För dem som redan lever med en utsatthet i hemmet är julen extra svår – Bris stödlinje 116 111 stöttar barn dygnet runt under hela jullovet
Snart bär det av mot jul, skolorna stänger och barnen får sitt jullov. För många barn innebär det en härlig tid där familjen samlas och umgås. För barn som befinner sig i utsatta situationer, med föräldrar som dricker för mycket, har det knapert ekonomiskt eller som själva mår dåligt, kan julen upplevas som en påfrestning. Bris stödlinje 116 111 har öppet dygnet runt under hela lovet där kuratorer finns här för alla barn som behöver någon att prata med.
–Vi vet tyvärr att de barn som redan har en ansträngd vardag får det extra jobbigt när det är lov. Det kan handla om att det skyddsnät i form av elevhälsa, fritidsaktiviteter, vänner och lärare inte är anträffbara just då. Därför är det så viktigt att vi tack vare alla som är med och bidrar numera har de resurser som nu krävs för att kunna ha öppet dygnet runt, under hela året och för alla barn under 18 år, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris.
Många barn beskriver julen som jobbig, för att deras föräldrar inte håller sina löften till barnen. Det kan handla om löften om att inte bråka och dricka alkohol. Enskilda barn beskriver att detta gör att de tar ett extra ansvar för yngre syskon, ”Jag vill att min lillasyster ska få en riktig jul men jag vet inte hur en riktig jul är och jag måste fixa det. Det finns ingen annan som kan fixa det åt henne. Mamma och pappa är hemma på jul men dem bara förstör varje år så jag ska fira med bara min syster på vårt rum. Mamma går upp från sängen och försöker men pappa dricker bara och klagar så mamma blir ledsen och går och lägger sig igen. Sen är bara pappa arg och allt är förstört. Det har varit så varje jul alltid.” *
–Barn i utsatta situationer finns överallt i samhället. För de barn som upplever utsatta situationer i hemmet är uppmärksamma vuxna utanför familjen en av de allra viktigaste skyddsfaktorerna. Fler vuxna behöver ta steget och agera vid oro och börja med att fråga hur det är fatt. Är det svårt kan man rekommendera barnet att ringa till oss på Bris stödlinje när som helst under dygnet. Där kan en kurator stötta och göra en plan tillsammans med barnet, säger Gunilla Bergsten, chef för Bris Stöd Online.
*Citatet är exempel på vad barn berättar för Bris. Det baseras på autentiskt material som valts ut i syfte att synliggöra många barns verklighet. Ändringar har gjorts för att säkerställa barnets anonymitet.
Bris stödlinje är öppen dygnet runt för alla barn under 18 år. Här kan de ringa och sms:a till 116 111, chatta och mejla.
Vad kan du som vuxen (alltid) göra:
- Bygg en trygg och bra relation med de barn du har omkring dig. Det gör det lättare för barnet att prata med dig och berätta om något inte känns bra. Här finns tips och råd för barn som du kan använda dig av, https://www.bris.se/for-barn-och-unga/prata-med-oss/.
- Reagera. När du ser att ett barn mår dåligt eller bli utsatt på något sätt, se till att du tar en stund med barnet och frågar hur hen mår och hur hen har det. Stanna upp och lyssna noggrant. Stå kvar, även om barnet berättar saker som känns jobbiga att höra på. Förmedla till barnet att du som vuxen kan hjälpa.
- Agera. Du som vuxen har ett ansvar att agera när du ser att ett barn far illa. Det kan handla om att säga till andra vuxna som beter sig illa eller att till exempel se till att ett barn får stöd från socialtjänsten.
- Ibland kan det vara svårt att veta hur en som vuxen ska agera. Alla vuxna som känner oro för ett barn i sin närhet kan ringa Bris vuxentelefon och få råd och stöd. 0771-50 50 50, alla vardagar kl. 9-12.
Nyckelord
Kontakter
Sofia ZouaguiAnsvarig Press och opinion
Tel:08 598 821 00press@bris.seBilder
Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
En fjärdedel av samtalen till Bris kommer på natten17.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn som behöver stöd på natten befinner sig i en särskilt utsatt situation. På nätter och lov när alla andra har stängt, har Bris öppet och en fjärdedel av samtalen kommer på natten. ”Det är så jobbigt hemma. Det är bråk hela hela hela tiden.. Stora gigantiska och små.” – Ett barn till Bris klockan 03.29.
Nordiska organisationer går samman för att säkerställa barns rättigheter online12.12.2024 14:16:10 CET | Pressmeddelande
Idag meddelar organisationer från flera av de nordiska länderna att de kommer samman och lanserar ett nordiskt nätverk för att säkerställa barns rättigheter online. NOCTA, Nordic Child Tech Policy Alliance, består för närvarande av sex organisationer från Sverige, Norge och Danmark, som alla har ett starkt fokus på att stärka barns rättigheter i den digitala sfären. Genom att enas kan de nu stärka barnens röst i beslut som fattas av nationella regeringar, EU och relevanta internationella aktörer.
TikTok-drama ska få fler barn som påverkas av gängkriminalitet att söka stöd26.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
En berättelse som bygger på barns egna erfarenheter av gängkriminalitet ska få fler barn att söka stöd. Nu släpper Bris en ny kampanj för att nå unga som själva är indragna eller känner någon som är indragen i kriminellt nätverk.
Ny undersökning: Kommunernas arbete med barns delaktighet brister20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det är snart fem år sedan barnkonventionen blev lag i Sverige. Trots det går arbetet med att tillämpa lagstiftningen i kommunerna för långsamt. Särskilt brister kommunerna när det gäller barns delaktighet i frågan om krisberedskap. Det visar en ny undersökning från Bris.
Ny rapport från Bris: Stödet till barn som bor i familjehem måste stärkas7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Att bo i familjehem är den vanligaste formen av placering för barn och unga som inte kan, vill eller får bo med sina föräldrar. Trots det finns det stora brister i familjehemsvården. Det visar en ny rapport från Bris.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum