Skadorna av granbarkborre minskar – men skelettskogarna står kvar
Granbarkborrens skador på den svenska skogen har halverats sedan 2022 visar en ny inventering. Samtidigt har de senaste årens omfattande skador lett till stora områden med döda granar, så kallade skelettskogar, som utgör en säkerhetsrisk och försvårar åtgärder för ny skog.
– Äntligen verkar det som att trenden har vänt efter flera år med enormt stora skador av granbarkborrarna. Det var varmt och torrt i juni när huvudsvärmningen ägde rum, men tack vare regnet som kom senare fick vi inte någon ytterligare svärmning på sensommaren, säger Mattias Sparf, sakkunnig på granbarkborre på Skogsstyrelsen.
Den inventering som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) gjort på uppdrag av Skogsstyrelsen i delar av Götaland och Svealand visar att cirka 2,2 miljoner kubikmeter stående gran har dödats av granbarkborren under 2023. Det kan jämföras med förra året då drygt 5 miljoner kubikmeter gran dödades och rekordåret 2021 då siffran låg på över 8 miljoner. Den största minskningen har skett i Svealand, medan de största skadorna i år finns i östra Götaland (se karta och diagram).
– Skadorna är fortsatt omfattande, men är nu nere på ungefär en tredjedel av skadevolymerna 2020 och 2021, säger Sören Wulff, miljöanalysspecialist på SLU som ansvarat för inventeringen.
72 procent av årets dödade granar står kvar
Inventeringen visar även hur stor andel av de granar som angripits under året som står kvar i skogarna. I år landar den siffran på hela 72 procent, vilket är på ungefär samma nivå som förra året. Tillsammans med stora mängder granar som angripits tidigare år, och som fortfarande står kvar, utgör de både en säkerhetsrisk och försvårar åtgärder för att ny skog ska komma upp.
– Följden av de senaste årens enorma granbarkborreskador är att vi fått så kallade skelettskogar, det vill säga skogar med stora mängder döda granar. Vi uppmanar ingen att städa sin skog, enstaka döda träd är viktiga för den biologiska mångfalden och ska få stå kvar. Men har man som skogsägare stora områden med döda granar kan man behöva avverka för att möjliggöra åtgärder för att ny skog ska kunna komma upp, säger Mattias Sparf.
34 miljoner kubikmeter döda granar
Det stora utbrottet av granbarkborre som pågått under de senaste sex åren startades under den mycket torra och varma sommaren 2018. Granarna tappade mycket av sin motståndskraft och granbarkborrarna kunde föröka sig i enorma mängder. Totalt uppskattas att cirka 34 miljoner kubikmeter gran dödats i södra och mellersta delarna av Sverige sedan 2018.
SLU har genomfört inventeringen inom Nationell Riktad Skogsskadeinventering (NRS) som bygger på Riksskogstaxeringens (RT) permanenta provytor i östra Götaland (Östergötland, Kalmar, Kronberg och Blekinge län) och Svealand (exklusive norra Dalarna) och södra Gävleborgs län. Inventeringen har gjorts på ytor i äldre bestånd med minst 30 procents andel gran.
Hela inventeringen: https://www.slu.se/globalassets/ew/org/inst/sresh/miljoanalys/nrs/nrs_granbarkborreinventeringen_2023.pdf
Mer om granbarkborren: www.skogsstyrelsen.se/granbarkborre
Mer om döda granskogar Så hanterar du döda granskogar - Skogsstyrelsen
Mer information:
Mattias Sparf, sakkunnig granbarkborre, Skogsstyrelsen, 013-32 97 47, mattias.sparf@skogsstyrelsen.se
Sören Wulff, miljöanalysspecialist, Sveriges lantbruksuniversitet, 090-7868352, soren.wulff@slu.se
Presstjänst: 036-35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30
Bilder
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Granbarkborrens rekordangrepp över - kraftig minskning visar inventering10.12.2024 07:41:16 CET | Pressmeddelande
Det långa utbrottet av granbarkborreangrepp som startade 2018 i Götaland och Svealand är över för denna gång. En färsk inventering visar att skadorna gått ned med 95 procent jämfört med toppåret 2021.
Ny statistik: Fem gånger fler kända kulturlämningar i tätortsnära skogar5.12.2024 07:51:40 CET | Pressmeddelande
Ny statistik från Skogsstyrelsen visar att skogar nära våra tätorter innehåller fem gånger fler kända kulturlämningar än i övriga skogar. Lämningarna sträcker sig från stenåldern till nutid och ger en unik inblick i hur människor har levt och brukat landskapet genom tiderna.
Säkerheten viktigast om du vistas i stormskadad skog2.12.2024 10:47:38 CET | Pressmeddelande
Hela Västerbottens kustland har påverkats av ovädret som drog fram för drygt en vecka sedan. En preliminär bedömning är att volymen skadad skog omfattar mellan 50 000 - 130 000 m3. Det är viktigt att beakta riskerna om man vistas i stormskadad skog.
Nationell skogskonferens med skogsutredaren, färsk omvärldsanalys och nya innovationer20.11.2024 08:20:35 CET | Pressinbjudan
Dags för en av årets stora skogshändelser: 27 november hålls nationella skogsprogrammets årskonferens 2024, den här gången på Linnéuniversitetet i Växjö. På programmet står bland annat intervju med skogsutredaren Göran Örlander, Skogsstyrelsens omvärldsanalys presenteras och det blir senaste nytt om innovationer och digitalisering i skogen.
Så kan svensk biomassa från skogen klara nya EU-krav2.9.2024 07:54:35 CEST | Pressmeddelande
En ny deklarationsplikt för skogsägare som visar om biomassan från skogen är hållbar bör införas. Informationen ska sedan finnas tillgänglig för berörda aktörer. Det är några av förslagen från Skogsstyrelsen över hur Sverige ska kunna uppfylla EU:s skärpta krav för förnybara energikällor (förnybartdirektivet) och som nu lämnats över till regeringen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum