Läkemedelsverket

Björn Eriksson ny ordförande i europeiskt myndighetsnätverk

Dela

När generaldirektörerna för de europeiska läkemedelsmyndigheterna idag samlades i nätverket HMA utsågs Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson till ny ordförande för ledningsgruppen.

Björn Eriksson är generaldirektör för Läkemedelsverket.
Björn Eriksson är generaldirektör för Läkemedelsverket. Fotograf: Jeanette Hägglund

HMA står för Heads of Medicines Agencies och samlar generaldirektörerna för de europeiska läkemedelsmyndigheterna. Arbetet i HMA samordnas av en ledningsgrupp med en ordförande. Det är den rollen som Björn Eriksson nu tilldelats. Ordförande för hela HMA roterar beroende på vilket land som innehar ordförandeskapet i EU, vilket innebär att posten just nu innehas av Spanien.

– Jag är hedrad och glad över att ha fått detta förtroendeuppdrag. Att samverka utanför myndighets- och landsgränser är viktigt och blir alltmer angeläget. Vi har stort utbyte av varandra och det finns många vinster med att samordna arbetet på europeisk nivå. Vårt inflytande ska kunna vara till nytta för svenska patienter, säger Björn Eriksson.

Björn Eriksson har suttit i ledningsgruppen för HMA sedan 2021 och blev idag utseddd att leda arbetet framåt. Det formella överlämnandet av ordförandeklubban görs i februari 2024.

Vad är HMA?

HMA består av generaldirektörerna för läkemedelsmyndigheter i 27 EU-länder samt Norge, Island och Liechtenstein. Tillsammans med den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och Europeiska kommissionen utgör HMA det europeiska läkemedelsregulatoriska nätverket.

HMA tar fram gemensamma strategier för att samordna, kunskapsdela och fördela arbetet kring tillsynsverksamhet mellan de nationella läkemedelsmyndigheterna. Ledningsgruppen, HMA Management Group, inrättades för att samordna och underlätta arbetet i HMA.

Kontakter

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye