Bra Miljöval

Mot självförsörjning av el – med hjälp av elbilen

Dela

Energismarta flerfamiljshus med solceller, batterier och elbilar som både kan lagra el och minska belastningen på elnätet. Bostadsrättsföreningen Stenberg i Hälsingland sökte stöd från Bra Miljöval Energifond för att genomföra ett sådant projekt.

Elbil laddas i garage.
Elbilarnas uppgift är att både lagra ström och skicka ut ström till huset eller till det allmänna elnätet. Fotograf: Daniel Bernstål

2020 startade Brf Stenberg ett omfattande projekt att bygga energieffektiva flerfamiljshus med stationära batterier och koppla till elbilar med förmågan att agera energilager och därmed kunna skicka ström åt två håll.  Bostadsrättsföreningen ansökte om pengar från miljömärkningens Energifond i de delar som medför energieffektiviseringen i projektet.   

Energimässigt är huset försett med bergvärmepump, solceller på taket samt stationära batterier och åtta elbilar som fungerar som energilager.  

— De stationära batterierna lagrar energi som producerats i solcellerna. Elbilarnas uppgift är att både lagra ström och skicka ut ström till huset eller till det allmänna elnätet. Hela anläggningen är optimerad för att ge så hög självförsörjandegrad som möjligt men även kunna bidra till att minska belastningen på energisystemet i stort, förklarar Klas Boman, initiativtagare och projektägare till Brf Stenberg 1.   

Under kommande år kommer Brf Stenberg 1 visa hur det går att öka självförsörjandegraden från solcellsanläggningen, kapa effekttoppar, förskjuta inköp av energi till tider på dygnet då belastningen av elnätet är lågt och priserna också är låga.   

Om elbilarna  

Elbilarna som används i projektet kommer från Volkswagen som var först ut med teknik som möjliggör att bilbatterier kan skicka ström åt båda riktningarna med en teknik som är kompatibel med den europeiska laddstandarden CCS.   

Elbilen - en del av energimarknaden  

Generellt sett kan elbilar användas som batteri upp till 97 procent av dygnet eftersom den genomsnittliga körtiden för bilar är 3 till 5 procent. Elbilen kan även användas för att lagra husets solcellsproduktion och kapa förbrukningstoppar som bidrar till jämnare elanvändning.   

Fakta Brf Stenberg   

  • Flerfamiljshus i passivhusstandard med 8 lägenheter   
  • Boyta: 1 254 kvm   
  • Varma biytor: 195 kvm  
  • Bergvärme/Värmepump/ackumulatortankar/kulvert   
  • 166 paneler 65 kWp  
  • Total förbrukning inkl hushållsel: ≈ 130 000 kWh   
  • Energilager: 52 kWh stationära batterier + 480 kWh mobila batterier   
  • Elbilar: 8 Volkswagen ID.4 med laddstandard CCS  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Elbil laddas i garage.
Elbilarnas uppgift är att både lagra ström och skicka ut ström till huset eller till det allmänna elnätet.
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Bra Miljöval är en oberoende miljömärkning som bedrivs av Sveriges största miljöorganisation Naturskyddsföreningen med över 200 000 medlemmar. Bra Miljöval startade 1990 och märkningen bygger på två grundidéer: att naturresurser måste sparas samt att den biologiska mångfalden och människans hälsa inte får hotas. Bra Miljöval miljökrav är strikta och kriterierna skärps regelbundet. Produkter och tjänster måste därför fortsatt utvecklas för att kunna fortsätta bära Bra Miljöval.

Följ Bra Miljöval

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bra Miljöval

Bra Miljöval ställer tuffare miljökrav på bilförsäkringar21.2.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Varje år anmäls runt en miljon skador på försäkrade personbilar med skadehantering som följd vilket påverkar miljön. Därför skärper Bra Miljöval miljökraven på bilförsäkringar. De nya kraven handlar främst om skadehantering för att minska klimat- och miljöpåverkan men även minska risken för hälso- och miljöfarliga utsläpp. Samtidigt ställs krav på att främja bildelning och förnybara drivmedel.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye