Vänsterpartiet Skåne

Kollektivtrafiknämnden finansierar forskningsprojekt för att reda ut olöst paradox

Dela

Under dagens möte med kollektivtrafiknämnden beslutades att en paradox i kollektivtrafiken ska utredas närmare: hur skapas ett effektivt kollektivtrafiksystem, med hög punktlighet och bra utbud utan att förarna känner sig klämda? Man förelog att avslå Vänsterpartiets motion kring att ta tillbaka kollektivtrafiken i egen regi men medgav samtidigt att de problem som lyfts i motionen inte går att besvara idag.

- Vi är naturligtvis besvikna över styret inte är intresserade av att se över driftsformen som vi tror är en viktig faktor för personalens mående och trygghet, säger Samuel Hammerå, Vänsterpartiets representant i nämnden. Samtidigt är vi glada att man tittar närmare på problemen som finns och ser fram emot forskningsprojektets slutsatser.

Det blir det nationella kunskapscentret K2 som ska genomföra studien. I underlaget till varför motionen avslås menar man att driftsformen inte bevisat kan lösa problembilden inom kollektivtrafiken vad gäller anställningstrygghet och god arbetsmiljö.

- Vi vet tyvärr att regionen inte alltid är en bra arbetsgivare, och vi tror inte heller att en god arbetsmiljö uppstår av sig själv bara trafikens utförande ligger inom offentlig sektor. Men det ligger stora risker i att lägga arbetsgivaransvaret flera steg bort, hos företag som flera gånger misskött sitt ansvar gentemot de som jobbar. Om regionen är fullt ansvarig har vi möjlighet till demokratisk påverkan över det skattepengarna går till, och en chans att skapa de goda villkor vi vill se. Vi tror fortfarande på offentlig drift, men ser naturligtvis alla möjligheter till förbättringar för personalen som viktiga steg, avslutar Samuel Hammerå.

Motionen kommer att tas upp för slutligt beslut i regionfullmäktige. 

Kontakter

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden! Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

Bädda för hållbar, enkel och effektiv transport genom Skåne9.2.2024 12:27:32 CET | Pressmeddelande

Under dagens möte med regionala utvecklingsnämnden la Vänsterpartiet ett initiativ för att förbereda regionen på sin del av uppbyggnaden av framtidens transportsystem. Orosmolnen är många, men med rätt förberedelser och helhetssyn kan vi tillsammans arbeta för en omställning inom transportsektorn som är hållbar, enkel och effektiv för den som ska resa och för gods att fraktas med så lite påverkan på miljö och klimat som möjligt, menar Vilmer Andersen, representant i regionala utvecklingsnämnden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye