Uppsnabbat från regionstyrelsen den 28 november 2023
Region Uppsala ska beakta språkkunskaper vid rekrytering
Kunskaper i svenska språket ska tas i beaktande i rekryteringssammanhang, när det bedöms vara relevant för tjänsten. Detta beslutade regionstyrelsen vid sitt möte.
Region Uppsala ska under 2024 dessutom bygga upp ett regionövergripande stöd för utlandsutbildade. När en chef upptäcker att en medarbetare brister i språket ska detta fångas upp, och åtgärdas inom ramen för detta stöd. Region Uppsala ska även, via Region Uppsala folkhögskola, inom fem år ge stöd till de undersköterskor som behöver språkstöd för att nå yrkestiteln undersköterska. Även detta enligt beslutet från regionstyrelsen.
Region Uppsala har utrett frågan om språkkunskaper och bland annat kommit fram till att de befintliga språkkrav som finns för legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal, i kombination med den rekryterande chefens möjlighet att göra en enskild bedömning, är tillräckliga. Samt att Region Uppsalas interna språkutbildning i svenska, och sjukvårdssvenska, är tillräcklig för att vid behov stärka en medarbetares språkkunskaper. Inom ramen för det regionövergripande stödet för utlandsutbildad personal, som införs under 2024, ska Region Uppsala alltså fånga upp individer som har haltande kunskaper i svenska språket.
Utredningen har också kommit fram till att flerspråkighet kan räknas som meriterande vid rekrytering endast när arbetsuppgifterna specifikt kräver detta.
(MP) yrkade på att regiondirektören skulle få i uppdrag att utreda hur Region Uppsala bättre kan ta till vara språkkunskaper hos medarbetarna i hälso- och sjukvården, vilket stöddes av (S) och (V). Detta avslogs av regionstyrelsen, (MP) reserverade sig mot beslutet. (SD) hade ett ändringsyrkande, vilket röstades ned.
Region Uppsala ska fasa ut hyrpersonalen
Vid sitt möte beslutade regionstyrelsen att ställa sig bakom SKR:s (Sveriges Kommuner och Regioners) beslut från den 22 september 2023 om att rekommendera en kraftigt minskad användning av hyrbemanning i regionens verksamheter.
SKR:s rekommendation följdes även av ett beslut i Samverkansnämnden för Sjukvårdsregion Mellansverige (SVN) den 29 september 2023. SVN beslutade att rekommendera regionerna att stärka personalens arbetsmiljö, och att minska hyrbemanningen. Kostnaderna för hyrbemanning ska inte överstiga 2 procent av personalkostnaderna för hälso- och sjukvården i respektive region.
Hälso- och sjukvårdsförvaltningar inom Region Uppsala har idag en inhyrning av personal där kostnaderna uppgår till 6,51 procent av personalkostnaderna. Målsättningen är nu att den siffran ska vara max 2,0 procent vid utgången av 2024.
Prognos om minus 317 miljoner kronor
Region Uppsalas balanskravsresultat för helåret 2023 beräknas till minus 317 miljoner kronor, vid oktober månads utgång. Detta efter utnyttjande av resultatutjämningsreserven (RUR) på 707 miljoner kronor, annars skulle resultatet beräknas till minus 1 024 miljoner kronor. Prognosen är 467 miljoner kronor sämre än budgeterat årsresultat, men 16 miljoner kronor bättre än prognosen föregående månad.
Förklaringen till det negativa balanskravsresultatet är den fortsatt höga inflationen som både påverkar det allmänna kostnadsläget och kostnader för pensioner. Stora utmaningar inom kompetensförsörjningen med fortsatt växande kostnader för inhyrd personal, och effektiviseringsåtgärder inom Akademiska sjukhuset som inte bedöms få full effekt, är andra orsaker till den negativa prognosen.
Region Uppsala har under året inlett ett arbete med besparings- och effektiviseringsåtgärder, för att uppnå en långsiktig ekonomi i balans. Sammantaget uppgår behovet av kostnadsminskningar inom regionen de närmsta åren till en miljard kronor, vilket motsvarar knappt fem procent av Region Uppsalas kostnadsomslutning på 22 miljarder kronor.
(S) yrkade på en särskild anställningsprövning för personal inom Region Uppsala, i syfte att minska kostnader för administration. Denna anställningsprövning ska innebära att alla anställningar ovanför första linjens chef ska prövas av arbetsutskottet i den nämnd som har ansvaret för den berörda verksamheten. Detta stöddes av (V), (MP) medan (SD) avstod från att rösta, därmed vann (S) yrkande regionstyrelsens gillande. (M), (KD), (L) och (C) reserverade sig mot beslutet.
Initiativ om att förhindra välfärdsbrottslighet bifölls
I oktober inkom Neil Ormerod (V), Salima Korshed (V) och Artemis Lurmarker (V) med ett initiativ om att regiondirektören skulle redovisa aktiviteterna som pågår för att upptäcka och förhindra kriminella aktörers intrång i hälso- och sjukvården, samt med en analys av om Region Uppsalas vårdcentraler har varit föremål för de kriminella gängens intresse.
Vid sitt möte biföll regionstyrelsen yrkandet. En funktion med olika kompetenser har inrättats på Regionkontoret under hösten 2023, dels för att skapa en bild av läget, men även för att utveckla en metod för det fortsatta arbetet. Funktionen leds från säkerhetsenheten. I funktionens uppdrag ingår att ta fram en lägesbild av hur situationen ser ut hos vårdcentralerna, detta ska rapporteras till regionstyrelsen under det första kvartalet 2024.
Av svaret framgår också att Region Uppsala deltar i Sveriges Kommuner och Regioners nätverk mot välfärdsbrottslighet, samt som enda region i det myndighetsövergripande projektet Municipal. Enligt tjänsteutlåtandet är det mest effektiva sättet att motverka välfärdsbrottslighet att tillse att oseriösa aktörer inte etablerar sig. För detta krävs även en stärkt samverkan med andra myndigheter och aktörer. Regionkontoret har också i uppdrag 2024 att leda ett länsövergripande arbete med kommunerna i länet kring detta.
Initiativ om anmälningsplikt avslogs
I juni inkom Hans Wennberg (MP) med ett initiativ till regionstyrelsen om att Region Uppsala borde skriva till regeringen, med en uppmaning att hälso- och sjukvården och dess medarbetare undantas från anmälningsplikt då de möter papperslösa barn och vuxna.
Av svaret framgår att utredningen om ett ordnat initialt mottagande av asylsökande har förlängts och ska redovisas i ett slutbetänkande först i maj 2024. Regeringen har meddelat att såväl barn- som Europakonventionen kommer att beaktas i utredningen. Mot den bakgrunden avslogs initiativet med hänvisning till att Region Uppsala avvaktar resultatet från regeringens utredning.
(MP) och (V) reserverade sig mot beslutet.
Nyckelord
Länkar
Uppsnabbat innehåller korta sammanfattningar av ett urval av de beslut som fattats i Region Uppsalas styrelser och nämnder. För en fullständig redovisning hänvisas till protokollet, som publiceras tillsammans med handlingarna till aktuellt möte.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 20 december20.12.2024 16:27:09 CET | Nyheter
Oförändrad årsprognos för Akademiska Efter november månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset kvar på minus 1,165 miljarder kronor, samma som föregående månad. Det framgår av månadsrapporten till sjukhusstyrelsen. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping ligger på minus 20 miljoner kronor. Sjukhusstyrelsens egen verksamhet har en årsprognos på plus 25 miljoner kronor. Förstudie för ny vårdbyggnad på Lasarettet i Enköping Region Uppsala fortsätter att utreda förutsättningarna för en ny vårdbyggnad på Lasarettet i Enköping. Sjukhusstyrelsen beslutade att sätta av ytterligare 4,2 miljoner kronor för det fortsatta arbetet. (L), (M), (KD) och (SD) yrkade på återremiss. När detta avslogs yrkade man på att ärendet skulle skickas vidare till regionstyrelsen. Detta avslogs också. Initiativ om att möjliggöra ledsagare för synskadade besvarat Malin Sjöberg Högrell (L), Lotta Wiström (L), Svante Berg (M) och Alexandra Braf (KD) hade väckt ett initiativärende om ledsagning på Akademiska sjuk
Uppsnabbat från trafik- och samhällsutvecklingsnämnden19.12.2024 16:29:51 CET | Pressmeddelande
Beslut om riktlinjer för biljettkontroll Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade beslut om riktlinjer för biljettkontroller Nämndens beslut innebär bland annat att kontrollanterna på sikt ska genomföra kontroller i civila kläderSyftet med biljettkontrollen är att förebygga fuskåkande, öka antalet betalande resenärer och bidra till en trygg och trivsam resa för alla resenärer. Moderaterna reserverade sig mot beslutet med motiveringen att man önskar att en mer omfattande analys genomförts innan beslutet att införa riktlinjerna. Infrastruktursatsningar 2025 Nämnden fattade beslut om genomförandeplan för infrastruktursatsningar i regionen under år 2025 med utblick mot 2031. Genomförandeplanen är en konkretisering och fördjupning av den 2022 antagna Länsplanen för åren 2023- 2033. Bland det som ska genomföras märks utvecklingen av väg 55 mellan Uppsala och Enköping och genomförande av gång- och cykelväg längs väg 600 Utformning av väg 288 mellan Gimo och Börstil Nämnden fattade beslu
Beslut om riktlinjer för UL:s biljettkontroll19.12.2024 15:45:22 CET | Pressmeddelande
Biljettkontroller ombord på UL:s bussar och tåg ska genomföras med en flexibel och medmänsklig hållning och utgå från en tilltro till resenärernas vilja att göra rätt. Framöver ska kontroller också genomföras av civilklädda kontrollanter. Det framgår i de riktlinjer för biljettkontroll som trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade beslut om den 19 december. Riktlinjerna börjar gälla 10 februari 2025.
Uppsnabbat från regionstyrelsen den 17 december17.12.2024 15:45:49 CET | Pressmeddelande
Region Uppsala antar riktlinje för kontroll av arbetssökande Vid sitt möte klubbade regionstyrelsen en ny riktlinje för kontroll av arbetssökande mot Polisens belastningsregister och misstankeregister. Den nya riktlinjen kommer att utöka antalet så kallade fakultativa registerutdrag från cirka 350 per år, till cirka 2 000 per år bara på Akademiska sjukhuset. Fakultativ registerkontroll skiljer sig från obligatorisk registerkontroll, som arbetsgivaren är skyldig att genomföra, genom att den är ett val som arbetsgivaren gör. Syftet med den nya riktlinjen är att upprätthålla säkerhet och trygghet för samtliga patienter och medarbetare inom regionens verksamheter. Samt därtill att motverka välfärdsbrottslighet. Av riktlinjen framgår att registerkontroll nu ska genomföras för alla arbetssökande som ska arbeta eller kan komma att arbeta med utsatta patientgrupper. Riktlinjen gäller alltså alla som arbetar patientnära. En ny faktor är att registerkontroll nu gäller om den anställde kan komma
BUFFF Uppsala får 458 000 kronor av Region Uppsala16.12.2024 15:55:52 CET | Pressmeddelande
BUFFF Uppsalas projekt Biblioterapi för unga anhöriga till frihetsberövade är en av flera satsningar inom civilsamhället som får ta del av Region Uppsalas folkhälsomedel, beslutade regionala utvecklingsnämnden i dag. Bland övriga mottagare märks Studiefrämjandet och Rädda barnens Riksförbund som får 333 000 respektive 249 000 kronor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum