Lantmäteriet

Hälsinglands högsta berg är Granåsen

Dela

Berget Granåsen är Hälsinglands högsta punkt med 670 meter över havet, i stället för Garpkölen som tidigare angetts som högst. Detta framgår av listan på respektive landskaps högsta punkter som Lantmäteriet publicerar på Internationella bergsdagen den 11 december.

De tidigare uppgifterna om att Garpkölen var Hälsinglands högsta punkt byggde på ett missförstånd:

– Det togs tidigare för givet att Granåsen var en del av berget Garpkölen. Men Lantmäteriets genomgång visar att Granåsen är ett fristående berg och inte en del av Garpkölen, säger Björn Olander, geodatasamordnare på Lantmäteriet.

Lantmäteriet publicerar nu en lista på de svenska landskapens högsta toppar som ett led att uppmärksamma Internationella bergsdagen som inträffar den 11:e december varje år och som firas runt om i världen. Denna dag instiftades av FN år 2003 för att uppmärksamma bergens betydelse för människor och miljö.

Kontakter

Bilder

Om oss

Lantmäteriet bidrar till ett hållbart samhällsbyggande och ekonomisk utveckling. Vi skapar förutsättningar för att man tryggt ska kunna köpa, äga och sälja fastigheter. Det är via oss du kan söka, hitta och använda geografisk information och fastighetsinformation. Vår expertis och våra tjänster är grunden för att samhällsplanering, fastighetsmarknad och information om natur, vägar och platser ska fungera och vara tillförlitlig.
Lantmäteriet har omkring 2 000 medarbetare fördelade på cirka 50 orter. Huvudkontoret ligger i Gävle.

Följ Lantmäteriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantmäteriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye