Länstrafiken Kronoberg

42 företag konkurrerade om upphandling av Serviceresor och skolskjuts i Kronobergs län från 2025

Dela

Region Kronoberg fattade idag tilldelningsbeslutet som gäller upphandlingen av Serviceresor och skolskjuts i Länstrafiken Kronobergs regi från 1 juli 2025. Det blir fem trafikföretag som får dela på uppdraget som omfattar 249 fordon och är uppdelat i 31 olika trafikområden. Avtalet är sex år och det totala kontraktsvärdet beräknas till ca 1,2 miljarder kronor.

För första gången har samtliga åtta kommuner i Kronoberg ingått avtal med Region Kronoberg för deltagande i den gemsansamma upphandlingen. Ett omfattande samverkansarbete mellan regionen och kommunerna har genomförts för att säkerställa en samsyn.

Fokus i upphandlingen har varit tillgänglighet, trygghet och säkerhet. Med utgångspunkt från dagens avtal har länstrafiken ställt tydligare och mer omfattande krav på språknivå, förares bemötande samt sociala villkor. För att säkerställa att en hög kvalitet levereras under avtalstiden är även kvalitetsavdragen mer omfattande och med hävstångseffekt.

Både Region Kronoberg och samtliga kommuner i länet har haft ambitiösa miljömål för upphandlingen och att fordonen till 100 % ska drivas av fossilfria drivmedel har varit en självklarhet. Samtliga drivmedel ska dessutom vara av förnybart ursprung.

- Trots satsningarna på högre kvalitetskrav och ökade miljökrav blir kostnaden för trafiken totalt sett lägre jämfört med dagens avtal. Resultatet av upphandlingen är mycket glädjande för regionen och kommunerna, vi kronobergare kommer helt enkelt att få en mer hållbar trafik till en lägre kostnad, säger Carina Bengtsson, trafiknämndens ordförande.

I syfte att öka konkurrensen på marknaden och möjliggöra för små- och medelstora företag att tilldelas kontrakt har upphandlingen delats upp i 31 olika trafikområden och hur många områden ett och samma företag kan tilldelas har begränsats.  För att få god konkurrens och attraktiva anbud behövs även en affärsmodell som skapar en god gemensam affär.

 - Vi har valt att satsa på en ny affärsmodell med garanterade minimivolymer vilket innebär en mindre risk för anbudsgivarna. Det har kommit in många varierande anbud, allt från små lokala företag som lagt anbud på endast ett trafikområde upp till riktigt stora företag som ägs av internationella koncerner. Länstrafiken Kronoberg vill passa på att tacka alla trafikföretag som deltagit i upphandlingen, säger Pär Welander,  trafikdirektör Länstrafiken Kronoberg.

De fem trafikföretag som tilldelats avtal är: Busspecialisten i Småland AB, Connect Bus Sandarna AB, Flexbuss Sverige AB, Omnicab AB och Telepass AB.

Avtalsspärr löper i tio dagar fram till och med den 26 juni.

För mer information:
Carina Bengtsson, (C) trafiknämndens ordförande, 072-0831976, carina.bengtsson@kronoberg.se
Pär Welander, Trafikdirektör, 0470-58 30 44, par.welander@kronoberg.se
Jessica Gunnarsson – Projektledare och avtals- och upphandlingsansvarig, Länstrafiken Kronoberg, 0470-583362, jessica.gunnarsson@kronoberg.se

Om oss

Länstrafiken Kronoberg är en del av Region Kronoberg och har i uppgift upphandla, samordna, planera, utveckla och marknadsföra kollektivtrafiken i länet. Vi ansvarar även för samordning av andra trafikuppdrag efter särskild överenskommelse med respektive kommun eller Region Kronoberg.

Följ Länstrafiken Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länstrafiken Kronoberg

Länstrafiken Kronoberg lämnar stabsläget12.1.2024 11:10:18 CET | Pressmeddelande

Den 10 december övertog trafikföretaget Connect Bus uppdraget att utföra linjetrafiken i Kronoberg. Starten av det 12-åriga avtalet har kantats av uppstartsproblem som drabbat resenärerna. Åtgärderna som Länstrafiken Kronoberg tillsammans med Connect Bus vidtagit för att komma tillrätta med problemen som uppstod i samband med uppstarten av det nya trafikavtalet ger nu effekt och ytterligare åtgärder och förbättringsaktiviteter är planerade att genomföras framöver vilket innebär att länstrafiken nu lämnar stabsläget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye