Yes, we löve it! – Nya gratiskurser i satsning på lövskog
Klimatförändringarnas påverkan på skogen och risken för skador bidrar till det stora intresset för lövskog just nu bland skogsägare. För att möta detta sjösätter Skogsstyrelsen Lövveckan under vecka 48 med dagliga digitala kurser hela veckan gratis för alla.
Intresset för lövskog och lövskogsskötsel är stort. Många är nyfikna och vill lära sig mer för att få en större variation på sin fastighet. Skog med större variation av trädslag står bättre emot skador som blir all vanligare i takt med klimatförändringarna. Det handlar om mer extremväder där stormar, torka, bränder och översvämningar kan påverka skogen, men även angrepp av svamp och skadeinsekter.
Efterfrågan ökar
Det är inte bara enskilda skogsägare utan även entreprenörer, förvaltare och skogsinspektorer som har ett intresse för att lära sig mer. Syftet med Lövveckan är att inspirera och öka kunskap om lövskog.
– Vi ser att det efterfrågas alltmer kunskap om lövskog och det vill vi självklart möta upp. Under Lövveckan hoppas vi kunna inspirera och även visa på möjligheterna som finns med löv när det gäller biologisk mångfald, klimatförändringar men också produktion och friluftsliv, säger Anders Magnebäck, skogskonsulent på Skogsstyrelsen som arbetat med förberedelserna.
Det är inte bara enskilda skogsägare utan även entreprenörer, förvaltare och skogsinspektorer som har ett intresse för att lära sig mer.
Flera föreläsningar varje dag
Det kommer erbjudas flera digitala föreläsningar dagligen, bland annat om lövskogens betydelse i ett förändrat klimat, för biologisk mångfald och friluftsliv. Dessutom kan skogsägaren får lära sig mer om lövträdens plats i produktionen och hur en lövskog ska skötas på bästa sätt.
Föreläsningarna hålls av en rad experter inom många områden som berör lövskog och kommer bland annat handla om hur man lyckas med produktion av lövträd, det senaste inom forskningen, skötsel och marknadsfrågor.
Hela programmet finns här: Lövveckan - Skogsstyrelsen
Mer information:
Anders Magnebäck, skogskonsulent, Jönköpings distrikt, Skogsstyrelsen, 0380-51 47 33, anders.magnebäck@skogsstyrelsen.se
Presstjänst: 036-35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Så kan svensk biomassa från skogen klara nya EU-krav2.9.2024 07:54:35 CEST | Pressmeddelande
En ny deklarationsplikt för skogsägare som visar om biomassan från skogen är hållbar bör införas. Informationen ska sedan finnas tillgänglig för berörda aktörer. Det är några av förslagen från Skogsstyrelsen över hur Sverige ska kunna uppfylla EU:s skärpta krav för förnybara energikällor (förnybartdirektivet) och som nu lämnats över till regeringen.
Viltbete skadar var åttonde ungtall i Sverige15.8.2024 07:59:50 CEST | Pressmeddelande
12 procent av de unga tallarna i Sverige har fått skador av bete från älg och andra vilda hjortdjur under det senaste året. Det visar de nationella resultaten från Äbin, Skogsstyrelsens årliga älgbetesinventering av knappt 50 000 provytor runt om i landet. Det innebär att skadorna fortsatt ligger långt ifrån målet.
Skogsstyrelsen varslar 97 anställda om uppsägning12.7.2024 11:55:31 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen har idag varslat 97 anställda om uppsägning. Anledningen är att myndighetens anslag minskat med 80 miljoner motsvarande 15 procent de senaste tre åren. Myndigheten har i dag knappt 800 anställda.
Kraftigt minskad avverkning 2023 – trenden bröts4.6.2024 11:23:14 CEST | Pressmeddelande
Avverkningen i svenska skogar minskade med sex procent under 2023 till knappt 90 miljoner kubikmeter, enligt Skogsstyrelsens preliminära statistik. Så låg har avverkningen inte varit på sju år och därmed bröts också senaste årens uppåtgående trend.
Nu svärmar granbarkborren – att ta bort vindfällen kan rädda skog21.5.2024 08:54:44 CEST | Pressmeddelande
Nu svärmar granbarkborren i stora delar av landet visar Skogsstyrelsens övervakning. Den viktigaste åtgärden för att inte få nya omfattande skador av insekten är att ta hand om de granar som blåst ned eller skadats av snön i vinter eftersom borren gärna förökar sig där.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum