Anna är Uppsalas nya Resterkock
Under hösten har grundskolebarn tävlat i Resterkocken, en tävling om hur man med kreativitet kan rädda mat som annars hade blivit matsvinn. Anna Sjökvist i klass 3 på Nåntunaskolan blev Uppsalas främsta Resterkock med sitt recept på en räddarsmoothie. Hon har nu chans att vinna den nationella Resterkocktävlingen som avgörs i mitten av december.
För Anna Sjökvist var inte det här första gången hon gjorde en smoothie på rester. I frysen och i den egna trädgården hittar hon ofta lämpliga ingredienser.
– Bananer som är på väg att bli bruna skivar vi upp och lägger i frysen för de är bra att göra smoothie på. Och förut fick vi så mycket äpplen att vi gjorde äppeljuice på det, säger Anna.
Resterkocken är en tävling som syftar till att utbilda barn och ungdomar i grundskolan att minska matsvinnet. Samtidigt får eleverna släppa loss kreativiteten kring hur rester och varor med kort hållbarhet kan användas.
Lokal jury utser lokal vinnare
Johanna Mellberg har utsett Uppsalas lokala vinnare. Hon är ägare och grundare av restaurangen Johanna & Mat är Uppsala lokal. En restaurang och cateringverksamhet med fokus på närproducerade och ekologiska råvaror, där menyn planeras utifrån säsong och för att inte ge upphov till matsvinn. Den kunskapen och sin tidigare erfarenhet som hem- och konsumentkunskapslärare hade Johanna användning av när hon skulle utse Uppsalas lokala vinnare i Resterkocken.
– Att barn och unga blir uppmuntrade i tidig ålder att våga prova i köket och lära sig planera och ta hand om rester är något som de har nytta av hela livet. Annas räddarsmoothie var ett kreativt bidrag där hon tog tillvara på frys- och kylrester men också vad man kan ha i sin trädgård. Det är smart att smaka sig fram om till exempel yoghurten är bra även om datumet har gått ut, säger Johanna.
Recept på Annas räddarsmoothie
Mango från frysen hade gått ut för länge sedan, den var isig men helt okej! Två konserverade ananasringar hittades i kylskåpet. Två äpplen, fallfrukt från trädgården. Yoghurt som gått ut, titta, lukta, smaka, helt okej! Detta blev en mycket god smoothie!
Räddat: Fryst mango, överblivna ananasringar, äpplen (fallfrukt), yoghurt som gått ut
Johannas tips för att minska matsvinnet hemma
- Ha koll på produkter i kyl och skafferi som är på väg att gå ut.
- Satsa på att ha basvaror hemma som kan varieras på olika sätt. Man kommer långt på rotfrukter och en skvätt grädde.
- Värm inte upp alla rester på en gång (om du inte vet att de kommer att gå åt) så kan de användas vid fler tillfällen.
- Var kreativ och våga prova nya rätter!
Om Resterkocken
Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Tävlingen är ett initiativ från Sysav, VIVAB, LSR, Uppsala Vatten och ÖGRAB samt Svenljunga, Partille och Kristianstad kommuner.
Läs mer på Resterkocken på https://www.resterkocken.se/
Uppsala Vatten är med i Resterkocken då en av åtgärderna i Uppsalas avfallsplan är att genomföra strategiska målgruppsanpassade kommunikationsinsatser med syfte att förebygga avfall samt öka återanvändning och källsortering med särskilt fokus på bygg- och rivningsavfall, matsvinn och matavfall, textil, plast, elektronikavfall och farligt avfall samt öka kunskapen om farliga ämnen i varor och material.
Kontakter
Uppsala Vattens presskontaktPresskontakt
Tel:018-727 98 98press@uppsalavatten.seFölj Uppsala Vatten och Avfall AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Uppsala Vatten och Avfall AB
Farligt avfall på forsfestivalen 202426.4.2024 08:31:13 CEST | Pressmeddelande
Uppsala Vatten i samarbete med Serwent Recover industriservice stöttar för andra året forsfestivalen med en särskild återvinningsbod för farligt avfall under 2024.
Uppsala Vatten vinner PFAS-mål i domstol9.4.2024 11:48:08 CEST | Pressmeddelande
Försvarsmakten ansvarar för PFAS-föroreningarna i Uppsalas vatten. Det står klart sedan Mark- och miljööverdomstolen i dag meddelat sin dom. Försvarsmakten måste stå för de reningskostnader som hittills uppstått på grund av PFAS-föroreningen.
Uppsalabornas vattenförbrukning fortsätter att minska5.4.2024 09:19:48 CEST | Pressmeddelande
Varje Uppsalabo använde i genomsnitt 131 liter vatten per dygn i hemmet under 2023. Det är en minskning med 1 liter per person och dygn jämfört med 2022. De senaste 10 åren har Uppsalabornas vattenförbrukning minskat med nästan 14 procent.
Kokningsrekommendationen i Almunge är hävd2.2.2024 09:37:56 CET | Pressmeddelande
Kokningsrekommendationen av det kommunala dricksvattnet i Almunge tas nu bort. Resultatet på de vattenprover som tagits visar att kvaliteten på dricksvattnet är normal. Dricksvattnet behöver inte längre kokas utan kan användas som vanligt.
Ida Hellrup blir tillförordnad vd på Uppsala Vatten21.12.2023 11:11:18 CET | Pressmeddelande
Ida Hellrup blir tillförordnad vd på Uppsala Vatten från 1 februari 2024. Hon är i dag avdelningschef för verksamhetsstöd på Uppsala Vatten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum