WWF: 234 nya arter upptäckta i Mekong-regionen
En igelkott med mjuk päls, en krokodilsalamander och en ny palm är några av de drygt 230 nya arter som upptäckts i länderna längs Mekongfloden de senaste åren. WWF menar att det är hög tid att få stopp på de krympande livsmiljöerna och handeln med vilda djur, så att dessa arter inte försvinner.
–Vi har en viktig uppgift att skydda dessa arter, så att de inte försvinner just efter de upptäckts. Framför allt måste vi få stopp på avskogning och handeln med vilda djur och växter, som leder till att allt fler arter utrotas, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF.
Enligt WWFs rapport, som släpps den 16 december, är många av de nyupptäckta arterna redan hotade av utrotning och WWF uppmanar länderna i regionen att skydda dessa unika och fantastiska varelser och deras livsmiljöer.
Bakom upptäckten av alla de 173 kärlväxter, 26 reptiler, 17 groddjur, 15 fiskar och tre däggdjur i Kambodja, Laos, Myanmar, Thailand och Vietnam finns hundratals forskare från universitet, naturvårdsorganisationer och forskningsinstitut från hela världen. Det totala antalet kärlväxter och ryggradsdjur som upptäckts i Mekong-regionen sedan 1997 är 3 623.
–Även om dessa arter precis beskrivits av vetenskapen så sent som förra året, har de levt i de unika livsmiljöerna i regionen i många årtusenden. Var och en av dessa arter är viktiga beståndsdelar i fungerande ekosystem och en viktig del av regionens rika naturarv, säger Louise Carlsson, expert i biologisk mångfald.
Några av höjdpunkter bland de nyupptäckta arterna är:
• En palmhuggorm med vackra fjäll som får det att se ut som om den har långa ögonfransar.
• En ljusorange krokodilsalamander som lever på nytt höjdrekord för sitt släkte, hittad mellan 1 800 m och 2 300 m över havet.
• En igelkott med mjuk päls med vassa huggtänder, döpt efter det vietnamesiska ordet för vampyr.
• En mullvad som liknar en näbbmus och bara väger 8 gram - vilket placerar den bland de 10 lättaste arterna av landlevande däggdjur på jorden.
• En ingefärsart vars rot luktar mango.
• En bladlös orkidé som hittades på en marknad, men aldrig beskrivits tidigare. Den är sannolikt redan är hotad av överexploatering.
• En karstödla - med ett namn som låter som om den kom ur Game of Thrones. Det är en ny art såväl som att den representerar ett nytt släkte under familjen agamer (draködlor).
• En ormart i släktet rhabdophis under familjen snokar uppkallad efter den etniska gruppen H'mong.
• En rosaaktig fisk, som precis beskrivits av vetenskapen trots att den är vanlig i akvariebranschen.
Arter upptäcks på en mängd olika sätt. En del samlas in vid fältbesök och hamnar i naturhistoriska museer och botaniska trädgårdar i åratal – ibland i årtionden innan de analyseras och identifieras. Ibland finns arter redan i handeln, vilket är fallet med många orkidé- och akvariefiskarter, men har ännu inte “upptäckts” eller beskrivits av forskare.
WWFs Living Planet Report, som släpptes i oktober visar att populationerna av vilda ryggradsdjur globalt i snitt minskat med 73 procent sedan 1970. Överexploatering är en de bakomliggande faktorerna till utrotningen i Mekongregionen liksom på många andra ställen, andra förklaringar är klimatförändringar, föroreningar, invasiva arter och sjukdomar.
– För att stoppa förlusten av biologisk mångfald i Mekongregionen, arbetar vi på WWF med att påverka dessa länder för att bättre förstå dessa arter, stärka deras bevarande och ta itu med kritiska hot som illegal och ohållbar jakt och handel. Vi tror att det är enda vägen framåt, fortsätter Louise Carlsson.
Vill du veta mer, kontakta:
Louise Carlsson, expert biologisk mångfald, tel 070-603 84 64, louise.carlsson@wwf.se
Nina Schmieder, pressekreterare, tel 0735-862622, nina.schmieder@wwf.se
Bilder
Dokument
Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
Det hållbara alternativet till ålen på julbordet12.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
I fiskaffärer, saluhallar, webbshoppar och julmarknader – den akut hotade ålen går tyvärr att köpa på många platser nu inför julen. Men att välja att äta en utrotningshotad art kan leda till förödande konsekvenser för hela ekosystemet under ytan.
Fiskguiden 2024: Hållbart fiske kräver kontroll och förvaltning4.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
WWF Fiskguiden 2024 visar att det är möjligt med hållbart fiske, under förutsättning att kontrollen och förvaltningen förbättras. Årets guide, som innehåller närmare 100 arter, visar vilka fiskar som är ett bra val och vilka man bör undvika i fiskdisken.
Kaffe och krokodil – 742 arter upptäckta i Afrikas regnskogar3.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Vackra orkidéer, en groda med klor och en fisk som andas på land. 742 djur- och växtarter som hittills varit okända för vetenskapen har upptäckts i regnskogarna i Kongoområdet det senaste decenniet, visar en ny rapport från WWF. Fynden pekar på den stora artrikedom som trots allt finns kvar – och brådskan att skydda den.
God och skön hållbar jul önskar WWF26.11.2024 16:22:43 CET | Pressmeddelande
Att fira jul kan tära på både plånboken och klimatet. Här tipsar WWF om hur du kan fira mer hållbart och samtidigt hålla ner kostnaderna.
Historisk möjlighet att stoppa plastföroreningarna25.11.2024 17:28:17 CET | Pressmeddelande
Plastskräp motsvarande en full lastbil hamnar i havet – varje minut. Nu inleds slutförhandlingarna om ett globalt avtal för att stoppa plastutsläppen. WWF kräver att länderna enas om ett rättsligt bindande avtal för att få bukt med plasterna som hotar såväl djur och hela ekosystem som människors hälsa.