AcadeMedia

Parasit i skolmat var falsklarm

Dela

Allt tyder på att mediauppgifterna i förra veckan om parasiter i skolmaten på en gymnasieskola i Stockholm var ett falsklarm. Det som uppfattades som parasiter var blodkärl eller levrat blod som följt med när köttet avlägsnats från ryggraden från fisken, något som är helt normalt.

– Det har gjorts en gedigen utredning kring detta och den leverans av lax som serverades har analyserats i detalj. Det finns inga spår av parasiter i den, vilket det hade gjort om den lax vi serverade haft parasiter i sig, säger Katherine Berg, rektor på NTI Gymnasiet Odenplan i Stockholm.

Den lax som har använts och serverats på skolan är odlad norsk lax som är uppfödd på värmebehandlad pellets som enligt producenten inte kan vara smittad med parasiter. Den norska leverantören SalMar AS har även tillhandahållit intyg avseende produktionen och den specifika odlingen som påvisar regelbunden kontroll och kvalitativ, parasitfri produktion. 

– Det kan tilläggas att producenten, som är specialiserad på fisk, aldrig har gjort några fynd av parasiter i den odlade laxen från den norska leverantören, säger Katherine Berg.

Skolan har påverkats av den oro som uppmärksamheten runt ärendet har skapat, både bland elever, vårdnadshavare och medarbetare på skolan. Paula Hammerskog är kommunikationsdirektör på AcadeMedia som äger NTI Gymnasiet. 

– Det går extremt fort idag i media, målet att få så många klick som möjligt trumfar källkritik och eftertanke. Här visste medierna att det fanns en agenda hos dem som tipsade om händelsen, ändå hejdade sig ingen och ställde sig frågan om det som beskrevs var sant eller inte, säger hon. 

– Att i det läget försöka förklara att det kanske är klokt att vänta tills vi vet, och inte bara gå på uppgifter som människor sprider, är i princip omöjligt, det skulle bara ha uppfattats som att vi nonchalerade frågan. Vilket hade varit långt från sanningen, vi tog det hela på oerhört stort allvar. Nu vet vi att det var ett falsklarm, det ska bli intressant att se hur många medier som väljer att rapportera det, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på AcadeMedia.

Kontakter

AcadeMedia driver för- och grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning, med verksamhet i Sverige, Norge och Tyskland. Vår drivkraft är att bygga ett mer hållbart samhälle med utbildning och lärande som grund. Läs mer om oss och vår verksamhet på academedia.se.

Följ AcadeMedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AcadeMedia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye