Luftburen intensivvård: 30 000 uppdrag på 30 år
Mycket har hänt sedan 1993 då Luftburen intensivvård startade sin verksamhet vid Akademiska sjukhuset. Under pandemin inleddes ett nära samarbete med Försvarsmakten som stärkte förmågan att transportera betydligt fler intensivvårdskrävande patienter. Ett tidigare uppdrag att ta hem sårade soldater från Afghanistan i flygplan innebär att man idag har ökad tillgänglighet av transporter även i svåra väderförhållanden eller över långa avstånd. Verksamhetens utveckling uppmärksammas med ett symposium på Akademiska sjukhuset 14 december.
– Även om mycket förändrats på 30 år är vårt grundkoncept detsamma; att utföra intensivvårdstransporter med personal som har samma kompetens som på en intensivvårdsavdelning och utrustning som är anpassad för ändamålet. Detta borgar för snabba och säkra transporter, att riskerna kan minimeras när man flyttar svårt sjuka patienter utanför sjukhuset, säger Per Bondegård, chef för Luftburen intensivvård, Akademiska sjukhuset.
Det var 1993 som Luftburen intensivvård slog upp hangardörrarna på Ärna flygplats och rullade ut helikoptern för första gången. Sedan dess har man utfört över 30 000 uppdrag över hela världen. Flertalet uppdrag har skett inom sjukvårdsregionen där verksamheten spelar stor roll för patientförsörjningen till Akademiska sjukhuset.
En viktig milstolpe var, enligt Per Bondegård, det svenska försvarets insats i Afghanistan mellan 2006 och 2014, då verksamheten i samarbete med Försvarsmakten fick uppdraget att transportera hem skadade soldater från Afghanistan.
– Transporterna skedde med ett eget flygplan och erfarenheterna vi fick har gett oss möjlighet att utföra uppdrag i flygplan - en viktig förmåga för att kunna garantera tillgängligheten även i svåra väderförhållanden eller över långa avstånd, framhåller han och fortsätter:
– En annan milstolpe var pandemin som medförde ett dramatiskt ökat behov av intensivvårdstransporter av svårt sjuka patienter mellan sjukhus. Då inleddes ett nära samarbete med Försvarsmakten och tre andra regioner för att skapa utökad kapacitet för intensivvårdstransporter i militärens helikoptrar och flygplan.
Genom åren har Luftburen intensivvård ingått som partner eller medlem i flera samarbeten med andra regioner, bland annat i Svensk Luftambulans och Svenskt Ambulansflyg, två av Sveriges kommunalförbund som bedriver olika sorters luftburen verksamhet.
– Tack vare vår mångåriga erfarenhet och olika samarbeten bidrar vi till att göra Sverige lite mindre och göra vården mer jämställd. Vårt uppdrag är högspecialiserat och verksamheten är tillgänglig, dygnet runt, året runt. Ledstjärnan är säkra och snabba transporter för de svårast sjuka patienterna, avrundar han.
Nyckelord
Kontakter
Per Bondegård, chef för Luftburen intensivvård, Akademiska sjukhuset;
070-325 85 85
per.bondegard@akademiska.se
Bilder
Om Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Magnetstimulering och tuberkulosläkemedel prövas mot svårbehandlad depression6.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Magnetstimulering av hjärnan används sedan några år inom rutinsjukvården till patienter med svårbehandlad depression. I en klinisk behandlingsstudie, ledd från Akademiska sjukhuset, ska forskare utvärdera magnetstimulering i kombination med läkemedlet d-cycloserin, ett gammalt välbeprövat tuberkulosläkemedel, för att boostra effekten.
Uppsalaforskare får miljonanslag för parkinsonforskning28.11.2024 11:37:56 CET | Nyheter
På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet pågår flera kliniska studier inriktade på bland annat tidig diagnostik vid Parkinsons sjukdom. Nu har forskare i Uppsala tilldelats 1,25 miljoner kronor i projektanslag för 2025 från Parkinsonfonden vilket bidrar till att forskningen kan drivas framåt.
Studie på Akademiska: Kan sjuksköterskeledd intervention öka rörelse och näringsintag hos patienter i samband med stamcellstransplantation?25.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Att snabbt komma i rörelse och få i sig tillräckligt med näring kan ha stor betydelse för återhämtning i samband med stamcellstransplantation. En studie på Akademiska sjukhuset har prövat om en sjuksköterskeledd intervention kan öka viljan till fysisk aktivitet och ge förbättrat energi- och proteinintag hos patienter med blodsjukdomar som fått sådan behandling.
Ortopedchefen på Akademiska: Nu är det dags att ta fram broddarna!20.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kung Bore har kopplat greppet om landet. Enligt väderprognosen blir det ett kraftigt snöfall i Uppland onsdag-torsdag samtidigt som vinden blir hård. Därefter väntas temperaturen sjunka till flera minusgrader. Med snö och halka ökar risken för fall och benbrott. På akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset brukar antalet olycksfall öka vilket vissa dagar kan leda till mycket långa väntetider. Ortopedchefens rekommendation är att inte ha bråttom och gärna använda skor med broddar.
Ny studie: Förstärkt CAR T-cellsbehandling prövas vid svårbehandlade lymfom15.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Immunterapi ses alltmer som den fjärde hörnstenen i arsenalen av cancerbehandlingar vid sidan av strålning, kirurgi och cytostatika. 2014 fick den första patienten i Europa CAR T-celler som behandling på Akademiska sjukhuset. Nu har en klinisk prövning startats där forskarna använder förstärkta CAR T-celler, ett nytt läkemedel som utvecklats på Uppsala universitet. Målgruppen är patienter med lymfom som inte kan behandlas med redan godkända CAR-T celler riktade mot proteinet CD19 eller som fått återfall efter sådan behandling.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum