Hyresgästföreningen Riksförbundet

Pressbriefing om Unga vuxnas boende 2023

Dela

Välkommen på pressbriefing med förhandspresentation av Hyresgästföreningens rapport Unga vuxnas boende 2023 – en av landets mest omfattande rapporter om ungas bostadssituation.

Den 30 november släpper Hyresgästföreningen sin återkommande rapport om unga vuxnas boendesituation. Det är en av landets mest omfattande och djuplodande rapporter om unga situation på bostadsmarknaden. Sifforna visar på en mycket pressad situation för landets unga och ger svar på exempelvis: 

  • Hur många av landets unga som tvinga bo hos sina föräldrar och hur utvecklingen ser ut sedan 1997. 

  • Hur den ekonomiska utsattheten ser ut och hur många som fått ekonomisk hjälp av föräldrar.  

  • Hur många som tvekar inför att skaffa familj på grund av situationen på bostadsmarknaden. 

  • Hur många som möter trakasserier och diskriminering när de söker bostad. 

Media välkomnas till förhandspresentation av rapporten den 29 november med Hyresgästföreningens vice ordförande Ola Palmgren samt rapportskribent Julia Synnelius. Det bjuds på fika.  

Anmälan görs senast den 28 november till johannes.svensson@hyresgastforeningen.se  

Tid: 29 november klockan 11.00 
Plats: Norrlandsgatan 7, Hyresgästföreningens förbundskontor 

Dragningen är en förhandsdragning med embargo till den 30 november kl 06.00 

Om rapporten: 

Rapporten Unga vuxnas boende har Hyresgästföreningen släppt sedan 1997. Den beskriver unga vuxnas boendesituation – hur många som bor hemma, boendepreferenser, boendekostnader och mycket mer. Läs tidigare rapporter här.  

Kontakter

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet

“Strutspolitik som svar på den ekonomiska krisen.” Hyresgästföreningen kommenterar vårändringsbudgeten15.4.2024 08:48:53 CEST | Pressmeddelande

Idag presenterade regeringen sin vårändringsbudget. Det står klart att Tidöpartierna fortsatt saknar politisk handlingskraft för att möta den eskalerande bostadskrisen. Man missar också att ge nödvändigt stöd till landets tre miljoner hyresgäster, även om det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget nu förlängs fram till december 2024.

Hyresgästföreningen välkomnar regeringens beslut om förlängt tillfälligt bostadsbidrag. Vill nu se permanent höjning22.3.2024 09:16:56 CET | Pressmeddelande

I onsdags larmade Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset om den tuffa situationen för ekonomiskt utsatta familjer i Sverige. Organisationerna gick fram med fyra gemensamma krav på politiken för att öka dessa familjers möjlighet att tillgodose sina barns grundläggande behov. Ett av kraven var förlängning av det tillfälliga bostadsbidraget. Idag meddelar Tidöpartierna att de vill förlänga det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag till och med den 31 december 2024.

Ny mätning: tuffare ekonomiskt läge för barnfamiljer20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

En ny Sifo-undersökning bekräftar civilsamhällets beskrivning: ett tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer med små ekonomiska marginaler. Undersökningen visar att 4 av 10 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har behövt låna pengar för att kunna betala grundläggande utgifter de senaste sex månaderna. 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna. Läget för de mest utsatta familjerna är allvarligare än förra året.

Ny rapport. Välkomna på pressbriefing där Rädda Barnen, Röda Korset, Majblomman och Hyresgästföreningen presenterar färska siffror över barnfamiljers ekonomiska svårigheter7.3.2024 08:54:20 CET | Pressinbjudan

Den 19 mars bjuder Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset in utvalda medier för att presentera en helt färsk Sifo-undersökning om barnfamiljers ekonomiska situation idag. Undersökningen presenterar siffror på barnfamiljers svårigheter med vardagsekonomin och föräldrars möjligheter att förse sina barn med fritidsaktiviteter, mat, kläder och hur de ser på den ekonomiska situationen. Men också för att berätta hur trycket på våra verksamheter ökat i samband med det tuffa ekonomiska läget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye