Pressinbjudan: Framgångar i kampen mot multiskadad ungskog i norr
Nästan 40 procent av ungskogen i Sveriges fyra nordligaste län har drabbats av en eller flera skador samtidigt, så kallad multiskadad skog. Under tre år har Skogsstyrelsen tillsammans med skogsbolag, forskning och intresseorganisationer gått samman för att vända utvecklingen. På plats i Umeå, men också digitalt, presenterar vi den 30 november resultatet av framgångarna.
Skador orsakade av svampar, som till exempel törskate, gremmeniella och snöskytte är tillsammans med skador från bete av älgar och annat vilt ett stort problem för många skogsägare i norra Sverige. Skadorna påverkar trädens vitalitet, tillväxt och överlevnad vilket innebär stora förluster för skogsägarna, samhället men också klimatet. 2020 startades samverkansprojektet multiskadad ungskog i norra Sverige för att lära mer om skadorna och vad de beror på.
Ny forskning och kunskap har tagits fram kring skadeproblematiken och spridits till såväl skogsindustrin som enskilda skogsägare. Välkomna att närvara på slutseminarium i Umeå den 30 november där vi berättar om vilka framsteg vi har gjort under de här åren.
När? 30/11 klockan 9-16
Var? Björken, SLU, Skogsmarksgränd 17 i Umeå. Det finns även möjlighet att medverka digitalt.
Anmälan behövs bara vid medverkan på plats i Umeå.
Mer information, program och digital länk för deltagande finns här: Slutseminarium Multiskadad ungskog i norra Sverige - Skogsstyrelsen
Mer fakta om samverkansprojektet multiskadad ungskog i norra Sverige
Multiskadad ungskog är ett samlingsnamn för flera skadefaktorer som tillsammans påverkar trädens vitalitet, tillväxt och överlevnad. Skador som ingår är bland annat orsakade av älg, törskatesvamp och knäckesjuka. Norrbottens län är särskilt hårt drabbat. Det finns många olika motiv till att begränsa dessa skogsskador, där ett motiv är att de på sikt kan påverka den samhällsekonomiska tillväxten i norra Sverige.
Mer information:
Tobias Gramner, projektledare, Skogsstyrelsen, 0970-643 45, tobias.gramner@skogsstyrelsen.se
Presstjänst: 036-35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Fyra av tio fornlämningsområden skadade vid skogsbruk17.12.2024 09:34:13 CET | Pressmeddelande
38 procent av de fornlämningsområden som finns i skogen har skadats i samband med skogsbruk. Det visar inventeringar som Skogsstyrelsen har gjort. Fornlämningsområdet är lagligt sett en del av fornlämningen och många miljöer som berättar människors historia riskerar att bli förstörda för all framtid.
Granbarkborrens rekordangrepp över - kraftig minskning visar inventering10.12.2024 07:41:16 CET | Pressmeddelande
Det långa utbrottet av granbarkborreangrepp som startade 2018 i Götaland och Svealand är över för denna gång. En färsk inventering visar att skadorna gått ned med 95 procent jämfört med toppåret 2021.
Ny statistik: Fem gånger fler kända kulturlämningar i tätortsnära skogar5.12.2024 07:51:40 CET | Pressmeddelande
Ny statistik från Skogsstyrelsen visar att skogar nära våra tätorter innehåller fem gånger fler kända kulturlämningar än i övriga skogar. Lämningarna sträcker sig från stenåldern till nutid och ger en unik inblick i hur människor har levt och brukat landskapet genom tiderna.
Säkerheten viktigast om du vistas i stormskadad skog2.12.2024 10:47:38 CET | Pressmeddelande
Hela Västerbottens kustland har påverkats av ovädret som drog fram för drygt en vecka sedan. En preliminär bedömning är att volymen skadad skog omfattar mellan 50 000 - 130 000 m3. Det är viktigt att beakta riskerna om man vistas i stormskadad skog.
Nationell skogskonferens med skogsutredaren, färsk omvärldsanalys och nya innovationer20.11.2024 08:20:35 CET | Pressinbjudan
Dags för en av årets stora skogshändelser: 27 november hålls nationella skogsprogrammets årskonferens 2024, den här gången på Linnéuniversitetet i Växjö. På programmet står bland annat intervju med skogsutredaren Göran Örlander, Skogsstyrelsens omvärldsanalys presenteras och det blir senaste nytt om innovationer och digitalisering i skogen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum