Hyresgästföreningen Riksförbundet

Krympande lägenheter döljer hyreshöjningar i nyproduktion

Dela

I sin återkommande lägesrapport tittar Hyresgästföreningen närmare på villkoren på bostadsmarknaden. Vinterns lägesrapport visar att nyproducerade lägenheter minskar i storlek och därmed döljer ökande hyror.

Hyresgästföreningens chefekonom Martin Hofverberg. Foto Filippa Ländin
Hyresgästföreningens chefekonom Martin Hofverberg. Foto Filippa Ländin

Hyresgästernas lägesrapport är en återkommande rapport där Hyresgästföreningen presenterar svensk bostadsmarknad ur ett hyresgästperspektiv. Årets vinterupplaga av rapporten visar på en “krympflation” i de nyproducerade bostäderna. 

- Nyproducerade lägenheter blir mindre och mindre. Sedan 2014 har en nyproducerad tvåa krympt med hela tio procent. I denna utveckling döljer sig en tydlig hyreshöjning för nyproducerade lägenheter om man tittar på hur mycket hyra man betalar för sin bostadsyta, säger Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen 

Nyproducerade lägenheter är i snitt 50 procent dyrare än övrigt bestånd. Samtidigt visar statistik över helt nyproducerade lägenheter att hyresnivåerna i princip verkar ha stått still de senaste åren, i vissa fall har de till och med sjunkit något. Vad som däremot döljs i statistiken är att de nyproducerade lägenheterna kraftigt minskat i storlek. Den genomsnittliga boendeytan för en nyproducerad hyresrätt med tre rum och kök har mellan 2014 och 2022 sjunkit från 75 till 71 kvadratmeter. För tvårummare har utvecklingen varit ännu skarpare, från 57 till 51 kvadratmeter under samma period. Det senare motsvarar en minskning med tio procent.  

Hyran per kvadratmeter ger därför en mer rättvis bild av hyresnivåernas utveckling de senaste åren. Mellan 2014 och 2021 ökade kvadratmeterhyran betydligt snabbare än den allmänna inflationen. Efter kraftiga prisökningar under 2022 ligger hyresökningen för perioden ungefär i nivå med KPI. 

Samtidigt som kvadratmeterhyrorna fortsatt ticka uppåt visar rapporten effekterna av det statliga investeringsstödet, som bidrog till byggandet av lägenheter med lägre hyror.  

- Hyran för en nyproducerad typlägenhet har under lång tid legat på omkring 45 procent av medianinkomsten. Vi kan nu se en liten minskning som effekt av flera orsaker. Investeringsstödet har förstärkt trenden mot mindre, men också betydligt billigare, lägenheter. Detta tillsammans med löneutvecklingen de senaste åren gör att lägenhetshyrans andel av medianlönen nu sjunkit till ungefär 40 procent, säger rapportförfattare Olof Karlsson 

Kontakter

Bilder

Hyresgästföreningens chefekonom Martin Hofverberg. Foto Filippa Ländin
Hyresgästföreningens chefekonom Martin Hofverberg. Foto Filippa Ländin
Ladda ned bild
Olof Karlsson, utredare Hyresgästföreningen. Foto Sophie Ehmsen
Olof Karlsson, utredare Hyresgästföreningen. Foto Sophie Ehmsen
Ladda ned bild

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet

“Strutspolitik som svar på den ekonomiska krisen.” Hyresgästföreningen kommenterar vårändringsbudgeten15.4.2024 08:48:53 CEST | Pressmeddelande

Idag presenterade regeringen sin vårändringsbudget. Det står klart att Tidöpartierna fortsatt saknar politisk handlingskraft för att möta den eskalerande bostadskrisen. Man missar också att ge nödvändigt stöd till landets tre miljoner hyresgäster, även om det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget nu förlängs fram till december 2024.

Hyresgästföreningen välkomnar regeringens beslut om förlängt tillfälligt bostadsbidrag. Vill nu se permanent höjning22.3.2024 09:16:56 CET | Pressmeddelande

I onsdags larmade Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset om den tuffa situationen för ekonomiskt utsatta familjer i Sverige. Organisationerna gick fram med fyra gemensamma krav på politiken för att öka dessa familjers möjlighet att tillgodose sina barns grundläggande behov. Ett av kraven var förlängning av det tillfälliga bostadsbidraget. Idag meddelar Tidöpartierna att de vill förlänga det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag till och med den 31 december 2024.

Ny mätning: tuffare ekonomiskt läge för barnfamiljer20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

En ny Sifo-undersökning bekräftar civilsamhällets beskrivning: ett tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer med små ekonomiska marginaler. Undersökningen visar att 4 av 10 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har behövt låna pengar för att kunna betala grundläggande utgifter de senaste sex månaderna. 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna. Läget för de mest utsatta familjerna är allvarligare än förra året.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye