Akademiska sjukhuset

Brännskadeexperter varnar för skållningsskador på barn

Dela

I Sverige drabbas runt 2 600 barn av brännskador varje år. Flertalet är under tre år och den vanligaste orsaken är heta vätskor. Brännskadeexperter på Akademiska sjukhuset menar att i princip alla skållningsskador kan undvikas. Lördagen den 9 december finns de på IKEA-varuhuset i Uppsala för att informera föräldrar och allmänheten om risker och vad man bör tänka på i hemmet.

Flertalet av de barn som brännskadas i Sverige är under tre år, och den vanligaste orsaken är heta vätskor. Enligt brännskadeexperter på Akademiska sjuhuset kan i princip alla skållningsskador undvikas.
Flertalet av de barn som brännskadas i Sverige är under tre år, och den vanligaste orsaken är heta vätskor. Enligt brännskadeexperter på Akademiska sjuhuset kan i princip alla skållningsskador undvikas.

– Det är viktigt att öka medvetenheten om hur skållningsskador sker och hjälpa föräldrar, syskon och anhöriga att minimera risken att barn skadas. I princip alla skållningsskador hos små barn kan undvikas. Att vi valt IKEA hänger samman med att vi kan nå målgruppen där. Cirka 8 000 personer besöker varuhuset lördagar, varav många barnfamiljer. Dessutom är vi båda måna om en säker och trygg miljö för de allra minsta, säger Fredrik Huss, överläkare på Brännskadecentrum vid Akademiska sjukhuset.

Målgruppen för informationsträffen är allmänheten, och särskilt småbarnsföräldrar, för att öka medvetenheten om skållnings- och brännskador samt hur olyckor kan förebyggas. Tidpunkten är vald med anledning av internationella preventionsdagen mot bränn- och skållningsskador på barn som infaller den 7 december. Dagen initierades 2010 av Paulinchen, en tysk organisation som arbetar med prevention och rehabilitering för barn som råkat ut för bränn- eller skållningsskador.

I Sverige brännskadas cirka 2 600 barn varje år. I drygt 40 procent av fallen handlar det om skållning och 60 procent av barnen är under tre år. Olyckorna inträffar oftast i hemmet där barn ska vara som mest trygga.

– Föräldrar är ofta förvånade över hur fort det kan gå. Barn är snabba och har märkligt ”långa” armar. En kopp te eller kaffe räcker för att ett litet barn ska drabbas av en svår skållningsskada. Man är ouppmärksam några sekunder och vips har barnet kommit åt koppen, dragit i en duk eller kommit åt en kastrull på spisen. Även hett tappvatten i badkar kan orsaka svåra skador, fortsätter Fredrik Huss.

Han betonar att heta vätskor är betydligt vanligare än att barn bränner sig på eldsflammor eller heta föremål, och skadorna orsakar ofta stort lidande både för barnen och deras anhöriga.

När ett barn skållats söker man oftast vård på en akutmottagning eller vårdcentral. I de flesta fall är skadorna begränsade, ungefär som två-tre handflator, och läker med rätt sårvård utan att ge bestående ärr. I 30 procent av fallen är kokkärl inblandade. Den näst vanligaste orsaken är att koppar/muggar med varm vätska spillts ut/dragits ned (11 procent). Andra orsaker är tömning av vattenkokare och för varmt vatten i samband med bad eller dusch.

På Brännskadecentrum vid Akademiska sjukhuset vårdas de svårast skadade, cirka 30 barn under 18 år inneliggande per år. Därutöver får cirka 100 barn hjälp med sårvård för mer ytliga hudskador på sjukhusets brännskademottagning. Akademiska sjukhuset har tillsammans med Universitetssjukhuset i Linköping nationellt ansvar för svåra brännskador, så kallad Nationell Högspecialiserad vård.
  

FAKTA: Brännskador på små barn i Sverige

  • I Sverige drabbas cirka 2 600 barn av brännskador varje år. I drygt 40 procent av fallen handlar det om skållningsskador och 60 procent av barnen är under tre år. Olyckorna inträffar oftast i hemmet där barn ska vara som mest trygga.
  • I 30 procent av fallen är kokkärl inblandade. Den näst vanligaste orsaken är att koppar/muggar med varm vätska spillts ut/dragits ned (11 procent). Andra orsaker är tömning av vattenkokare och för varmt vatten i samband med bad eller dusch.
  • På brännskadecentrum vid Akademiska sjukhuset vårdas de svårast skadade, cirka 30 barn under 18 år inneliggande per år. Därutöver får cirka 100 barn hjälp med sårvård för mer ytliga hudskador.


FAKTA: Brännskador globalt

  • Enligt WHO dör cirka 180 000 personer i världen varje år på grund av brännskador.
  • Skadorna sker oftast i hemmet eller på arbetsplatsen.
  • Brännskador är den femte mest vanliga orsaken till icke dödliga skador under barndomen.
  • Barn är särskilt sårbara för brännskador. Den främsta risken för att barn ska skadas  är felaktig och bristande övervakning från vuxna, men ett stort antal brännskador är ett resultat av barnmisshandel.

Nyckelord

Kontakter

Fredrik Huss, överläkare och ämnesområdesansvarig på brännskadecentrum, Akademiska sjukhuset; 018-611 37 57 eller 070-794 15 74 fredrik.huss@surgsci.uu.se

Reyna Aranzamendy, biträdande avdelningschef Brännskadecentrum, Akademiska sjukhuset;
072-220 509 49
reyna.aranzamendy@akademiska.se

Bilder

Fredrik Huss, överläkare och docent inom plastik- och käkkirurgi/brännskadecentrum, Akademiska sjukhuset
Fredrik Huss, överläkare och docent inom plastik- och käkkirurgi/brännskadecentrum, Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild

Om Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Studie visar: Träning kan ersätta kirurgi vid hamstringsskador19.7.2024 08:45:50 CEST | Pressmeddelande

Akuta skador på lårets baksida, så kallade hamstringsavlösning, uppstår oftast i samband med halkolyckor och idrott. En ny studie från tio sjukhus i Sverige och Norge, med många av patienterna rekryterade i Uppsala och Stockholm, utmanar den traditionella behandlingen. Resultaten, som publiceras i den amerikanska tidskriften NEJM Evidence, visar att träning, det vill säga icke kirurgisk behandling, är lika effektiv som operation för patienter i åldrarna 30 till 70 år.

Fler patienter ska erbjudas epilepsikirurgi på Akademiska17.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

För drygt ett år sedan tilldelades Akademiska sjukhuset/Region Uppsala tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård för epilepsikirurgisk utredning och behandling både för barn och vuxna. I och med beslutet koncentreras vården till tre i stället för sex sjukhus. Detta förväntas ge ökad efterfrågan när tillståndet börjar gälla 1 juli. På Akademiska räknar man med en fördubbling av barn som erbjuds operation det närmaste året. Enligt Socialstyrelsen kan volymerna öka till 100 operationer per år, varav 30 på Akademiska sjukhuset, inkluderande både barn och vuxna.

Akademiska får tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård vid sällsynta njursjukdomar12.6.2024 17:25:26 CEST | Pressmeddelande

Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård vid sällsynta njursjukdomar hos barn och vuxna, exempelvis medfött nefrotiskt syndrom, ovanliga polycystiska njursjukdomar och cystinos, ärftliga sjukdomar som ofta debuterar under första levnadsåren och bland annat kan leda till kronisk njursvikt, dialys och transplantation. Beslutet att koncentrera vården till fyra sjukhus fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 12 juni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye