World Childhood Foundation

Skolsköterska vinner årets Childhoodpris!

Dela

Årets Childhoodpris går till Bitte Johnsson, skolsköterska vid Praktiska Gymnasiet i Ystad. Under torsdagskvällens ceremoni, i närvaro av H.M. Drottningen, hyllades elevhälsan och tre finalister för sitt arbete med att stötta barns och ungas utveckling och skolgång. Vinnaren utsågs av en jury bestående av bland andra Prinsessan Madeleine, vice hedersordförande Childhood och Carin Götblad, polismästare vid Noa.

Årets vinnare, Bitte Johnsson, gratuleras av H.M. Drottningen under utdelningen av Childhoodpriset.
Årets vinnare, Bitte Johnsson, gratuleras av H.M. Drottningen under utdelningen av Childhoodpriset. Jonas Borg

Childhoodpriset 2023 tilldelades Bitte Johnsson, skolsköterska vid Praktiska Gymnasiet i Ystad, som visar ett stort mod och personligt engagemang i sin yrkesroll. Vinnaren tillkännagavs digitalt av H.K.H. Prinsessan Madeleine under en ceremoni hos Childhoods partner Stena Fastigheter under torsdagskvällen. Under sitt tal sa Prinsessan Madeleine:  

“Med ditt genuina fokus på elevernas bästa ger du dem åter en tro på vuxna. Du bär dem när de behöver det som mest men guidar dem samtidigt att gå själva. Du säger som det är och plåstrar om utan att döma. Vi är så imponerade av dig och din unika förmåga att inkludera både elever och kollegor för att skapa de bästa förutsättningarna för elevernas välmående och skolgång”.   

Med årets Childhoodpris vill vi lyfta att elevhälsan spelar en nyckelroll i förebyggandet av sexuella övergrepp mot barn. Det är avgörande att de kopplas in i ett tidigt skede när det upptäcks att en elev är utsatt för hot, våld, övergrepp eller vid misstanke om hedersrelaterat våld och förtryck. När lärarna och annan skolpersonal vet att de har bra stöd i elevhälsoteam blir de också tryggare i att stötta barnen vilket bidrar till en tryggare skolmiljö. 
 
"Vi äger inte våra barn, vi får bara låna dem under en tid. En del av den tiden får vi på skolan låna dem och det bästa vi kan göra är att ladda dem med den bästa "ammunitionen" som är kärlek. Vi kan aldrig ge våra barn för mycket kärlek men att ge dem för lite är farligt ", säger Bitte Johnsson, vinnare av Childhoodpriset 2023. 
 
Utöver äran och prissumman 50 000 kronor fick Bitte ett specialdesignat diplom av konstnären Bea Szenfeld, som skapats av svenskt papper från Childhoods partner Lessebo Paper.  
 
Under ceremonin hyllades även medfinalisterna och elevhälsohjältarna Monica Mancilla Robles, kurator, Ekkälleskolan i Linköping och Farida Khan Sällbom, kurator, Frölundaskolan, Göteborg.  

Childhoodpriset  - Barnens pris 

Childhoodpriset lanserades 2019 i syfte att lyfta fram personer i Sverige som möter barn och unga i sitt arbete. Fokus riktas varje år mot en utvald yrkesgrupp som består av personer som ofta spelar en avgörande roll för att barn ska vara trygga, men som sällan uppmärksammas för sin insats. Det är engagerade vuxna som ser, bryr sig och agerar för barnens bästa. 
 
Läs mer om priset, finalisterna och alla jurymedlemmar på childhood.se/childhoodpriset  
  
För mer information vänligen kontakta:  
Charles Mingo Bennström, pressansvarig World Childhood Foundation   
charles.bennstrom@childhood.org  
+46 (0) 73-422 04 42 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Vinnaren av Childhoodpriset, Bitte Johnsson, tillsammans med H.M. Drottningen.
Vinnaren av Childhoodpriset, Bitte Johnsson, tillsammans med H.M. Drottningen.
Ladda ned bild
Finalisterna i Childhoodpriset 2023. Från vänster: Monica Mancilla Robles, Bitte Johnsson, (H.M. Drottningen) Farida Khan Sällbom
Finalisterna i Childhoodpriset 2023. Från vänster: Monica Mancilla Robles, Bitte Johnsson, (H.M. Drottningen) Farida Khan Sällbom
Ladda ned bild
Från vänster: Bitte Johnsson, Monica Mancilla Robles och Farida Khan Sällbom
Från vänster: Bitte Johnsson, Monica Mancilla Robles och Farida Khan Sällbom
Ladda ned bild
Paula Guillet de Monthoux, generalsekterare Childhood och juryns ordförande.
Paula Guillet de Monthoux, generalsekterare Childhood och juryns ordförande.
Ladda ned bild
Bitte Johnsson tillsammans med H.M. Drottningen
Bitte Johnsson tillsammans med H.M. Drottningen
Ladda ned bild

Länkar

Childhood förebygger sexuella övergrepp mot barn. Det gör vi i partnerskap med eldsjälar, gräsrotsorganisationer, företag, stiftelser och andra aktörer som delar vår vision om en värld där inget barn utsätts för sexuella övergrepp. Vi investerar i innovationer, metoder och samarbeten som stärker skyddet och minskar riskerna för särskilt sårbara grupper. Vi driver påverkansarbete, ökar kunskapen och medvetenheten om sexuella övergrepp mot barn. Vi skapar långsiktig och hållbar förändring. 

Vårt arbete utgår från FN:s Barnkonvention och de globala målen 5, 16 och 17. Vi finansieras av företag, stiftelser och privata givare. Childhood grundades 1999 av Drottning Silvia. 

Följ World Childhood Foundation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från World Childhood Foundation

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye