KemikalieinspektionenKemikalieinspektionenKemikalieinspektionen

Gamla leksaker kan vara farliga

Dela

Vissa begagnade leksaker passar bättre i återvinningen än i julklappssäcken. Undvik särskilt mjukplast, leksaker med lösa smådelar och skadade sladdar.

Att sälja och köpa begagnade leksaker är en viktig del i ett cirkulärt och hållbart samhälle. Men det finns vissa som behöver rensas bort. Det kan handla om leksaker med osäkra batteriluckor, skadade sladdar och farliga kemikalier. 

– Äldre leksaker kan innebära risker på både kort och lång sikt. De akuta kan vara att lösa smådelar orsakar kvävning. Vissa leksaker kan innehålla farliga kemikalier som på sikt kan påverka barnets möjlighet att få egna barn, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen. 

Inför julhandeln samlar därför Kemikalieinspektionen, Konsumentverket och Elsäkerhetsverket konkreta råd och checklistor till både säljare och köpare. 

Att äldre leksaker oftare innehåller farliga ämnen än nytillverkade beror på att en lag för leksaker blev strängare 2013. 

– Vår rekommendation är att inte köpa, sälja eller ge bort begagnade mjuka plastleksaker som till exempel dockor och badankor, säger Frida Ramström inspektör på Kemikalieinspektionen. 

Leksaker med små delar som riskerar att lossna eller gå sönder innebär en uppenbar risk för mindre barn. 

– Kläm och känn ordentligt på leksaken före ett köp, säger Marlene Gustavsson, utredare på Konsumentverket. 

Om leksaken drivs av el eller behöver laddas, är skicket extra viktigt. Se över så att sladd och stickpropp är utan skador. 

– Trasiga elektriska leksaker utgör en stor risk för elchock och brand. Köp och sälj bara begagnade elektriska leksaker som är i mycket gott skick, säger Katarina Olofsson, inspektör på Elsäkerhetsverket. 

Läs mer om vad du ska tänka på när det gäller begagnade leksaker

Begagnade leksaker – checklista

Risker med begagnade leksaker

Kontakter

Om oss

Kemikalieinspektionen är en statlig myndighet som arbetar med att minska risken för att människor och miljö skadas av kemikalier.

Följ Kemikalieinspektionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kemikalieinspektionen

Otillåtet råttgift och insektsmedel såldes på svenska sajter11.3.2024 10:39:19 CET | Pressmeddelande

Kemikalieinspektionen har hittat 55 otillåtna produkter på svenska e-handelssidor. Det handlar till exempel om produkter som råttgift och insektsmedel. Myndigheten kontrollerade även annonserna för produkterna. 74 procent saknade den obligatoriska frasen om att använda produkterna med försiktighet. 16 procent av annonserna innehöll vilseledande information i form av uttryck som ”miljövänligt” och ”ogiftigt”.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye