Hulda Lind Jóhannsdóttir och Jens Persson Hertzman – årets Gunn Wållgren-stipendiater

Dela

Skådespelaren Hulda Lind Jóhannsdóttir och operasångaren Jens Persson Hertzman har utsetts till årets Gunn Wållgren-stipendiater. Gunn Wållgrens minnesfond är en fond med ändamål att årligen dela ut stipendier till en skådespelare från Dramaten och en sångare från Kungliga Operan. Stipendierna delades ut idag vid en ceremoni på Kungl. Musikaliska Akademien. 

Hulda Lind Jóhannsdóttir och Jens Persson Hertzman
Hulda Lind Jóhannsdóttir och Jens Persson Hertzman Foto: Dramaten/Johanna Hanno

Prismotivering Hulda Lind Jóhannsdóttir:  
Det är självklart att Hulda Lind Jóhannsdóttir är årets Gunn Wållgren-stipendiat! Den som upplevt Hulda på scenen vet varför det är så. Ett ord som närvaro kan tyckas för enkelt i sammanhanget. Hulda besitter en sällsynt kombination av erfarenhet och intuition, kroppen och ordet är alltid ett. Ibland börjar det med en axelryckning, eller en huvudskakning, en liten blinkning eller ett knyck… Men så kommer den, Repliken, fälld som av en tillfällighet men den vet exakt vart den ska. Pang, mitt i krysset. Eller snarare i mellangärdet. Ingen av medspelarna på scenen hinner värja sig, ingen i publiken kan undgå kraften, ska vi skratta eller gråta? Vi gör både och.
Ja, det är Hulda Lind Jóhannsdóttir. Scenen är hennes absoluta element. Där är hon totalt fri i sina uttryck. Ingenting, absolut ingenting, tycks omöjligt för denna ’one of a kind’-aktris.

Om Hulda Lind Jóhannsdóttir
Hulda Lind Jóhannsdóttir tillhör Dramatens fasta ensemble. Hon är utbildad vid Larssons Teaterakademi i Göteborg 1991–1993. På Dramaten har Hulda spelat totalt 44 roller, bland annat i The Mental States of Sweden, Ivanov, Det blåser på månen, Hej, det är jag igen, Den yttersta minuten, Swede Hollow, Tartuffe, Liv, död, sex, pop och senast som Fru Linde i Ett dockhem och som Myrian/Nicoletta i Mefisto. I vår är hon aktuell i Lorcas Yerma i regi av belgiska Lisaboa Houbrechts. Hulda medverkar även i årets Julkalender, Trolltider – legenden om Bergatrollet, på SVT.

Prismotivering Jens Persson Hertzman: 
Han kom som ett yrväder på jakt efter fåglar att sälja och en brud att leva tillsammans med, men gift blev han först tio år senare på vår operascen. Han har framträtt i vitt skilda roller – alltifrån Mozarts charmige virrpanna i Trollflöjten till nygift och nedbruten i Melancholia, samt en och annan betjänt. Han har svingat sig mellan barock, wienklassicism, belcanto, Verdi, Puccini, 1900-tal, ny barnopera och nu senast en apokalyptisk färd mot undergången – varje gång med samma höga kvalitet, trovärdiga gestaltningar och sin varma och skönt klingande baryton.
Med stor spänning ser vi fram emot kommande roller och utmaningar. Av dessa skäl är Jens Persson Hertzman den idealiska mottagaren av Gunn Wållgren-stipendiet för 2023.

Om Jens Persson Hertzman
Jens Persson Hertzman är baryton och solist vid Kungliga Operan. Han är född och uppvuxen i Södra Sandby utanför Lund. Efter studier på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm gick han även på Operahögskolan i Stockholm och tog examen våren 2013.
Jens debuterade på Kungliga Operan 2012, som Papageno i Trollflöjten. Sedan 2015 har han varit en del av solistensemblen och gjort över 300 föreställningar på Kungliga Operan, bland annat i rollen som Greven i Figaros bröllop samt titelrollen i Barberaren i Sevilla samt roller i Maria StuardaCarmenXerxesLa bohèmeDon GiovanniRigoletto, med flera.
Under hösten har publiken fått uppleva Jens i rollen som den nygifte och övergivne Michael i Melancholia och i vår ser vi honom som Teo, en av huvudrollerna i Löftet.

Stipendierna ur Gunn Wållgrens minnesfond utdelas gemensamt av Kungliga Dramatiska Teatern, Kungliga Operan och Kungl. Musikaliska Akademien. 2023 års mottagare av Gunn Wållgren-stipendiet har utsetts av fondens styrelse i vilken ingår operachef Michael Cavanagh, Kungl. Operan, Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare Kungl. Dramatiska Teatern, Ständige sekreteraren Fredrik Wetterqvist, Kungl. Musikaliska Akademien och Stf chef för stiftelser Helena Wallenberg, SEB.  Minnesfonden är instiftad av framlidne teaterkritikern Sven Ståhl. Stipendiesumman är i år på 40 000 kr vardera. 2022 års stipendiater var Per Svensson och Christina Nilsson.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hulda Lind Jóhannsdóttir
Hulda Lind Jóhannsdóttir
Ladda ned bild
Jens Persson Hertzman
Jens Persson Hertzman
Ladda ned bild
Hulda Lind Jóhannsdóttir och Jens Persson Hertzman
Hulda Lind Jóhannsdóttir och Jens Persson Hertzman
Ladda ned bild

Om oss

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.

Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten och Kungliga Operan samverkar i Almedalen30.5.2024 09:00:36 CEST | Pressmeddelande

Under årets politikerdagar i Almedalen medverkar Dramaten och Kungliga Operan för första gången tillsammans. Dramatens vd Kitte Wagner och Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren deltar i tre olika panelsamtal och debatter. På tisdagen deltar de tillsammans med Fabeges vd Stefan Dahlbo och hotellägaren Petter Stordalen i ett samtal om kulturens roll för attraktiva städer. På onsdagen arrangeras två evenemang på Länsteatern i Visby; på morgonen är temat utredningen av en ny hyresmodell för de statliga kulturscenerna, efter lunch handlar det om privat finansiering av kulturlivet.

Dramaten på Järvaveckan24.5.2024 10:21:57 CEST | Pressmeddelande

I Järvaveckans mingeltält, lördag 1 juni, samtalar skådespelaren och regissören Alexander Salzberger med journalisten Manuel Cubas om att skriva dramatik. Därefter bjuds Järvaveckans besökare att se hans pjäs Son och far på teatern. Dramaten har även ett tält på området där besökarna får bekanta sig med teaterns verksamhet och höra några skådespelare läsa texter skrivna av bland andra Stor, Imenella och Linda Pira.

1900 – En audiovisuell konsert på Dramaten17.5.2024 09:01:06 CEST | Pressmeddelande

Den mångsysslande kompositören, artisten och ljudkonstnären Christian Gabel med artistnamnet 1900 ger en exklusiv konsert på Dramaten våren 2025. En konsert där 60-talsminimalism, frijazz och musique concrete vävs samman med futuristisk, lettristisk och dadaistisk ljudpoesi och idéer lånade från Fluxusrörelsen. 1900 – En Audiovisuell konsert: Kontragarde ges på Dramatens stora scen den 18 januari. Biljetterna släpps den 24 maj klockan 10.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye