DIK

Forskningsmedel fördelas mycket ojämnt mellan olika ämnen – ny rapport från DIK

Dela

En ny rapport från fackförbundet DIK visar att humaniora och samhällsvetenskap får betydligt mindre resurser för både forskning och utbildning än andra ämnen. Samtidigt är det där som mer än hälften av studenterna utbildas. Bristen på finansiering får stora konsekvenser för forskarna och studenterna, och i förlängningen också för samhället.

Förbundsordförande, Anna Troberg
Förbundsordförande, Anna Troberg Kan användas fritt i redaktionella sammanhang.

Av de statliga forskningsmedlen får forskning inom humaniora och konst cirka 3 miljarder kronor och samhällsvetenskap cirka 6,6 miljarder. Det kan jämföras med anslagen till forskning inom medicin 15,5 miljarder eller naturvetenskap 11,9 miljarder. Sammantaget finns 59 procent av studenterna inom humaniora, konst och samhällsvetenskap, men dessa ämnen får bara 20 procent av de totala forskningsmedlen. 

– Att humaniora och samhällsvetenskap får minst resurser påverkar både forskarnas arbetsmiljö och studenternas utbildningar negativt. Men det påverkar också samhället. I en starkt polariserad värld behöver vi mer än någonsin forskning som förstår och kan möta de utmaningar samhället står inför. Vi behöver kraftfulla satsningar på humaniora och samhällsvetenskap hela vägen från grundskolan upp till forskarnivå, säger Anna Troberg, förbundsordförande i DIK. 
 
Rapporten visar även att det utbildas för få doktorander inom humaniora och samhällsvetenskap för att täcka högskolans framtida behov av lärare och forskare. Andelen doktorander inom humaniora har minskat med 26 procent under de senaste tio åren. Finansieringen av doktorander inom humaniora och samhällsvetenskap görs dessutom ofta från redan knappa fakultetsanslag, medan doktorander inom andra områden oftare finansieras med externa medel. 
 
Fyra krav för att stärka humaniora och samhällsvetenskap 
Om Sverige vill ligga i framkant när det gäller forskning och innovation är det både strategiskt och nödvändigt att satsa på humaniora och samhällsvetenskap. Därför ställer DIK fyra krav till regeringen och till universitet och högskolor. 
 
DIK kräver 

  1. Långsiktiga satsningar på humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. 

  2. Högre ersättningsbelopp för utbildningar inom humaniora och samhällsvetenskap.

  3. Stärk estetiska och humanistiska ämnen i grundskolan och gymnasiet.

  4. Högre krav på trygga anställningar inom akademin.

Om rapporten 
Rapporten baseras i huvudsak på analys och sammanställning av data och rapporter från Universitetskanslersämbetet, regeringens budgetproposition och Vetenskapsrådet. Datainsamlingen genomfördes i november 2023 och siffrorna i rapporten avser 2021 och 2022. I rapporten granskas fördelningen av både statliga och externa forskningsmedel mellan olika ämnesområden. Även antalet doktorander och ersättningen till olika utbildningsområden analyseras.  

Läs hela rapporten här: Att förstå och förklara samhället - En rapport om resurskrisen inom humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om DIK

DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. DIK har cirka 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK är partipolitiskt obundet.

Följ DIK

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DIK

Unga mer drabbade av arbetslöshet och orosmolnen hopar sig kring musei- och kultursektorn20.2.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

DIK:s arbetslöshetsrapport för 2023 som släpps idag visar att arbetslösheten under året ökat kraftigt bland unga inom kultur- och kommunikationssektorn - från 1,6 till 3,9 procent. Sett till yrken har de som arbetar inom språkbranschen eller kommunikation och kreativ sektor drabbats hårdast, men under 2024 ser DIK en risk att arbetslösheten kan öka även i den bredare musei- och kultursektorn. Detta då sektorn fått minskade resurser samtidigt som kostnaderna för renoveringar och hyror är allt för höga.

DIK blir första Sacoförbund som inför Klimatombud18.12.2023 14:04:36 CET | Pressmeddelande

Ett klimatombud är en ny lokalfacklig roll på fackförbundet DIK som agerar för en mer hållbar arbetsplats och blir medlemmarnas röst i den lokala omställningen. Klimatombud kan tillsammans med kollegorna titta på arbetsplatsen med klimat­kritiska glasögon. Uppdraget kan innebära att se över exempelvis policydokument, upphandlingar, föreslå elbilsladdning och förmånscyklar. Fackförbundet Vision var först ut med att inrätta rollen i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye