Civil Rights Defenders

Arresteringsorder mot Bashar al-Assad och tre av hans medarbetare för krigsbrott och brott mot mänskligheten i Syrien

Dela

Franska domare har utfärdat internationella arresteringsorder mot flera högt uppsatta representanter för den syriska regimen, däribland president Bashar al-Assad. Beslutet är ett resultat av en utredning som inleddes efter att syriska brottsoffer och organisationer i mars 2021 lämnade in en anmälan om krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten efter saringasattacker i Syrien. Civil Rights Defenders är idag part i målet. Liknande anmälningar har lämnats in i Sverige och Tyskland där förundersökning fortsatt pågår.

Den syriska regimen genomförde saringasattacker mot civilbefolkningen i Douma och al-Ghouta i augusti 2013. Över tusen personer dödades och många fler skadades allvarligt, däribland många barn.

– Arresteringsorderna sänder ett viktigt budskap till alla som överlevt och drabbats av dessa fruktansvärda attacker och andra folkrättsbrott i Syrien att världen inte glömt bort dem, och att arbetet för rättvisa fortsätter, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

De franska domarnas beslut att utfärda arresteringsorder mot Syriens president Bashar al-Assad, hans bror Maher al-Assad, samt generalerna Ghassan Abbas och Bassam al-Hassan följer en flera år lång förundersökning. Polisanmälan i fallet lämnades in i mars 2021 av syriska brottsoffer och The Syrian Center for Media and Freedom of Expression (CSM) i samarbete med Syrian Archive och Open Society Justice Initative. Sedan dess har organisationerna och Civil Rights Defenders blivit part i målet. Civil Rights Defenders och organisationerna har i snart tre års tid samarbetat för att få till stånd och driva framåt utredningar i Frankrike, Tyskland och Sverige om saringasattacken i al-Ghouta den 21 augusti 2013.

Bevisning knyter syriska regimen till attackerna

Förutom omfattande vittnesmål från personer som utsattes för och överlevde giftgasattackerna i Douma och al-Ghouta innehöll anmälan hundratals dokumentära bevis, däribland bild- och filmmaterial, samt annan dokumentation som bland annat beskriver den militära beslutskedjan bakom attackerna.

– Utifrån den bevisning som lämnats in i ärendet och det som framkommit av utredningen i övrigt har de franska utredningsdomarna funnit att de personer som omfattas av arresteringsorderna varit ytterst ansvariga för attackerna. Att de nu utfärdar arresteringsorder är en viktig markering inte bara mot den syriska regimen, utan mot alla stater, att förbudet mot kemiska vapen inte kan överträdas ostraffat, säger Aida Samani, jurist på Civil Rights Defenders.

En möjlighet att fastslå fakta

Liksom svenska myndigheter, har franska myndigheter i vissa fall jurisdiktion över brott som begåtts utanför landets gränser och kan därför ställa förövare av folkrättsbrott som begåtts utomlands inför rätta i Frankrike.

– Den process som nu inletts i Frankrike kan komma att leda till att de utpekade ställs inför rätta, och döms, i sin frånvaro. En sådan rättegång är viktig för att kunna fastslå fakta om saringasattackerna, och för att brottsoffer ska få komma till tals om sina erfarenheter från attackerna, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Anmälan och förundersökning i Sverige

I april 2021 lämnade Civil Rights Defenders och syriska brottsoffer in en liknande polisanmälan mot representanter för Assads regim till den svenska polisen som resulterade i att en förundersökning inleddes. Likt anmälan i Frankrike och Tyskland berör polisanmälan i Sverige saringasattacker i Syrien. Förundersökningen i Sverige pågår fortfarande.

Kontakta oss

Våra experter finns tillgängliga för att kommentera arresteringsorderna mot representanter för den syriska regimen och den anmälan Civil Rights Defenders tidigare lämnat in till svensk polis. Vi kan även förmedla kontakter till de andra organisationer som är parter i målet. Vänligen kontakta: Civil Rights Defenders: press@crd.org / +46 (0)76 576 27 62.

Läs mer 

Här kan du läsa organisationernas gemensamma pressmeddelande på engelska samt få mer information om fallet och arresteringsorderna.

Nyckelord

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

“Fler barn kommer att sättas i förvar” – kritik mot EU:s nya migrationspakt11.4.2024 13:12:34 CEST | Pressmeddelande

Igår röstades Europeiska unionens migrations- och asylpakt igenom i parlamentet efter flera års förhandlingar. Den undergräver rätten till asyl och kommer att leda till kraftigt ökat lidande för migranter och asylsökande, menar människorättsorganisationen Civil Rights Defenders som har granskat pakten. – Migrationspakten hindrar människor att söka och få skydd från krig och förföljelse. Fler barn och vuxna kommer att sättas i förvar och rättsosäkra asylprocesser kommer att öka, säger Martin Nyman, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Syrisk brigadgeneral inför rätta i Sverige11.4.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

På måndag inleds en rättegång i Stockholms tingsrätt mot en tidigare brigadgeneral i den syriska armén. Mannen står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott i Syrien och är den högst rankade militära tjänstemannen att ställas inför rätta i en europeisk domstol för folkrättsbrott i Syrien. Rättegången är också den första i Europa att behandla krigsbrott begångna inom ramen för den syriska regeringens krigföring och handlar om urskillningslösa attacker som drabbat civila. Med nära 200 000 syrier i Sverige är målet relevant för många. Civil Rights Defenders finns därför på plats för att bevaka rättegången och kan kommentera målet utifrån ett folkrättsperspektiv.

Iransk medborgare döms för folkrättsbrott och mord – Civil Rights Defenders kommenterar19.12.2023 17:04:55 CET | Pressmeddelande

En iransk medborgare dömdes idag i Svea hovrätt för folkrättsbrott och 24 fall av mord för sin inblandning i massavrättningar av politiska fångar Gohardasht-fängelset i Iran 1988. Domen är historisk och en seger för brottsoffer och de många människor som påverkats av övergreppen. Civil Rights Defenders har bevakat rättegången på plats i rättssalen i över två års tid, först i tingsrätten och nu i hovrätten. – Det är en viktig dom som har stor betydelse för att kunna ställa förövare till svars. Det rör sig om oerhört allvarliga brott som ingen tidigare hållits ansvarig för. Domen från Svea hovrätt ger brottsoffer och de många som drabbats någon form av rättvisa och upprättelse, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Risk för diskriminering och godtyckliga polisingripanden – kritik mot förslag om visitationszoner15.12.2023 13:02:09 CET | Pressmeddelande

Utökade befogenheter för polisen att kroppsvisitera och genomsöka fordon utan brottsmisstanke ökar risken för kränkningar av den personliga integriteten och diskriminerande etnisk profilering. Det menar Civil Rights Defenders och pekar samtidigt på regeringens skyldighet att garantera rättssäkerheten och likabehandling. Igår överlämnades utredningen om visitationszoner till regeringen och nu riktas kritik mot flera av förslagen. – Förslagen i utredningen stillar inte vår oro för att visitationszoner kommer att vara integritetskränkande och leda till diskriminering. Vi vet att polisen använder sig av diskriminerande kontroller, och förslaget om visitationszoner bör inte genomföras innan vi har en diskrimineringslag på plats som också omfattar diskriminerande åtgärder av polis, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye