Unga i fokus i myndighetskampanj om riskerna med lustgas som berusningsmedel
Giftinformationscentralen har i år fått rekordmånga samtal om lustgas. För att fler ska få upp ögonen för riskerna med lustgas som berusningsmedel inleds nu en myndighetsgemensam informationskampanj. Kampanjen görs inom ramen för ett regeringsuppdrag som tilldelats Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna.
Giftinformationscentralen är den enhet inom Läkemedelsverket som bedriver nationell rådgivningsverksamhet för akuta förgiftningstillbud. Antalet samtal till Giftinformationscentralen som gäller lustgas har i år slagit alla rekord. Över 500 samtal hittills handlar om berusning med lustgas. Även om majoriteten av samtalen rör unga i åldern 20–24 år handlar vissa samtal från sjukvården om tonåringar.
25-faldig ökning av antalet samtal om lustgas
– Sedan 2018 har antalet samtal om lustgas till Giftinformationscentralen eskalerat, från drygt 20 samtal 2018 till över 500 hittills i år. Den som använder lustgas i berusningssyfte riskerar allvarliga skador på nervsystemet och hjärnan. Därför är det så oerhört viktigt att nå fler med denna kunskap, säger Luisa Becedas, enhetschef vid Giftinformationscentralen.
Luisa Becedas ansvarar för regeringsuppdraget som tilldelats Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna. Uppdraget handlar om att sprida information om riskerna vid berusning med lustgas.
Öka kunskapen i väntan på lagstiftning
En statlig utredning arbetar just nu med att ta fram förslag till en eventuell reglering av icke-medicinsk användning av lustgas för att den inte ska fortsätta orsaka skador. Fram till att en eventuell reglering träder i kraft är det angeläget att få fler att inse att lustgas som berusningsmedel medför allvarliga risker.
– Vi gör allt vi kan för att sprida denna viktiga kunskap. Myndigheterna gör insatser på flera fronter för att nå såväl unga som vuxna om riskerna med lustgas som berusningsmedel. De unga ska vi nå bland annat genom en kampanj i sociala medier. Men vi behöver också ge fler vuxna stöd att hjälpa de unga att avstå lockelsen. För vårdnadshavare och vuxna som möter unga i sin yrkesvardag har vi tagit fram olika typer av informationsmaterial, säger Luisa Becedas.
Informationsmaterialet består av faktablad och foldrar som kan hämtas bland annat på Läkemedelsverkets webbplats och på fullkoll.nu för användning och spridning. Materialet finns översatt till flera olika språk.
Om regeringsuppdraget
Informationsinsatserna inom ramen för regeringsuppdraget inleddes i början av sommaren med en förberedande, kunskapshöjande insats riktad till hälso- och sjukvården samt andra som möter unga i sin yrkesroll. Med start den 7 december pågår en nationell informationskampanj riktad direkt till ungdomar, unga vuxna, vårdnadshavare samt yrkesverksamma som kommer i kontakt med unga.
Nyckelord
Kontakter
Therese SmedbergPressansvarig
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Lätt att göra rätt - så kan du som djurägare tänka om läkemedelsanvändning27.11.2024 10:09:14 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en ny gemensam vägledning om läkemedel till djur. Målet är att hjälpa djurägare att lära sig mer om vilka regler som gäller och vad man ska tänka på när du som djurägare köper, förvarar och använder läkemedel.
Vården klarar november – trots bristen på infusionsvätskor21.11.2024 13:12:34 CET | Pressmeddelande
Trots att situationen fortsatt är instabil ser vården ut att klara av bristen på infusionsvätskor under november och december. Licensläkemedel, varsam användning i vården och täta samarbeten mellan företag, regioner och myndigheter ser ut att ha gett resultat.
Vi vill ha fler biverkningsrapporter om hormonläkemedel21.11.2024 10:50:52 CET | Pressmeddelande
Hormonläkemedel i gel-, kräm- och sprayform med testosteron och östrogen skulle i sällsynta fall kunna ge biverkningar hos människor och djur i användarens närhet. Som alltid när man upplever biverkningar av ett läkemedel ska man rapportera in detta till Läkemedelsverket.
Nu blir det enklare att rapportera misstänkta biverkningar av djurläkemedel19.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har en ny e-tjänst för rapportering av misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Myndigheten uppmanar alla djurägare att rapportera misstänkta biverkningar. Rapporterna är viktiga och används för att övervaka och förbättra säkerheten för djurläkemedel.
Ny e-tjänst ska underlätta biverkningsrapportering för veterinärläkemedel19.11.2024 08:29:00 CET | Pressmeddelande
En ny e-tjänst ersätter tidigare pappersblanketter för att rapportera misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Läkemedelsverket uppmanar all personal inom djurens hälso- och sjukvård att rapportera in misstänkta biverkningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum