Akademiska sjukhuset

Ortopedchefen på Akademiska: Nu är det dags att ta fram broddarna!

Dela

Vintern är här, med ökad risk för fall och benbrott. Med snö och halka ökar antalet olycksfall på akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset vilket vissa dagar kan leda till mycket långa väntetider. Ortopedchefens rekommendation är att inte ha bråttom och gärna använda skor med broddar.

Akademiska sjukhuset förbereder sig för ett ökat antal operationer de närmaste veckorna till följd av halkan. De senaste dagarna har akutmottagningen haft ett ökat inflöde av patienter med skador på fotled, höftled och handled, men också ryggvärk efter fallskador
Akademiska sjukhuset förbereder sig för ett ökat antal operationer de närmaste veckorna till följd av halkan. De senaste dagarna har akutmottagningen haft ett ökat inflöde av patienter med skador på fotled, höftled och handled, men också ryggvärk efter fallskador Mostphotos

– De senaste dagarna har vi sett ett ökat inflöde av patienter med skador på fotled, höftled och handled, men också ryggvärk efter fallskador på grund av halkan. Vissa patienter hänvisas till ortopedakuten på Samariterhemmet, men många får vård hos oss, säger Caroline Sköld, verksamhetschef för ortopedi och handkirurgi på Akademiska sjukhuset.

Enligt Caroline Sköld förbereder sig sjukhuset för ett ökat antal operationer de närmaste veckorna till följd av halkan. Hon betonar att ett större inflöde av patienter med frakturer och akuta skador kan innebära längre handläggningstid för den enskilda patienten.

–Vi har en handlingsplan för att kunna hantera ett ökat antal patienter vid större belastning på ortoped- och handakutmottagningen. Vid behov kan vi omprioritera operationer, men även bemanna upp och förstärka akutmottagningen för att hinna ta emot de akuta fallen, berättar Caroline Sköld.

Hon konstaterar att den första halkan alltid är värst. Då är vi oförberedda och inte så försiktiga.

– Tvärtemot vad man kanske tror så är det oftast yngre och arbetsföra som ramlar och får frakturer på grund av halkan. Äldre personer är ofta mer försiktiga när de rör sig utomhus. För de äldre är däremot risken för fallolyckor inomhus större. Medicinering och yrsel kan ge en sämre balans och därmed öka fallrisken.

Hur ska man tänka för att minska risken för fallskador och frakturer?

– Det viktigaste är att inte ha bråttom när det är halt. Likaså att använda broddar på skorna. Det finns även utmärkta skor med inbyggda broddar vilket kan vara en klok investering, menar Caroline Sköld.


Hon ger också fler tips:

  • Cykla inte i halt väglag. Och om du måste cykla, förse din cykel med bra dubbdäck och bra belysning.
  • Tänk på att ge en hjälpande hand till dina släktingar och vänner med stor fallrisk. Se över inomhusmiljön så att lösa mattor och sladdar inte orsakar fall. Hjälp gärna till att handla om det är halt ute.
  • Höftskydd finns för dem som har skör benstomme och som måste gå ut i halt väglag.
  • Om du har dålig balans – klättra inte på stegar eller pallar – be om hjälp i stället.Nyckelord

Kontakter

Caroline Sköld, verksamhetschef för ortopedi och handkirurgi på Akademiska sjukhuset,
018-617 15 47
caroline.skold@akademiska.se

Olof Wolf, överläkare och docent på traumasektionen, ortopedi och handkirurgi, Akademiska sjukhuset;
018-6122707
olof.wolf@akademiska.se

Bilder

Caroline Sköld, verksamhetschef ortopedi och handkirurgi
Caroline Sköld, verksamhetschef ortopedi och handkirurgi
Ladda ned bild
Olof Wolf, överläkare i ortopedi, Akademiska sjukhuset
Olof Wolf, överläkare i ortopedi, Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild

Om Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Mer omfattande behandling minskar inte risk för ny hjärtinfarkt9.4.2024 09:17:03 CEST | Nyheter

I två stora studier visar forskare från Uppsala Clinical Research Center (UCR) vid Uppsala universitet att två behandlingar som varit etablerade vid hjärtinfarkt kan tas bort utan att resultatet blir sämre. Det handlar om förebyggande ballongvidgning av kranskärl och behandling med så kallade betablockerare, när hjärtfunktionen inte är nedsatt. Resultaten publiceras i medicinska tidskriften New England Journal of Medicine (NEJM).

Studie visar: ChatGPT kan producera medicinska journalanteckningar tio gånger snabbare än läkare22.3.2024 08:31:45 CET | Pressmeddelande

Administrativa sysslor tar upp en stor del av en läkares arbetstid, vilket minskar tiden för patientkontakt och bidrar till en pressad arbetssituation. Forskare på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet i samarbete med Danderyds sjukhus och universitetssjukhuset i Basel, Schweiz, har i en studie visat att AI-modellen ChatGPT kan skriva medicinska administrativa anteckningar upp till tio gånger snabbare än läkare utan att kompromissa med kvaliteten.

Personalen får högre betyg i attitydmätning om Akademiska20.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kännedomen om Akademiska sjukhuset är fortsatt hög och sjukhuset är känt för hög medicinsk standard och erkända specialister. Det framgår av en attitydmätning hösten 2023 som även visar att patienter som besökt Akademiska ger personalen högre betyg än i förra mätningen hösten 2020. Resultatet visar också att informationen före och efter behandling får allt större betydelse när man väljer sjukhus.

Ny inflygningsteknik ska ge säkrare helikopterlandningar på Akademiska15.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Ambulanshelikoptrar ska kunna landa med högre precision på Akademiska sjukhuset även i mycket dåligt väder och mörker. Sjukhuset inför en ny tekniskt avancerad inflygningsteknik PinS (Point in space) som möjliggör mer patientsäkra transporter och en kapacitetshöjning genom att patienter kan transporteras direkt till och från Akademiska dygnet runt utan omlastning på annan flygplats.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye