Återvunnet restmaterial ska bli nya gator och torg i städerna
Varje år körs över fem miljoner ton av krossad betong, slaggrus och restasfalt till deponier, trots att de kan användas som material för att bygga nya ytor i stadsmiljön. Ett forskningsprojekt, lett av RISE, ska göra det möjligt att återvinna och återanvända dessa material lokalt, vilket kan spara både pengar och miljö. Projektet ska visa hur städer kan bygga billigare, smartare och grönare med cirkulära material.

Projektet har fokus på lokalt producerade restmaterial, korta transportvägar, hållbara affärsmodeller och en kvantifierbar minskning av klimatpåverkan genom cirkulära material inom anläggning av infrastruktur. Projektet engagerar en lång rad aktörer inom såväl forskningsvärlden som olika representanter från entreprenörer, material- och energiföretag samt behovsägare som kommuner och avfallsaktörer.
– Detta är inte bara bra för miljön, utan också för ekonomin. Vi kan skapa mer hållbara och kostnadseffektiva lösningar för stadens utveckling, samtidigt som vi minskar avfallet som går till deponi och minskar behovet av att bryta nytt berg. Dessutom minskar behovet av transporter då restmaterial oftare närproduceras kring våra städer, säger Björn Schouenborg, projektledare på RISE.
Projektet bygger på tidigare forskning och erfarenheter, bland annat genom tester av materialen hos VTI i Linköping och RISE i Borås. Nu handlar det om att möjliggöra användningen genom att dokumentera materialens miljö-, klimat- och mekaniska egenskaper samt ta fram nya affärsmodeller.
– Vi vill skapa förutsättningar för att cirkulära material ska kunna användas i större utsträckning och göra det enkelt för beställare att ställa krav på användning av cirkulära material i upphandlingar, säger Björn Schouenborg.
För att skapa trygghet i användningen av restmaterialet satsar man även på utbildnings- och kommunikationsinsatser. Bland annat kommer projektet att :
-
Etablera testbäddar för att följa upp materialens långsiktiga prestanda och miljöpåverkan.
-
Inkludera dessa material i konstruktions- och dimensioneringsunderlag.
-
Skapa bygghandledningar och checklistor för materialhantering.
-
Skapa samverkansnoder för att öka förståelsen och förtroendet mellan olika aktörer.
– Det är roligt att kunna ta våra tidigare lärdomar vidare och lägga fler pusselbitar på vägen mot mer cirkulära processer. Vi räknar också med att resultaten kommer att driva på transformationen till mer hållbar stadsbyggnad och inspirera till liknande förändringar i andra sektorer, säger Björn Schouenborg.
Fakta:
Finansiering: Vinnova och deltagande partners
Projekttid: Klart 2025
I projektet deltar:
Forskningsinstitut: RISE, VTI
Energibolag: Sysav, Tekniska verken, Umeå Energi, Fortum
Materialaktörer: Heidelberg Materials Cement Sverige, Dalby Maskin, Swerock
Entreprenörer: Peab, NCC, Skanska, Edge Landskapsarkitekter
Behovsägare: Malmö stad, Uppsala kommun, NOAH, NSR
Kontakter
Björn SchouenborgProjektledareRISE
Tel:+46705202551bjorn.schouenborg@ri.seBilder



Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Statliga subventioner och nationella biljettsystem för kollektivtrafik i Europa20.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
För att göra det enklare och billigare att resa kollektivt och för att minska transporters klimatbelastning har flera länder i Europa introducerat statliga subventioner och nationella biljettsystem. I Sverige ökar istället kostnaderna för att resa kollektivt i högre takt än för resor med bil och utredningen om ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik har inte lett fram till något konkret resultat.
Var femte singelolycka på cykel i mars orsakas av grus18.3.2025 15:13:29 CET | Pressmeddelande
Det som göms i snö... När våren kommer och snön smälter bort täcks många cykelbanor av ett tjockt lager grus. Inte nog med att stenarna är vassa och lätt orsakar punktering, dessutom har gruset motsatt effekt på den då torra asfalten, mot på snö och is. Det blir väldigt halt.
VTI rekryterar till nytt kontor i Skellefteå10.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
VTI:s Norrlandssatsning har tagit ett viktigt steg framåt. 3 mars tillträdde Pia Kristiansson tjänsten som utredare med ansvar för att bygga upp VTI:s verksamhet i de norra delarna av landet. Arbetet sker i samarbete med Arctic Center for Energy, ACE, och Skellefteå Science City.
Privat laddning viktigare än offentlig för elbilsköpare6.2.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Tillgången till privat laddningsmöjlighet är en starkt bidragande faktor för att köpa elbil. Samhället bör ompröva den kraftiga utbyggnaden av publik laddning och i stället satsa mer på att tillgodose behovet av privat laddning, i synnerhet vid flerbostadshus.
Goda möjligheter stärka framtidens skogsbilvägar3.2.2025 08:31:25 CET | Pressmeddelande
Sveriges skogsbilvägar är varken anpassade för tyngre fordon eller klimatförändringen. Det är den dåliga nyheten. Den goda nyheten att det finns flera kostnadseffektiva sätt att i framtiden förbättra och förstärka vägarna. Det visar ett stort forskningsprojekt som nyligen har avslutats.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum