RödGrön Ledning i Västra Götaland

VGR ser över inköp av kyckling efter Uppdrag Granskning

Dela

De allvarliga uppgifterna som framkommit om stora brister i djurhållningen inom svensk kycklingindustri gör att RödGrön Ledning i Västra Götalandsregionen agerar. Vi kräver förslag på åtgärder gällande regionens matinköp.

I ett reportage i Uppdrag Granskning från 1 november, redovisas allvarliga missförhållanden i djurhållningen i svensk kycklingproduktion. Företaget som granskas ansvarar för avelsproduktionen inom kycklingindustrin, och kontrollerar 99 procent av marknaden.

Västra Götalandsregionen köper, liksom andra regioner och kommuner, in stora mängder kyckling. Nu vill RödGrön Ledning att förvaltningen återkommer med förslag på hur man säkerställer att det görs upphandlingar som följer svensk djurskyddslagstiftning, hållbarhetsmål som finns, den färdplan för livsmedel som fastställts och livsmedelsverkets riktlinjer för måltider på sjukhus.

– RödGrön Ledning ser allvarligt på det som uppdagats i programmet, och tar ansvar och ser till att vi använder vår konsumentmakt för att bidra till en bättra djurhållning i Sverige, säger Sebastian Aronsson (S), ordförande i Styrelsen för logistik. 

 RödGrön Ledning tycker det är självklart att VGR ska gynna producenter som följer svensk djurskyddslagstiftning. Målet är att säkerställa att vi, liksom alla andra som köper kyckling, ska kunna göra det med vetskapen om att det är god djurhållning som följer lagen. Det är viktigt att hållbarhetsperspektivet genomsyrar allt vi gör, säger Tina Ehn (Mp), ordförande i Hållbarhetsutskottet.

Fakta om kycklinginköp i VGR

  • VGR köpte år 2022 in 47 000 kilo kyckling för 3,7 miljoner kronor. Via våra inköp är vi en stor konsument, som är viktig för svensk kycklingproduktion enligt branschen.
  • Västra Götalandsregionen ska göra inköp från leverantörer som följer svensk djurskyddslagstiftning, och säkerställa att inköp som görs går i linje med de hållbarhetsmål som finns, den färdplan för livsmedel som fastställts och följa livsmedelsverkets riktlinjer för måltider på sjukhus.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Följ RödGrön Ledning i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RödGrön Ledning i Västra Götaland

Två miljarder till sjukvården9.4.2024 15:27:23 CEST | Pressmeddelande

Rödgrön ledning skjuter till en miljard extra till hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Detta beslutades på regionfullmäktige under tisdagen. Miljarden kompletterar de 990 miljoner kronor som regeringen aviserat att Västra Götaland får för 2024. - Vi leder den här regionen och tar ansvar för hälso- och sjukvården för våra invånare. Därför ser vi nu till att hälso- och sjukvården får totalt två miljarder för att avlasta sjukhusen och täcka delar av de oundvikliga underskott de står inför. Det är den klokaste vägen framåt nu, säger regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S).

Rödgrön ledning säkrar två miljarder till sjukvården28.3.2024 10:38:31 CET | Pressmeddelande

Regionstyrelsen i Västra Götaland beslutar att stärka hälso- och sjukvården med en miljard kronor för 2024. Detta utöver de 990 miljoner som regeringen aviserat kommer i vår. – Regeringens besked innebar endast en fjärdedel av det behov som regionerna hade behövt för att upprätthålla vården och inte tvingas göra akuta nedskärningar. Därför säkrar vi nu medel för att stärka de ekonomiska förutsättningarna inom hälso- och sjukvården, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.

Rödgrön ledning vill säkra närsjukhusen i Fyrbodal27.3.2024 16:07:30 CET | Pressmeddelande

Fyrbodals närsjukvård fortsätter att bedrivas på specialistnivå i Fyrbodal. Det beslutade Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden på onsdagen. Närsjukhusen ska fortsätta drivas i huvudsak med samma innehåll och omfattning som idag. - Närsjukhusen fyller en viktig funktion för invånarna och bidrar till nära vård. Samtidigt ser närsjukhusens uppdrag olika ut i Västra Götalandsregionen och vi ser att vården ska fortsätta bedrivas på närsjukhusen i Fyrbodal, säger nämndens ordförande Janette Olsson (S).

Västra Götalandsregionen tar krafttag mot välfärdskriminalitet26.3.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande

På onsdagen beslutar Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden om ett kraftfullt sanktions- och vitespaket inom vårdvalen i syfte att bekämpa välfärdskriminalitet. - Fusk och oegentligheter inom vårdvalssystemen ska vara förenat med höga kostnader och stora risker för de som försöker lura vårt system. Genom att stärka möjligheterna att utkräva ekonomiska sanktioner ökar riskerna och kan förhoppningsvis få en avskräckande effekt, säger My Alnebratt (S), nämndens ordförande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye