Viktigt att vara noggrann när man köper receptbelagd medicin på nätet
Att många svenskar köper medicin och andra apoteksvaror på nätet är tydligt i flera branschsammanställningar, exempelvis senaste e-barometern. När Novus på uppdrag av Läkemedelsverket frågade 1000 personer om de har handlat receptbelagd medicin på nätet uppgav 33 procent att de köper sin receptbelagda medicin online, med recept från läkare. En procent har näthandlat receptbelagda mediciner utan recept.
I en ny undersökning som Läkemedelsverket har beställt från undersökningsföretaget Novus svarar en av tre tillfrågade att de har köpt receptbelagd medicin på nätet från godkänt apotek, under de senaste två åren.
– Om du handlar från ett godkänt apotek och med recept från läkare kan du känna dig trygg när du handlar dina mediciner på nätet, säger Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket.
Receptbelagd medicin ska handlas på recept
En mycket låg andel uppger i undersökningen att de har näthandlat receptbelagd medicin utan recept.
– Handla inte på sajter som lovar dig att du kan köpa receptbelagt utan recept. Det är en varningsklocka att ta på allvar. Det cirkulerar många förfalskningar på den här typen av sajter som inte har tillstånd att sälja mediciner, säger Tomas Nilsson.
Den globala handeln med olagliga mediciner är stor och lukrativ. När det ibland är svårt att få tag på vissa mediciner, till exempel på grund av leveransproblem, har förfalskade mediciner blivit ett växande problem. Men det är viktigt att inte själv försöka få tag på medicinen på nätet, utan i stället prata med sin läkare eller apoteket. Ofta kan medicinen finnas någon annanstans eller så finns det ett bra alternativ.
Förfalskad medicin ett riskabelt köp
– Bantningsmedicin och potensmedel är kända exempel i närtid på att man handlar receptbelagd medicin utan recept på sajter som inte är godkända. Här behöver man verkligen ha med sig att man riskerar att få hem en förfalskad medicin med ett osäkert innehåll. Det går inte att se på en medicin om den är äkta, säger Tomas Nilsson.
Faran med en förfalskad medicin är det osäkra innehållet. Den kan innehålla rätt verksam substans, men i för hög eller för låg dos i förhållande till vad som uppges, eller så kan den helt sakna verksam substans. Den kan också innehålla andra ingredienser än vad som uppges.
Den här veckan sätter världshälsoorganisationen WHO ljuset på problemet med förfalskade mediciner genom temat ”Fight the Fakes”.
Mer om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Läkemedelsverket. Totalt genomfördes 1000 intervjuer under perioden 27 oktober – 2 november 2023.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Läkemedelsverket utvecklar nationell lägesbild över medicinteknik9.12.2024 09:26:19 CET | Pressmeddelande
Den första delrapporten i uppdraget om att möjliggöra en nationell lägesbild och en produktionskartläggning av medicintekniska produkter i Sverige, är överlämnad till regeringen. Det är tre tidigare regeringsuppdrag som nu blir ett.
Kraftig ökning av samtal om missbruk av lustgas bland tonåringar9.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Antalet samtal till Giftinformationscentralen om skador kopplat till lustgasberusning slår i år flera rekord. Förutom att det totala antalet lustgasrelaterade samtal har fördubblats jämfört med förra året, märks det även i åldersgruppen 15–19 år där samtalen har mer än fördubblats.
Ökad risk för leverskador av klimakterieläkemedlet Veoza2.12.2024 09:42:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s säkerhetskommitté PRAC har identifierat en ökad risk för leverskador vid användning av läkemedlet Veoza (fezolinetant).
Gemensamma nordiska förpackningar för bättre tillgänglighet2.12.2024 09:03:46 CET | Pressmeddelande
Från och med årsskiftet startar ett pilotprojekt med engelskspråkiga samnordiska förpackningar. Syftet är att förbättra tillgängligheten genom att förenkla produktion och distribution.
Kunskapsfördjupningar ska ge säkrare läkemedelsanvändning2.12.2024 08:46:52 CET | Pressmeddelande
I Läkemedelsverkets pågående regeringsuppdrag om psykisk hälsa och suicidprevention har fokus för flera av årets aktiviteter varit att fördjupa kunskap och kartlägga beteende kopplat till läkemedelsanvändning inom området.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum