Många tycker det är jobbigt att prata begravning med sina föräldrar

Dela

När en förälder går bort är det ofta barnen som behöver göra val kring begravningens utformning – vilken musik som ska spelas, var ska ceremonin hållas och andra personliga detaljer. Rapporten Svenskarna och döden från Fonus visar att få svenskar faktiskt har pratat med sina föräldrar om hur de vill begravas, och att många tycker det känns jobbigt.

En majoritet av svenskarna har tänkt på hur de vill ha sin egen begravning. Men det är inte alltid så lätt att dela dessa tankar med andra, och därför är det viktigt att våga fråga sina närmaste anhöriga om deras önskemål. Det är särskilt viktigt att prata om detta med sina föräldrar, eftersom det ofta är barnen som får ta hand om och planera deras begravningar. Två av tre svenskar (65 procent) har dock aldrig pratat med sina föräldrar om deras framtida begravning, och män (71 procent) är sämre på att prata om det än kvinnor (59 procent).   
   
- Jag tycker inte det är förvånande att en majoritet inte har pratat med sina föräldrar om deras begravning, men det är absolut något som borde förändras. Som begravningsentreprenör träffar jag många som önskar att de visste vad den som gått bort hade önskat. Öppnar man upp sig för varandra i ett sådant samtal kommer man ofta ännu närmare varandra och kanske till och med upptäcker nya sidor som man tidigare aldrig sett. Om man inte vill prata om det med någon annan men ändå hjälpa sin anhöriga i framtiden med vissa beslut kan man fylla i Vita Arkivet, det är också väldigt uppskattat, säger Conny Sohlberg, begravningsentreprenör på Fonus.  
  
Även om samtalet med föräldrarna skulle underlätta planeringsprocessen, kan känslorna ta över och göra det svårt att ställa de viktiga frågorna. Undersökningen visar också att nära hälften (42 procent) av de som inte har pratat med sina föräldrar om deras begravning, tycker det skulle vara jobbigt att göra det. En person som tyckte var svårt det att prata med sin mamma om hennes begravning är Maria Johansson Maltez, 43 år.  
  
- När min mamma blev sjuk för sex år sedan ville jag inte prata med varken min mamma eller mina vänner om det. Jag ville inte tänka på att hon skulle gå bort helt enkelt. När hon väl somnade in stod vi där och skulle planera en begravning med ganska lite information om hur hon hade önskat ha det. Vid ett tillfälle berättade hon vilken låt som hon gärna ville skulle spelas, och vem som skulle sjunga. Men i övrigt var jag och min familj osäkra. Idag önskar jag att jag hade frågat henne innan det var för sent om hur hon ville ha det och att vi lyfte fram hur hon var som person ännu mer under ceremonin, säger Maria Johansson Maltez.

Conny och Marias råd för att prata om begravning 

Planera begravningen tillsammans  
Även om det känns jobbigt, ta dig tid till att fråga om dina föräldrar har något önskemål om var de vill bli begravda, och på vilket sätt. Vissa vill ha en gravsten medan andra vill vara i en minneslund. Det kan vara skönt för både dig och föräldern att veta att ni båda delar samma uppfattning. Fråga även vad för slags begravningsceremoni dina föräldrar vill ha. Det finns olika begravningsceremonier, till exempel borgerlig eller kyrklig ceremoni. Det kanske visar sig att föräldern inte har tänkt på det, eller har en tydlig vision av vad som ska ske.   
  
Fråga efter personliga önskemål    
Det är alltid bra att fråga om de har några unika eller personliga önskemål. Det finns fall där vissa vill bli begravda med bilder, smycken eller andra föremål som har ett affektionsvärde. De kanske vill att en specifik person ska hålla tal, eller att familjens husdjur ska vara med under ceremonin. Även om det är en sorglig tillställning som planeras kan det finnas lite glädje och humor med att planera något lite mer speciellt och unikt kopplat till just sin förälder.   
  
Dina föräldrar kan ha planerat mer än vad du tror  
För att underlätta för nära och kära är det många som väljer att skriva ned sina begravningsönskemål, antigen på ett papper eller digitalt. Det kan exempelvis handla om hur man vill att ceremonin ska gå till, vad man vill händer med husdjuret efter man går bort, eller kontona på sociala medier. Fråga därför dina föräldrar om de dokumenterat hur de vill begravas, exempelvis på Vita Arkivet, och om de registrerat din mejladress så du får all information till dig när det blir aktuellt. Genom att samla all information på ett och samma ställe slipper du själv ansvara för att komma ihåg föräldrarnas önskemål och personliga preferenser.

Om undersökningen  
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Fonus. Syftet med undersökningen är att ta reda på målgruppens tankar om ämnet döden. Undersökningen genomfördes via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Totalt gjordes 4741 intervjuer mellan 30 juni och 20 juli 2023.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fonuskoncernen erbjuder prisvärda och kvalitativa tjänster inom begravning och juridik. Fonus är Sveriges enda rikstäckande och mest anlitade begravningsbyrå, medan Familjens Jurist är Sveriges största plattform för juridisk rådgivning till privatpersoner. Inom koncernen finns även andra välkända varumärken som Vita Arkivet, Fondkistan, Bouppteckna.se och Farväl.se. Det gemensamma målet är att göra människors vardag tryggare och att vara ett stöd i beslut som rör livets stora frågor. Koncernen omsätter totalt 1,2 miljarder kronor och har 950 anställda på 300 kontor. Fonuskoncernen ägs kooperativt av cirka 1 150 organisationer runt om i Sverige. All vinst återinvesteras i företaget för att göra verksamheten ännu bättre för kunder, medarbetare och samhället i stort.

Följ Fonus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fonus

Så vill svenskarna vara klädda till sin sista vila18.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Kläder och stil är viktigt för de flesta, ett sätt att uttrycka sin personlighet och vem man är – både under livet och när man ska begravas. Men när det kommer till den sista vilan är det få som tänker på att skriva ner sina önskemål till anhöriga. Därför lanserar nu Fonus ett initiativ som uppmuntrar svenskarna att forma sin sista vila med sin personliga stil. "Det är ditt liv, dina val, ditt avsked", säger Conny Sohlberg på Fonus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye