Läkemedelsverket

Naloxon skulle kunna bli receptfritt

Dela

Efter fortsatt utredning av de juridiska möjligheterna till receptfrihet för naloxon nässpray föreslår nu Läkemedelsverket en lösning. Förutsatt att en ansökan från ett företag inkommer och får godkänt så skulle naloxon kunna bli receptfritt, med rådgivning till kund från apotekspersonal.

Rådgivning till kund på apotek
Nu föreslår Läkemedelsverket en lösning som innebär att med apotekspersonalens rådgivning till kund skulle naloxon nässpray kunna bli receptfri. Foto: Johnér

Inom ramen för ett regeringsuppdrag granskade Läkemedelsverket under 2022 möjligheten för receptfrihet för naloxon nässpray. Myndigheten kom då fram till att det krävdes fortsatt utredning, eftersom det juridiska landskapet för naloxon nässpray skiljer sig från hur andra läkemedel förskrivs och används. Nu föreslår myndigheten en lösning som innebär att med apotekspersonalens rådgivning till kund skulle naloxon nässpray kunna bli receptfri.

Viktigt att säkerställa korrekt användning

– Vi är jätteglada att vi har hittat en lösning. Det har varit viktigt för oss att säkerställa att en ordentlig rådgivning till den som ska använda naloxon nässpray är möjlig så att användningen blir korrekt. Det vi har kommit fram till är att apotekspersonal kan ge denna rådgivning, likt den professionella rådgivning de ger för andra läkemedel, säger Paulina Tuvendal, senior utredare vid Läkemedelsverket.

Receptfriheten förutsätter en godkänd företagsansökan

Naloxon kan rädda liv vid överdos och det är angeläget att öka tillgängligheten på läkemedlet. För att receptfrihet ska kunna bli möjligt krävs att en ansökan från ett företag som har marknadsföringstillstånd för naloxon i Sverige inkommer till Läkemedelsverket, att den uppfyller kraven för godkännande och får myndighetens godkännande. För att få en smidig process vid en eventuell ansökan har myndigheten påbörjat ett förberedande arbete.

– Nu hoppas vi att det här ska bli verklighet. Den information som är viktig att förmedla till den som är i färd med att använda naloxon nässpray är framförallt att det är endast en dos i varje spray, den måste in i näsborren – och man måste alltid ringa 112 när någon har tagit en överdos, avslutar Paulina Tuvendal.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye