, får 30 vargar skjutas. WWF menar att jakten som enda åtgärd inte är en effektiv lösning på att minska konflikter mellan rovdjur och människor, utan det krävs också ökade insatser på förebyggande åtgärder.
WWF: 234 nya arter upptäckta i Mekong-regionen16.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
En igelkott med mjuk päls, en krokodilsalamander och en ny palm är några av de drygt 230 nya arter som upptäckts i länderna längs Mekongfloden de senaste åren. WWF menar att det är hög tid att få stopp på de krympande livsmiljöerna och handeln med vilda djur, så att dessa arter inte försvinner.
Det hållbara alternativet till ålen på julbordet12.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
I fiskaffärer, saluhallar, webbshoppar och julmarknader – den akut hotade ålen går tyvärr att köpa på många platser nu inför julen. Men att välja att äta en utrotningshotad art kan leda till förödande konsekvenser för hela ekosystemet under ytan.
Fiskguiden 2024: Hållbart fiske kräver kontroll och förvaltning4.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
WWF Fiskguiden 2024 visar att det är möjligt med hållbart fiske, under förutsättning att kontrollen och förvaltningen förbättras. Årets guide, som innehåller närmare 100 arter, visar vilka fiskar som är ett bra val och vilka man bör undvika i fiskdisken.
Kaffe och krokodil – 742 arter upptäckta i Afrikas regnskogar3.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Vackra orkidéer, en groda med klor och en fisk som andas på land. 742 djur- och växtarter som hittills varit okända för vetenskapen har upptäckts i regnskogarna i Kongoområdet det senaste decenniet, visar en ny rapport från WWF. Fynden pekar på den stora artrikedom som trots allt finns kvar – och brådskan att skydda den.