EU-kommissionens besked om pälsdjursfarmernas framtid
Under torsdagen den 7 december besvarade EU-kommissionen det framgångsrika medborgarinitiativet Fur Free Europe som Djurens Rätt varit initiativtagare till. Fur Free Europe samlade på mindre än 10 månader ihop 1,5 miljoner underskrifter varav 100 000 av dessa kom från Sverige. Initiativet syftar till att förbjuda pälsdjursfarmning inom EU samt handel med pälsprodukter på EU:s inre marknad. EU-kommissionens besked står inte i paritet till det EU-medborgare höjt sina röster för, men innebär att ytterligare steg tas i riktningen mot ett pälsfritt Europa.

I sitt svar på initiativet har kommissionen gett ett uppdrag till EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, om att senast i mars 2025 presentera ett vetenskapligt yttrande. Baserat på detta har kommissionen åtagit sig att senast mars 2026 ha tagit ställning till åtgärder i linje med initiativet. Dörren för ett EU-omfattande förbud mot pälsdjursfarmning och handel med pälsprodukter har alltså öppnats, men beslutet kan dröja. Parallellt med EFSA:s arbete med det vetenskapliga yttrandet planerar EU-kommissionen att göra tre besök på medlemsländers pälsdjursfarmer, överväga att inkludera mink på EU:s lista av invasiva arter, samt göra en översyn av EU:s textilmärkning.
– Det är bra att EU-kommissionen nu påbörjar sitt arbete med ett förbud mot pälsdjursfarmning, som så många medborgare efterfrågar. Men det är synd att de drar ut på tiden i onödan. Det finns redan en mängd bevis för att ett värdigt djurskydd inte går att tillgodose på pälsdjursfarmer, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
På pälsdjursfarmer hålls i huvudsak vilda djur, inklusive minkar, rävar och mårdhundar, i små burar där de hindras från att uppvisa naturligt beteende för att sedan dödas enbart på grund av värdet av deras päls. Argumenten mot pälsdjursfarmning är inte begränsade till djurskydd, utan farmerna utgör också en risk för nya pandemier, och användningen av giftiga kemikalier gör dem till en av de mest förorenande industrierna. 20 medlemsstater har redan helt eller delvis förbjudit pälsdjursuppfödning eller infört strängare åtgärder med hänsyn till djurens välbefinnande, miljön och folkhälsan.
– Nu är det av yttersta vikt att processen för det vetenskapliga yttrandet är öppen och opartisk samt inbegriper samråd med intressenter över hela linjen, för att undvika överrepresentation av industrin i jämförelse med oberoende forskare och icke-statliga organisationer, avslutar Camilla Bergvall.
I september meddelade regeringspartierna, tillsammans med Sverigedemokraterna, att de i budgetpropositionen avsätter 180 miljoner för frivillig avveckling av minkfarmning under 2024 och 2025. Samtidigt meddelade de att möjligheten att introducera ett förbud mot pälsdjursfarmning i djurskyddslagen ska utredas parallellt med avvecklingen. EU-kommissionens besked om Fur Free Europe visar att pälsdjursfarmning inte hör hemma i framtidens EU.
Nyckelord
Kontakter
Linn ÅkessonKommunikationschef
Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seBilder


Länkar
Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med omkring 50 000 medlemmar i Sverige.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Fjäderfria kommuner 2025 – här är hela listan14.4.2025 08:12:03 CEST | Pressmeddelande
Djurens Rätts årliga kartläggning inför påsken visar att 283 av Sveriges 290 kommuner väljer påskpynt utan fjädrar i år. Det innebär att 98 procent av kommunerna tar plats på “Fjäderfria listan” 2025.
Riksdagen säger ja till betesrätten – regeringen uppmanas att backa från inskränkningar3.4.2025 10:33:40 CEST | Pressmeddelande
När beslut skulle tas i riksdagen angående miljö- och jordbruksutskottets betänkande, som innehåller de djurskyddsrelaterade motioner från höstens allmänna motionstid, valde Miljöpartiet och Vänsterpartiet att sluta upp bakom Socialdemokraternas reservation. Detta vann majoritet och resultatet blev ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att inte inskränka betesrätten.
Djurens Rätt kräver öppenhet från kycklingföretagen2.4.2025 08:57:55 CEST | Pressmeddelande
I veckan har Djurens Rätt skickat ett brev till de tre stora kycklingföretagen Kronfågel, Guldfågeln och Atria. I brevet ber organisationen om ökad transparens när djurskyddsbrister upptäcks på slakterierna, eftersom allt mer sekretessbeläggs av myndigheterna.
165 076 namn för kornas rätt att beta överlämnade till riksdagen27.3.2025 12:47:56 CET | Pressmeddelande
Igår överlämnade Djurens Rätt 165 076 namnunderskrifter för kornas rätt att beta till riksdagsledamöter. Genom kampanjen “Jag vill beta” uppmanas regeringen till att inte inskränka beteskravet, och en god förankring bland riksdagens partier är en viktig förutsättning i det arbetet.
Allt vanligare med dolda djurskyddsbrister – Djurens Rätt kräver lagändring24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I Djurens Rätts nya rapport presenteras viktiga politiska lösningar för kycklingarnas välfärd, samt åtgärder för att främja en mer rättssäker tillgång till rapporter om djurskyddsbrister. Det har blivit allt vanligare att djurskyddsbrister sekretessbeläggs, medan information om företags adresser och bolagsnamn är fullt synliga. Djurens Rätt menar att det behövs ett förtydligande i sekretesslagstiftningen för att öka tillgången till information som är av samhällsintresse.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum