Diskriminering när kommun drog tillbaka erbjudande om sommarvikariat
Det var diskriminering när en kommun i Mellansverige först erbjöd en man ett sommarvikariat som boendestödjare, men senare drog tillbaka det erbjudandet. Skälet till tillbakadragandet var att mannen tidigare själv hade haft boendestöd. Tillbakadragandet berodde på ett missförstånd om kommunens rutiner, men innebar att mannen diskriminerades på grund av sin funktionsnedsättning.
Under våren 2023 utannonserade en kommun i Mellansverige ett antal sommarvikariat inom vård och omsorg, bland annat inom boendestöd. Boendestöd är en form av kommunalt bistånd som innefattar praktiskt stöd i vardagslivet, exempelvis hjälp med att öppna och gå igenom post, städa och göra en hushållsbudget. I den aktuella kommunen är det ett krav för att beviljas boendestöd att den sökande har en funktionsnedsättning.
Den man som ärendet gäller hade själv haft boendestöd och hade haft positiva erfarenheter av det. Han lämnade därför in en ansökan och erbjöds ett sommarvikariat som boendestödjare.
Ett par dagar senare kontaktade kommunens rekryterare mannen igen och drog tillbaka anvisningen till boendestödsenheten. Bakgrunden var att rekryteraren felaktigt hade fått information om att kommunens rutiner var att en person som själv har haft boendestöd inte kunde arbeta på den enheten. Mannen erbjöds i stället ett sommarvikariat på en annan enhet, men mannen tackade nej till det då han endast var intresserad av arbetet som boendestödjare.
Trots att det aktuella tillbakadragandet berodde på ett missförstånd bedömer DO att agerandet har utgjort diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.
– Genom att dra tillbaka anvisningen med hänvisning till att mannen tidigare hade haft boendestöd har kommunen missgynnat mannen av ett skäl som har samband med funktionsnedsättning. Detta beror på att personer utan funktionsnedsättning inte kan få boendestöd och därför inte heller kan nekas ett vikariat av den anledningen. Det finns därmed ett diskrimineringsrättsligt orsakssamband mellan funktionsnedsättningen och beslutet att dra tillbaka mannens anvisning, säger Karin Ahlstrand Oxhamre, chef för DO:s processenhet.
DO begär nu att kommunen ska betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till mannen. Kommunen har till den 21 december att ta ställning till DO:s krav. Därefter kan DO komma att lämna in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen.
DO 2023/6800
Nyckelord
Kontakter
Clas LundstedtPressansvarig
Foto: Hans Alm
DO arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.
Läs mer om vår verksamhet på www.do.se.
Följ Diskrimineringsombudsmannen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen
Döv patient fick ingen tolk vid flera vårdbesök19.6.2024 09:32:14 CEST | Pressmeddelande
Region Gävleborg har vid upprepade tillfällen inte säkerställt att en kvinna som är döv fått tillgång till teckenspråkstolk vid vårdbesök, trots att hon tydligt informerat vården om behovet.
Bank nekade personer som är döva att utföra bankärenden30.5.2024 09:21:32 CEST | Pressmeddelande
Diskrimineringsombudsmannen, DO, bedömer att det var diskriminering när en bank nekade två personer som är döva att utföra bankärenden. Bakgrunden är att personerna kontaktade banken via telefon och då har använt sig av förmedlingstjänster där en förmedlare eller tolk utgör en länk mellan den hörande och den inte hörande.
Diskriminering när bank nekade kvinna provanställning18.4.2024 09:07:00 CEST | Pressmeddelande
En kvinna blev diskriminerad när hon nekades en provanställning hos en bank till följd av graviditet. Den bedömningen gör DO och begär därför att banken betalar diskrimineringsersättning till kvinnan.
Kvinna diskriminerades genom flygbolags uniformsregler11.4.2024 09:07:00 CEST | Pressmeddelande
Ett flygbolag, som tillämpar ett uniformsreglemente som inte tillåter religiösa symboler, diskriminerade en kvinna genom att neka henne fortsatt anställning med hänvisning till att hon inte var beredd att arbeta utan slöja. Den bedömningen gör Diskrimineringsombudsmannen, DO, och stämmer därför flygbolaget för diskriminering som har samband med religion eller annan trosuppfattning och kön.
Antalet anmälningar till DO fortsätter att öka10.4.2024 08:51:35 CEST | Pressmeddelande
Antalet anmälningar om diskriminering till Diskrimineringsombudsmannen, DO, fortsätter att öka. Mellan åren 2022 och 2023, var ökningen 9 procent. Det visar DO:s årliga statistikrapport som publiceras idag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum