DO: Diskriminering när personer som använder ledar- eller assistanshund avvisades
Diskrimineringsombudsmannen, DO, har framställt krav om diskrimineringsersättning till tre olika företag för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning. Alla tre företagen har diskriminerat personer som använder ledar- eller assistanshund genom att de avisat personerna.
I ett av fallen har en större livsmedelskedja diskriminerat en person som använder assistanshund. Personen har vid två besök blivit tillsagd av anställda att hen inte får vara i butiken med sin hund. Även efter att personen visade upp hundens väst och tjänstekort med information om att det var en assistanshund fortsatte butiken att hävda att hen inte var välkommen. Personen fick genomföra sitt besök i butiken först efter att butiken kontaktat polis. När personen efter första besöket kontaktade livsmedelskedjans kundtjänst beklagade företaget det inträffade, lovade att det inte skulle hända igen samt skickade ett presentkort som kompensation. Men när personen åter besökte butiken, blev hen avvisad igen.
I de två andra fallen rör det sig om personer med synnedsättning som använder ledarhund, och där personerna har nekats att komma in på ett café respektive en restaurang.
– Ett generellt hundförbud kan inte tillämpas i förhållande till personer som använder ledar- och assistanshundar eftersom det innebär ett särskilt missgynnande av denna grupp. Det är företagens ansvar att se till att personalen har kunskap om de skyldigheter som följer av diskrimineringslagen och vilka regler som gäller på arbetsplatsen för att ta med ledar- och assistanshundar till en butik, ett café eller en restaurang, säger Sandra Danowsky, jurist på DO:s processenhet.
DO:s bedömning är att samtliga tre händelser har utgjort diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.
– Ledar- och assistanshundar är hjälpmedel – inte sällskapsdjur – vilket innebär att de har rätt att vistas i fler miljöer än andra hundar. Dessutom är det givetvis både kränkande och förenat med stort obehag att inte känna trygghet att kunna ta del av grundläggande samhällsfunktioner, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius.
DO begär nu att företagen ska betala diskrimineringsersättning till de utsatta personerna. Företagen har på sig fram till den 15 januari att ta ställning till DO:s begäran. Därefter kan DO komma att lämna in stämningsansökningar till tingsrätten.
DO 2023/6975
DO 2023/6976
DO 2023/6977
Nyckelord
Kontakter
Clas LundstedtPressansvarig
Foto: Hans Alm
DO arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.
Läs mer om vår verksamhet på www.do.se.
Följ Diskrimineringsombudsmannen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen
Tingsrättens dom: Försvarsmakten diskriminerade person med funktionsnedsättning19.11.2024 14:52:30 CET | Pressmeddelande
Att automatiskt utesluta en person med en autismspektrumdiagnos från möjligheten att prövas för värnplikt är diskriminering. Det framkommer av en dom från Stockholms tingsrätt.
Transportföretag åldersdiskriminerade 34-åring19.11.2024 09:04:00 CET | Pressmeddelande
Det var fråga om åldersdiskriminering när en 34-årig arbetssökande fick beskedet att han var för gammal för ett transportföretags traineeprogram. Den bedömningen gör DO som nu begär att företaget ska betala 75 000 kronor i diskrimineringsersättning till mannen.
Afrosvenska elever utsatta för diskriminering11.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Afrosvenska elever utsätts för diskriminering i skolan, bland annat i form av trakasserier. Det förekommer också att skolpersonal inte ser, eller väljer att inte se trakasserierna, alternativt inte gör något för att stoppa dem. Afrosvenska elevers utsatthet för rasism och diskriminering är ett av tre tematiska fördjupningsområden i DO:s årliga rapport, Förekomst av diskriminering 2024.
Diskriminering när skola stängde av elev23.10.2024 09:07:00 CEST | Pressmeddelande
Det var diskriminering som har samband med funktionsnedsättning när en kommunal skola i Hallands län stängde av en elev under en veckas tid. DO begär nu att kommunen ska betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till eleven.
Region Skåne diskriminerade pojke i samband med bussresor17.10.2024 09:07:00 CEST | Pressmeddelande
En pojke som använder rullstol har vid upprepade tillfällen diskriminerats när han har försökt åka buss med Skånetrafiken. Vid minst 14 tillfällen under två års tid har busschaufförer antingen nekat att hjälpa pojken med bussens lift, eller så har chauffören saknat kunskap om hur man använder liften vilket har medfört att liften inte har kunnat användas. Pojken har vid flera tillfällen tvingats att krypa ombord på bussen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum