Försäkringskassan

Ny rapport: Psykisk ohälsa kostar samhället mest

Dela

Försäkringskassan betalade under 2022 ut 39,5 miljarder i sjukpenning och den största delen gick till stressrelaterad psykisk ohälsa och depressioner. Det visar en ny rapport som släpps idag där kostnaderna för olika sjukdomar har sammanställts. 

- Att se hur stora utgifterna är för olika diagnoser är en viktig del av diskussionen om hur samhället arbetar med förebyggande hälsoarbete samt vård och behandling, säger Ulrik Lidwall.

Rapporten visar att psykiatriska diagnoser, där stressrelaterad psykisk ohälsa ingår, stod för 42 procent av sjukpenningskostnaderna under förra året. Därefter kommer rörelseorganens sjukdomar, som utgjorde 18 procent och gäller exempelvis sjukdom i rygg, axlar och leder. Skador, som ben- eller armbrott samt knäskador, stod för 8 procent. Tumörer, främst bröstcancer, stod för 6 procent av utgifterna.

Bland både kvinnor och män dominerar psykiatriska diagnoser, men medan utmattningssyndrom är vanligast för kvinnor så utgör depressioner den största kostnaden för män.

Psykisk ohälsa går att förebygga

Forskningen visar att arbetsmiljön har stor betydelse för hur många som behöver vara sjukskrivna på grund av psykiatriska diagnoser. Detta gäller särskilt inom de kvinnodominerade välfärdsyrkena där systematiska arbetsmiljöproblem leder till omfattande sjukfrånvaro.

- Arbetsgivare har ett stort ansvar för att förebygga och förkorta sjukfrånvaro bland sina medarbetare, säger Ulrik Lidwall. Genom att agera tidigt kan man förebygga sjukskrivningar och behovet av rehabilitering. Det är något som hela samhället tjänar på.

I oktober presenterade Försäkringskassan lägesrapporten Psykisk ohälsa i dagens arbetsliv, där myndigheten närmare beskrev hur sjukskrivningar de senaste 30 åren har gått från att domineras av rörelseorganens sjukdomar till att det idag är psykisk ohälsa som dominerar.

Försäkringskassan kommer från och med nu att årligen presentera statisk över kostnaderna för olika diagnoser i myndighetens statistikdatabas.

Rapporten är en del i serien Korta analyser från Försäkringskassan.

Cirkeldiagram%20%F6ver%20olika%20diagnosers%20andel%20av%20sjukpenningkostnaderna.
Grafik: Försäkringskassan

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om Försäkringskassan

Försäkringskassan utreder och beslutar om rätt till ersättning från socialförsäkringen - exempelvis barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning. Det är riksdag och regering som beslutar vilka lagar och regler som ska gälla.
Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter med medarbetare på 60 orter. Våra utbetalningar står årligen för ungefär en femtedel av statens budget.

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Stora regionala skillnader på antal behandlare inom tandvård7.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det är stora regionala skillnader mellan hur många tandläkare och tandvårdshygienister som finns i landet. I Värmland finns två behandlare per 1000 invånare – i Västernorrland ungefär hälften så många. – Hur många behandlare som finns påverkar väntetider och hur tillgänglig vården är. I Sverige har vi ett mål om vård på lika villkor för hela befolkningen och det kan givetvis påverkas om det inte finns tillräckligt med behandlare i vissa delar av landet, säger Joakim Rådeström, områdeschef på Försäkringskassan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye