Region Jönköpings län

Fristadskonstnärer berättar om yttrandefrihet

Dela

I många länder är det fria ordet och yttrandefriheten starkt begränsad. Region Jönköpings län har tagit emot utsatta och hotade kulturarbetare i tio år och det uppmärksammas med en dag tillägnad yttrandefriheten. Media är välkomna att ta del av dagen och träffa fristadskonstnärer.

Dokumentärfilmaren Ali Al Ibrahim som står och hänger mot en stolsrygg.
Dokumentärfilmen One day in Aleppo av tidigare fristadskonstnären Ali Al Ibrahim är en av punkterna under dagen med röster om yttrandefrihet. Johan W Avby

Sedan 2013 har Region Jönköpings län varit medlem i ICORN – International Cities of Refuge Network, ett internationellt nätverk av fristäder för författare, journalister och konstnärer från länder där yttrandefriheten är begränsad. I de här länderna riskerar kulturarbetare både sitt eget och sina anhörigas liv bara genom att utöva sitt yrke.

I fristadsregionen kan författare, journalister och konstnärer fortsätta göra sin röst hörd eller få sina texter publicerade. Tioårsjubileet uppmärksammas med en dag med fokus på det fria ordet och rätten till yttrandefrihet. Dagen leds av Anders Rydell, journalist och författare.

– Vi samlar flera av de fristadskonstnärer som under åren har bott och verkat i länet. Det blir bland annat filmvisning av dokumentären One Day in Aleppo av Ali Al Ibrahim och musik av Yasmine El Baramawy, fristadsmusiker i Malmö. De kommer även berätta om vad fristaden och deras tid här har betytt för dem, säger Magnus Jonsson, kulturutvecklingschef på Region Jönköpings län.

När: Onsdag 22 november klockan 10.00-15.00
Var: Biograf Fokus på Stadsbiblioteket i Jönköping

Ta del av hela programmet här

Mer information och kontakt

Magnus Jonsson
Kulturutvecklingschef Region Jönköpings län
010-242 45 27  
kultur@rjl.se

Kontakter

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye