Hyresgästföreningen Region Sydost

2 000 unga vuxna i Jönköping tvingas bo hemma

Dela

Andelen unga vuxna som bor hemma hos sina föräldrar i landet har nästan fördubblats på 25 år. I Jönköping bor cirka 2 000 unga vuxna hemma trots att de inte vill det. Mer än var fjärde oroar sig för att inte hitta något boende i framtiden. Hyresgästföreningens återkommande rapport Unga Vuxnas boende visar på en mycket pressad situation för landets unga.

Tahani Salah från Hyresgästföreningen Vätterhem tycker att det är tragiskt att se hur många unga vuxna som oroar sig för sitt framtida boende.
Tahani Salah från Hyresgästföreningen Vätterhem tycker att det är tragiskt att se hur många unga vuxna som oroar sig för sitt framtida boende.

- Bostadsmarknaden i Jönköping är oerhört tuff för unga vuxna. Många unga vuxna har svårt att hitta någonstans att bo och svårt att klara av sin ekonomi. Som utsatt grupp är risken också större att råka ut för oseriösa aktörer, trakasserier och diskriminering. Det är dags att politikerna tar sitt ansvar för bostadsmarknaden, säger Tahani Salah, Hyresgästföreningen Vätterbyggden.

Sedan 1997 har Hyresgästföreningen vartannat år släppt en rapport om unga vuxnas (20-27 år gamla) boende. I år har man också tittar närmare på just Jönköpings kommun. Här finns rapporten i sin helhet. Rapporten visar på en mycket pressad situation för unga vuxna i Jönköping:

14 procent av unga vuxna bor hemma hos föräldrar, cirka 2 350 personer.

86 procent av dem är ofrivilligt hemmaboende och vill bo på annat sätt, cirka 2 000.

28 procent oroar sig för att inte hitta något boende i framtiden.

38 procent tvekar inför att bilda familj på grund av läget på bostadsmarknaden.

39 procent har under de senaste 12 månaderna fått ekonomisk hjälp av föräldrar eller vänner.

- En dålig bostadspolitik ger tyvärr det här resultatet. Det är tragiskt att se hur många som oroar sig för sitt framtida boende och hur mycket det påverkar unga vuxnas framtid. Hyresrätten ska vara flexibel, du ska kunna flytta för jobb och studier samt våga starta familj utan att känna oro för en osäker bostadsmarknad, säger Tahani Salah.

Hyresgästföreningen anser att politikerna måste agera och kräver tre åtgärder:

1. Bostadsförmedling efter behov, inte bara kötid. Kommunala bostadsförmedlingar förmedlar merparten av de lediga lägenheterna efter antal år i kön, vilket missgynnar unga. Hyresgästföreningen anser därför att lagen måste ändras och tillåta att en större del fördelas efter behov, där exempelvis de utan bostad prioriteras.

2. Stärk bostadsbidraget. Nu krävs en rejäl förstärkning av bostadsbidraget, som halkat efter i trettio år, för att på riktigt stödja landets unga vuxna.

3. Förmånliga bygglån. Medan förändringar i bostadskön och stärkt bostadsbidrag skulle ge effekt för landets unga nu direkt så är det inte lösningen på landets problem med bostadsbrist. Fler bostäder måste byggas till rimliga priser. Regeringen kan inte längre vänta och se, nu krävs kraftfulla satsningar. Byggandet måste stöttas genom förmånliga bygglån och ett tillfälligt investeringsstöd, annars kommer bostadsbristen att förvärras.

Nyckelord

Kontakter

Tahani SalahFörtroendevaldHyresgästföreningen Vätterbyggden

Tel:076 558 93 36

Bilder

Tahani Salah från Hyresgästföreningen Vätterhem tycker att det är tragiskt att se hur många unga vuxna som oroar sig för sitt framtida boende.
Tahani Salah från Hyresgästföreningen Vätterhem tycker att det är tragiskt att se hur många unga vuxna som oroar sig för sitt framtida boende.
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Sydost

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Sydost

Privata hyresvärdar i Karlskrona vill börja förhandla om nya hyreshöjningar redan nu7.6.2024 11:08:03 CEST | Pressmeddelande

I Karlskrona väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

Privata hyresvärdar i Växjö vill börja förhandla om nya hyreshöjningar redan nu5.6.2024 15:50:18 CEST | Pressmeddelande

I Växjö väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

Privata hyresvärdar i Kalmar kräver hyreshöjningar på runt 15 procent redan nu5.6.2024 15:34:56 CEST | Pressmeddelande

I Kalmar län väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

Privata hyresvärdar i Jönköping kräver hyreshöjningar på 14,5 procent redan nu5.6.2024 15:29:35 CEST | Pressmeddelande

I Jönköpings län väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye