Så ser marknadsläget ut för svenska trävaror
Den svenska träindustrin har haft en remarkabelt god exportutveckling trots den allmänt svaga konjunkturen. Jämfört med konkurrentländer står sig de svenska sågverken starka och ser ut att ta marknadsandelar. Framtiden ser dock dystrare ut och efterfrågan väntas fortsätta vika det kommande året. Det visar den senaste marknadsrapporten ”Så går det för skogsindustrin”.

Skogsindustriernas nya rapport visar att leveranserna av trävaror för det första halvåret 2023 låg närmast på rekordnivåer. Detta trots en avstannad byggkonjunktur. De svenska sågverken har totalt sett presterat klart bättre än sina konkurrenter på världsmarknaden.
– De svenska sågverken har gjort en slags humledans. Samtidigt som andra europeiska producenter har fått dra ner sin produktion har svenska sågverk haft några av sina största leveranser någonsin. Det var oväntat men blickar vi framåt ser utsikterna betydligt mindre muntra ut, säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker för trävaror på Skogsindustrierna/Svenskt Trä.
En faktor som bidragit till den starka efterfrågan i omvärlden är att länder sökt nya alternativ till tidigare import av ryska trävaror. Ett sådant tydligt trendskifte märks i den baltiska marknaden som i högre grad än tidigare nu köper svenskt. Medan exportförsäljningen överlag varit stark har den inhemska trämarknaden i Sverige varit betydligt mera deppig.
– Det är framförallt exportmarknaderna som har gått oväntat starkt under året. På den svenska marknaden är det omvänt, här har vi istället aldrig haft så låga leveranser. I närtid står hoppet till att den amerikanska marknaden ska kunna trotsa konjunkturen och visa vägen framåt, men den kinesiska marknaden kan också visa sig bli lite av en bubblare, säger Christian Nielsen.
– Sett till priser har trävaror inte haft samma positiva utveckling som andra materialslag på världsmarknaden. Istället har det varit en kräftgång under året, vilket indikerar ett tufft kostnadsläge för producenterna.Trävarupriserna har visserligen kommit ner kraftigt sedan pandemin, men vi ser också att de under året har stabiliserat sig på en nivå åtminstone 20-30 procent högre än normalt. Något vi bedömer till stor del beror på ett ökat och försvårat kostnadsläge, både i Sverige men kanske framförallt i Europa, säger Christian Nielsen.
På medellång sikt förväntas efterfrågan på träprodukter att öka. Att tillgodose världens behov av förnybara byggmaterial kommer därför vara en fortsatt viktig uppgift för de svenska sågverken. Samtidigt står träbranschen också inför nya utmaningar tillsammans med byggsektorn.
– Det finns helt klart en oro för utvecklingen på byggmarknaden, utifrån nuvarande ränteläge parallellt med stora investeringsbehov för att klara den gröna omställningen. Här kan träbranschen vara med och erbjuda lösningar. Arbetet med det industriella träbyggandet skulle kunna vara en del av att öka effektiviteten inom byggsektorn, säger Anna Ryberg Ågren, direktör Svenskt Trä.
En presentation av marknadsläget för trävaror kommer att göras under sågverksbranschens årliga event Trämarknaden i Karlstad den 16 november.
Kontakter
Alexander OrlingePresschef Skogsindustrierna
Tel:072-207 83 68alexander.orlinge@skogsindustrierna.seBilder



Dokument
Svenskt Trä sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör vi genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling.
Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ-, KL-trä- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.
Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.
Följ Svenskt Trä
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä
Rot och sänkta räntor möjlig vändning för träindustrin24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Leveranserna av trävaror till svensk byggsektor har varit de lägsta sedan 1990-talskrisen och sågverken pressas samtidigt av höga kostnader. Möjligen kan ett höjt rotavdrag och sänkta räntor vara början på en försiktig återhämtning. Det visar Skogsindustriernas nya marknadsrapport Så går det för skogsindustrin, som även belyser hur handelskriget kan påverka träindustrin.
Undvik vanliga felet när du rengör trallen10.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Våren är här och det är dags att ge din trall lite extra omsorg. Att ta hand om sin trall är viktigt för att den ska hålla så länge som möjligt. Många gör dock misstaget att använda högtryckstvätten för hårt vilket kan förkorta virkets livslängd, varnar branschorganisationen Svenskt Trä.
Bastufeber – så bygger du din egen bastu12.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Att basta är hetare än någonsin efter Kaj:s vinst med ”Bara bada bastu” i Melodifestivalen. Branschorganisationen Svenskt Trä förklarar vad du ska tänka på när du bygger din egen bastu.
Svenskt Trä prisar deltagare i Ung Svensk Form med kunskapsresa för hållbar arkitektur och design5.2.2025 14:57:11 CET | Pressmeddelande
Sveriges största designtävling för unga formgivare, Ung Svensk Form, har sedan 1998 varit en unik plattform för att sammanföra unga innovativa arkitekter och formgivare med media och publik. Som stolt samarbetspartner och stipendiegivare delar Svenskt Trä med sig av inspiration och kunskap om trä.
Positiva signaler ger hopp för limträbranschen, trots nedgång 20243.2.2025 14:57:50 CET | Pressmeddelande
Limträbranschen upplevde en utmanande period under 2024, där de totala leveranserna minskade med 16,9 % jämfört med föregående år. Framför allt var det projektbalken, som används i större byggprojekt, som stod för det största tappet med en minskning på 23,4 %. Lagerbalken, som säljs via bygghandeln, sjönk mer marginellt med 2,6 %. Trots detta skymtades ljusare tider sista kvartalet, då lagerbalken återhämtade sig kraftigt med en ökning på närmare 21 % jämfört med föregående år.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum