EU-krav på miljö kan få motsatt effekt
När EU lagstiftar om företagens ansvar inom till exempel områdena miljö och mänskliga rättigheter riskerar kraven att få motsatt effekt. Det framgår av en ny utredning från Kommerskollegium.

EU har omfattande krav på företag att visa tillbörlig aktsamhet (på engelska: due diligence) inom bland annat områdena miljö och mänskliga rättigheter. Det innebär att företag som köper produkter från leverantörer i utvecklingsländer behöver försäkra sig om att leverantörens produktion är hållbar.
Konkret betyder det att företagen till exempel måste inhämta detaljerad information från leverantörerna som styrker att produkterna inte har tillverkats med hjälp av tvångsarbete eller att de har bidragit till avskogning.
– Syftet med EU:s krav är i och för sig vällovligt, men höga krav medför också risker. Om leverantörerna inte kan uppfylla EU-kraven är risken att de säger att de uppfyller kraven, även om det inte är sant. Detta i sin tur kan göra att EU:s krav får motsatt effekt. Leverantörerna kan också välja att sälja sitt råmaterial och sina produkter till andra marknader där kraven är lägre, säger Kim Larsson, utredare vid Kommerskollegium.
Utredningen innehåller flera rekommendationer till såväl beslutsfattare som till företag, bland annat om att öka kunskapen om lagstiftningen och se över sina värdekedjor och leveranskedjor.
Du kan ta del av en svensk sammanfattning samt hela rapporten Potential Impacts of EU Due Diligence Obligations on Companies’ Suppliers in Developing Countries på Kommerskollegiums webb.
Kontakter
Presstelefon
Tel:08-690 49 00press@kommerskollegium.seKommerskollegium är Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik.
Följ Kommerskollegium
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kommerskollegium
Minskade handelshinder avgörande för elektrifiering av industrin och transporter4.4.2025 10:23:50 CEST | Pressmeddelande
Elektrifieringen av industrin och transportsektorn är central för att Sverige ska nå klimatmålen, stärka konkurrenskraften och minska beroendet av importerade fossila bränslen. För att nå dit på ett kostnadseffektivt sätt bör handelshinder tas bort. Det visar en ny rapport från Kommerskollegium.
Västra Götaland bidrar mest till Sveriges varuexport19.3.2025 14:53:08 CET | Pressmeddelande
Västra Götaland är den region som bidrar mest till Sveriges varuexport. Regionen stod för 24 procent av Sveriges totala export under 2023. Det visar ny statistik från Kommerskollegium.
Utländska investeringar minskar svenska företags utsläpp14.3.2025 09:46:38 CET | Pressmeddelande
Utländska investeringar kan bidra till att minska intensiteten av koldioxidutsläpp och energianvändning i svenska företag, något som kan bidra till den gröna omställningen. Det visar en ny rapport från Kommerskollegium.
Inget samband mellan höga tullar och positiv handelsbalans10.3.2025 13:22:43 CET | Pressmeddelande
En central del av den amerikanska handelspolitiken, under den nya Trump-administrationen, är att höjda tullar minskar USA:s handelsunderskott. Det kan verka rimligt, men i själva verket påverkar höjda tullar bara handelsbalansen marginellt och de kan lika gärna spä på ett handelsunderskott. Det visar en ny analys från Kommerskollegium.
Att revidera GDPR kan stärka EU:s digitala handel och konkurrenskraft5.3.2025 13:57:38 CET | Pressmeddelande
Dataskyddsförordningen GDPR har satt en global standard för dataskydd, stärkt förtroendet för digitala marknader och påverkat internationella regleringar. Samtidigt har den skapat regulatorisk osäkerhet, höga efterlevnadskostnader och hämmat gränsöverskridande dataflöden. Det bromsar EU:s handel och produktivitet, visar en ny analys från Kommerskollegium.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum