Hyresgästföreningen Region Sydost

1 176 unga vuxna i Växjö tvingas bo hemma

Dela

Andelen unga vuxna som bor hemma hos sina föräldrar i landet har nästan fördubblats på 25 år. I Växjö bor cirka 1 176 unga vuxna hemma trots att de inte vill det. Mer än var fjärde oroar sig för att inte hitta något boende i framtiden. Hyresgästföreningens återkommande rapport Unga Vuxnas boende visar på en mycket pressad situation för landets unga.

Det är nästan omöjligt att hitta en bostad i Växjö, menar Lizett Hansson från Hyresgästföreningen Växjö.
Det är nästan omöjligt att hitta en bostad i Växjö, menar Lizett Hansson från Hyresgästföreningen Växjö.

- Bostadsmarknaden i Växjö är oerhört tuff för unga vuxna. Många unga vuxna har svårt att hitta någonstans att bo och svårt att klara av sin ekonomi. Som utsatt grupp är risken också större att råka ut för oseriösa aktörer, trakasserier och diskriminering. Det är dags att politikerna tar sitt ansvar för bostadsmarknaden, säger Henrik Andersson, bostadspolitisk samordnare Hyresgästföreningen region Sydost.

- Det är nästan omöjligt att hitta en bostad i Växjö om man inte stått i kommunal bostadskö i över 25 år. Oseriösa uthyrare eller hutlösa priser är det man får välja mellan om man inte haft föräldrar som ställt sina barn i bostadskön när de föddes. Enda sättet jag har fått mina lägenheter på är via byten och nu finns inte ens bytestorget på Vidingehems boportal kvar längre, säger Lizett Hansson, Hyresgästföreningen Växjö.

Sedan 1997 har Hyresgästföreningen vartannat år släppt en rapport om unga vuxnas (20-27 år gamla) boende. I år har man också tittar närmare på just Växjö kommun. Här finns rapporten i sin helhet. Rapporten visar på en mycket pressad situation för unga vuxna i Växjö:

12 procent av unga vuxna bor hemma hos föräldrar, cirka 2 350 personer.

84 procent av dem är ofrivilligt hemmaboende och vill bo på annat sätt, cirka 2 000.

29 procent oroar sig för att inte hitta något boende i framtiden.

40 procent tvekar inför att bilda familj på grund av läget på bostadsmarknaden.

34 procent har under de senaste 12 månaderna fått ekonomisk hjälp av föräldrar eller vänner.

- En dålig bostadspolitik ger tyvärr det här resultatet. Det är tragiskt att se hur många som oroar sig för sitt framtida boende och hur mycket det påverkar unga vuxnas framtid. Hyresrätten ska vara flexibel, du ska kunna flytta för jobb och studier samt våga starta familj utan att känna oro för en osäker bostadsmarknad, säger Henrik Andersson.

Hyresgästföreningen anser att politikerna måste agera och kräver tre åtgärder:

1. Bostadsförmedling efter behov, inte bara kötid. Kommunala bostadsförmedlingar förmedlar merparten av de lediga lägenheterna efter antal år i kön, vilket missgynnar unga. Hyresgästföreningen anser därför att lagen måste ändras och tillåta att en större del fördelas efter behov, där exempelvis de utan bostad prioriteras.

2. Stärk bostadsbidraget. Nu krävs en rejäl förstärkning av bostadsbidraget, som halkat efter i trettio år, för att på riktigt stödja landets unga vuxna.

3. Förmånliga bygglån. Medan förändringar i bostadskön och stärkt bostadsbidrag skulle ge effekt för landets unga nu direkt så är det inte lösningen på landets problem med bostadsbrist. Fler bostäder måste byggas till rimliga priser. Regeringen kan inte längre vänta och se, nu krävs kraftfulla satsningar. Byggandet måste stöttas genom förmånliga bygglån och ett tillfälligt investeringsstöd, annars kommer bostadsbristen att förvärras.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Det är nästan omöjligt att hitta en bostad i Växjö, menar Lizett Hansson från Hyresgästföreningen Växjö.
Det är nästan omöjligt att hitta en bostad i Växjö, menar Lizett Hansson från Hyresgästföreningen Växjö.
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Sydost

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Sydost

Hög hyreshöjning för särskilda boende för äldre i Motala15.4.2024 15:53:53 CEST | Pressmeddelande

Hyrorna för särskilda boenden för äldre i Motala höjs med i genomsnitt 14,1 procent, efter att kommunen anlitat en konsult för att höja hyrorna. Kommunen och Hyresgästföreningen har efter långa förhandlingar enats om en förlikning i hyresnämnden. – Från början ville kommunen höja hyrorna med upp till 40 procent, vi har gjort allt vi kunnat för att sänka det extrema kravet, säger Karen Cornell, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost.

Skiljeman avgör hyrorna i Ronneby9.4.2024 12:07:37 CEST | Pressmeddelande

En särskild skiljeman avgjorde årets hyresförhandling mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd i Ronneby. Parterna kunde inte komma överens och ärendet lämnades vidare till en särskild skiljeman, som sedan 2023 kan användas för att avgöra tvister om hyror. Skiljemannen har nu kommit med en rekommendation som innebär en hyreshöjning på 5,65 procent från den 1 januari 2024. Vissa hyresgäster får dock sin höjning senare än andra.

Skrämselpropaganda mot hyresgäster i Växjö19.3.2024 09:34:12 CET | Pressmeddelande

Victoriahem, Heimstaden och Svea Fastigheter i Växjö skickar krav om hyreshöjningar direkt till sina hyresgäster, efter att de inte kommit överens med Hyresgästföreningen om årets hyreshöjning. Hyresgästföreningen uppmanar alla hyresgäster hos de tre bolagen i Växjö att inte betala den nya hyran. - I stället för att förhandla väljer man att försöka skrämma sina hyresgäster för att få vad man vill, säger Susanne Filipsson förhandlingsdelegat Hyresgästföreningen region Sydost.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye