Ett viktigt signalvärde: Hovrättens prövning måste tas om – Bris välkomnar beslutet
Högsta domstolen har meddelat beslut om att hovrätten har begått ett grovt rättegångsfel i det uppmärksammade målet om våldtäkt mot barn ( Hovrätten för Västra Sverige, mål B 6074-22). De menar att hovrätten har brustit i sin skyldighet att se till att målet hanteras på ett rättssäkert sätt när de inte har utrett om flera alternativa brott hade kunnat vara aktuella.
Det är ett välkommet beslut att hovrättsprocessen tas om och viktigt för det långsiktiga arbetet för att säkerställa barns rättigheter och i och med det barnkonventionens implementering. Högsta domstolen säger inte uttryckligen att skyldigheten är större när målsäganden är ett barn. Bris ser dock detta avgörande som en viktig signal om att domstolens skyldighet att se till att målet blir utrett är särskilt stor när det gäller barn.
–Barn har rätt till en rättvis rättegång och det är de vuxnas ansvar att se till att barnet kan tillvarata sina rättigheter. Den straffrättsliga processen är en process gjord av vuxna för vuxna där barn intar en haltande position just eftersom de är barn. Glappet förstärks ytterligare av att barnets berättelse, som är förinspelad, ställs mot den tilltalades berättelse som lämnas i domstol. Den ojämlikhet som uppstår är något vi vet riskerar falla ut till barnets nackdel, säger Julia Högberg, barnrättsjurist på Bris.
Barnkonventionen har varit svensk lag i snart fyra år. Bris kan se att det har påverkat synen på barn i en positiv riktning. Samtidigt ser vi att det fortfarande finns brister i rättstillämpningen.
–Det behövs fler vägledande avgöranden som kan stärka barnens rättigheter i praktiken därför är dagens besked från Högsta domstolen välkommet och har ett viktigt signalvärde, säger Julia Högberg.
Nyckelord
Kontakter
Sofia ZouaguiAnsvarig Press och opinion
Tel:08 598 821 00press@bris.seBris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
En fjärdedel av samtalen till Bris kommer på natten17.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn som behöver stöd på natten befinner sig i en särskilt utsatt situation. På nätter och lov när alla andra har stängt, har Bris öppet och en fjärdedel av samtalen kommer på natten. ”Det är så jobbigt hemma. Det är bråk hela hela hela tiden.. Stora gigantiska och små.” – Ett barn till Bris klockan 03.29.
Nordiska organisationer går samman för att säkerställa barns rättigheter online12.12.2024 14:16:10 CET | Pressmeddelande
Idag meddelar organisationer från flera av de nordiska länderna att de kommer samman och lanserar ett nordiskt nätverk för att säkerställa barns rättigheter online. NOCTA, Nordic Child Tech Policy Alliance, består för närvarande av sex organisationer från Sverige, Norge och Danmark, som alla har ett starkt fokus på att stärka barns rättigheter i den digitala sfären. Genom att enas kan de nu stärka barnens röst i beslut som fattas av nationella regeringar, EU och relevanta internationella aktörer.
TikTok-drama ska få fler barn som påverkas av gängkriminalitet att söka stöd26.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
En berättelse som bygger på barns egna erfarenheter av gängkriminalitet ska få fler barn att söka stöd. Nu släpper Bris en ny kampanj för att nå unga som själva är indragna eller känner någon som är indragen i kriminellt nätverk.
Ny undersökning: Kommunernas arbete med barns delaktighet brister20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det är snart fem år sedan barnkonventionen blev lag i Sverige. Trots det går arbetet med att tillämpa lagstiftningen i kommunerna för långsamt. Särskilt brister kommunerna när det gäller barns delaktighet i frågan om krisberedskap. Det visar en ny undersökning från Bris.
Ny rapport från Bris: Stödet till barn som bor i familjehem måste stärkas7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Att bo i familjehem är den vanligaste formen av placering för barn och unga som inte kan, vill eller får bo med sina föräldrar. Trots det finns det stora brister i familjehemsvården. Det visar en ny rapport från Bris.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum