Lantmäteriet

Riksantikvarieämbetet första myndighet i nationella geodataplattformen

Dela

Riksantivarieämbetet är första myndighet att lägga ut sina datamängder i den nationella geodataplattformen (NGP), den offentliga portalen där all data för samhällsplanering ska finnas och vara åtkomlig för alla.

De första myndighetsdata som läggs ut i NGP omfattar information om fornminnen och andra kulturhistoriska lämningar över i hela landet. De innehåller bland annat typ av lämning, identitet, geografiska uppgifter, kvalitetsparametrar, antikvarisk bedömning och statusuppgifter.

– Lämningarna är till stor del är skyddade enligt kulturmiljölagen. Information om dem är därför ett viktigt kunskapsunderlag i planeringen och byggandet av framtidens samhälle, säger Malin Klintborg, enhetschef på Lantmäteriet och uppdragsledare för arbetet med smartare samhällsprocesser.

Riksantikvarieämbetets datamängder att finns tillgängliga via nationella geodataplattformen från och med den 13 december 2023.  

– Tack vare den nationella geodataplattformen kommer aktörer i samhällsbyggnadsprocessen kunna hitta information samlad på samma plats och strukturerad på samma sätt. Vi tror att kulturmiljöinformationen på så vis når fler. Och det ger ett ökat skydd för vårt gemensamma kulturarv, säger Antonia Baumert t f enhetschef på Riksantikvarieämbetet Geografisk information och analys.

Läs mer om den Nationella geodataplattformen här (länk) www.lantmateriet.se/sv/nationella-geodataplattformen/

Läs mer om smartare samhällsbyggnad här(länk)  www.lantmateriet.se/sv/smartare-samhallsbyggnadsprocess/

Kontakter

Bilder

Om oss

Lantmäteriet bidrar till ett hållbart samhällsbyggande och ekonomisk utveckling. Vi skapar förutsättningar för att man tryggt ska kunna köpa, äga och sälja fastigheter. Det är via oss du kan söka, hitta och använda geografisk information och fastighetsinformation. Vår expertis och våra tjänster är grunden för att samhällsplanering, fastighetsmarknad och information om natur, vägar och platser ska fungera och vara tillförlitlig.
Lantmäteriet har omkring 2 000 medarbetare fördelade på cirka 50 orter. Huvudkontoret ligger i Gävle.

Följ Lantmäteriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantmäteriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye