Pressinbjudan att delta i svensk-chilenskt seminarium om skydd av mänskliga rättigheter

Dela

Stockholm, den 8 december 2023

Tisdagen den 12 december arrangerar Stiftelsen Harald Edelstam seminariet ”Mänskliga rättigheter: Erfarenhet av skydd” på Universidad de Chile, i Santiago de Chile med anledning av 75-årsjubileet av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna (UNDHR) och avslutningen av minnesåret av statskuppen i Chile för 50 år sedan. I seminariet medverkar tidigare statsminister Stefan Löfven, Caroline Edelstam, ordförande i Stiftelsen Harald Edelstam samt dr. Carlos Castresana-Fernandez, åklagare i Spaniens högsta domstol och författare av åtalet mot Pinochet. 

Den 12 december kl. 13:00 (svensk tid) O.S.A. 11 december till: event@edelstamprize.org 

Det går också bra att följa seminariet live via ZOOM på denna länk: http://tinyurl.com/4jjnfd72

Medverkande 

  • Stefan Löfven, Sveriges tidigare statsminister, styrelseledamot i Edelstam Foundation, talar om solidaritet och den internationella gemenskapens ansvar att skydda. 
  • Dr. Carlos Castresana-Fernandez, åklagare i Spaniens högsta domstol och författare av åtalet mot Pinochet och drivande i processen att få Pinochet dömd talar om Pinochetfallet och upprättandet av jurisdiktionsprejudikatet.
  • Caroline Edelstam, ordförande i Stiftelsen Harald Edelstam, som verkar till minne av den svenske diplomaten, ambassadör Harald Edelstam, som räddade mer än 1000 personer under och efter statskuppen 1973 i Chile genom att använda sin diplomatiska immunitet för att rädda förföljda chilenare.


För det fullständiga programmet, vänligen se bifogad inbjudan.

Bakgrunden till seminariet

Målsättningen med seminariet är att hylla styrkan i internationellt samarbete för att skipa rättvisa för offren för kuppen i Chile 1973 och på andra håll – när principen om universell jurisdiktion användes för första gången – för att åtala en statschef, general Pinochet.

Genom att uppmärksamma denna viktiga händelse – första gången den internationella strafflagstiftningen prövades fullt ut och implementerades efter rättegångarna i Nürnberg 1945 – vill arrangörerna lyfta fram vikten av det internationella samfundets styrka och solidaritet i att samarbeta för ett bättre skydd av mänskligheten och hur viktig milstolpen av 75-årsdagen av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna är.

President- och ministerbesök

Under sitt besök kommer delegationen att tas emot av Chiles president, Gabriel Boric, vice utrikesministern, Gloria de la Fuente samt av ministern för kultur, konst och kulturarv i Chile, Carolina Arredondo.

Om Pinochets åtal

General Augusto Pinochet åtalades i Spanien i juli 1996 för kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Chile mellan 1973 och 1989. Han greps i London den 16 oktober 1998 och hölls i husarrest i ett och ett halvt år. House of Lords beslutade i november 1999 att upphäva hans immunitet som statschef, med motiveringen att internationell rätt inte erkände någon immunitet för anklagelser om internationella brott såsom tortyr. Han nekades immunitet igen i mars 2000, och därefter beviljade High Court of London hans utlämning till Spanien. Den brittiska regeringen beslutade därefter att frige honom av hälsoskäl. Med tillstånd att återvända till Chile, fråntog Högsta domstolen Pinochet hans immunitet och han åtalades av domaren Juan Guzmán Tapia och anklagades för flertalet brott.

General Pinochet dog den 10 december 2006 utan att ha blivit prövad och dömd. Hans arrestering var dock första gången flera domare i olika länder (Spanien, Belgien, Frankrike och Schweiz) tillämpade principen om universell jurisdiktion på en utländsk statschef, och förklarade sig vara behöriga att döma internationella brott som begåtts i ett annat land av en tidigare statschef, trots att det finns lokala amnestilagar, vilket förstärker skyddet av mänskliga rättigheter överallt. Det är ett prejudikat värt att uppmärksamma, när länder uppfyller sin plikt och tar sitt ansvar att skydda. Internationell rätt måste avskräcka regimer från att begå oerhörda brott mot sin egen befolkning.

Om Harald Edelstam
Den svenska diplomaten Harald Edelstam (1913-1989) är internationellt känd för att ha räddat livet på ett stort antal människor efter Augusto Pinochets militärkupp i Chile 1973. Edelstam är även känd för att under andra världskriget ha räddat livet på ett hundratal norska motståndsmän och judar i det naziockuperade Norge. Många andra människor i andra länder där han var verksam har också honom att tacka för sina liv. Harald Edelstam utmärkte sig under sin diplomatiska karriär för sin kompetens, sitt engagemang i kampen för de mänskliga rättigheterna samt för sitt mod och civilkurage för att rädda människor från brutala diktaturer. 

Kontakter

Bilder

Om Edelstam Foundation

Stiftelsen Harald Edelstam (Edelstam Foundation) administrerar Edelstampriset som delas ut för exceptionella insatser och stort civilkurage till försvaret av de mänskliga rättigheterna. Vidare uppmuntrar stiftelsen till civilkurage i ambassadör Harald Edelstams anda och arbetar med opinionsbildning och påverkansarbete, utbildning och information, forskning och observation inom försvaret av mänskliga rättigheter. Stiftelsen står för en humanistisk livssyn, som grundar sig på de värderingar och principer som i huvudsak kommer till uttryck i FN:s för förklaring om de mänskliga rättigheterna av år 1948 med efterföljande konventioner och internationellt accepterad folkrätt. Stiftelsen är en politiskt och religiöst obunden organisation.

www.edelstam.org

Följ The Edelstam Foundation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från The Edelstam Foundation

Stiftelsen Harald Edelstam träffar Chiles President19.12.2023 11:22:28 CET | Pressmeddelande

En delegation från Stiftelsen Harald Edelstam (Edelstam Foundation), bestående av Caroline Edelstam, ordförande, och Stefan Löfven, styrelsemedlem och tidigare statsminister i Sverige besökte under förra veckan Santiago de Chile och träffade då Chiles president, Gabriel Boric. Besöket skedde med anledning av den 10 december 2023, som markerar 75-årsjubileet av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna (UDHR) och avslutar minnesåret av statskuppen i Chile för 50 år sedan.

Pressinbjudan att delta i svensk-chilenskt seminarium om skydd av mänskliga rättigheter12.12.2023 07:25:06 CET | Pressinbjudan

Stockholm, den 12 december 2023 Tisdagen den 12 december arrangerar Stiftelsen Harald Edelstam seminariet ”Mänskliga rättigheter: Erfarenhet av skydd” på Universidad de Chile, i Santiago de Chile med anledning av 75-årsjubileet av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna (UNDHR) och avslutningen av minnesåret av statskuppen i Chile för 50 år sedan. I seminariet medverkar tidigare statsminister Stefan Löfven, Caroline Edelstam, ordförande i Stiftelsen Harald Edelstam samt dr. Carlos Castresana-Fernandez, åklagare i Spaniens högsta domstol och författare av åtalet mot Pinochet.

Invitation: Public Conversation UNDOING THE COUP: 1973-20238.9.2023 13:17:10 CEST | Pressinbjudan

Good afternoon, Please, see enclosed invitation to a public conversation commemorating the 50th anniversary of the coup in Chile 1973 on September 11. Following the military coup, the Swedish Ambassador Harald Edelstam conducted several major actions using his diplomatic immunity to save the lives of more than one thousand people. Among others, speakers are Mr. Stefan Löfven, former Prime Minister of Sweden, Dr. Carlos Castresana-Fernandez, author of the Pinochet case, Mrs. Gladys Leichtle, witness telling her and her husband’s story being rescued by Ambassador Harald Edelstam, and Ms. Caroline Edelstam, Ambassador Harald Edelstam’s granddaughter. For further details of the program, please see attached invitation. Discussions will be moderated by Dr. Brian Palmer, a scholar of civic courage at Uppsala University. Registration for participation at Stockholm University to linda.lingstedt@edelstamprize.org The seminar will also be broadcast live:https://stockholmuniversity.zoom.us/webinar

Pressinbjudan: 50 år sedan kuppen i Chile 1973 och Harald Edelstams gärningar8.9.2023 07:00:00 CEST | Pressinbjudan

Hej, Vi skriver med anledning av att på måndag, den 11 september, är det 50 år sedan kuppen i Chile 1973. Efter kuppen räddade den svenske ambassadören i Chile mer än 1000 personer genom att använda sin diplomatiska immunitet för att bland annat rädda förföljda chilenare och andra latinamerikaner som flytt till Chile från andra militära diktaturer i Brasilien och Uruguay. Stiftelsen Harald Edelstam och Nordiska Latinamerikainstitutet välkomnar er till öppen diskussion med Stefan Löfven, tidigare statsminister, Dr. Carlos Castresana-Fernandez, författare av Pinochetfallet, Gladys Leichtle som kom till Sverige tack vare ambassadör Harald Edelstam och Caroline Edelstam, barnbarn till Harald Edelstam. Diskussionerna modereras av Dr. Brian Palmer, specialist inom civilkurage på Uppsala universitet. Vänligen se bifogat program för mer information. Registrering av fysisk närvaro för medier sker till: linda.lingstedt@edelstamprize.org Seminariet kommer även sändas digitalt: https://stockholmun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye