SBAB Bank

Hushållens kostnader ökar betydligt mindre nästa år jämfört med föregående två år – ett bedrägligt lugn

Dela

Trots att de största kostnadsökningar ligger bakom oss behöver hushållen räkna med ökade utgifter även nästa år. Det är framför allt räntekostnader och mat som förväntas öka nästa år medan kostnaderna för drivmedel och el sannolikt minskar något. För en familj med två vuxna och två minderåriga barn i villa och med ett bostadslån på 3 miljoner kronor, förväntas kostnaderna bli cirka 100 000 kronor högre 2024 jämfört med 2021.

På uppdrag av Sveriges radio Ekot har SBAB gjort en sammanställning av hur två typhushålls räntekostnader och kostnader för livsmedel, el och drivmedel har förändrats de senaste åren och förväntas förändras nästa år. För en familj med två vuxna och två minderåriga barn i villa och med ett bostadslån på 3 miljoner kronor, förväntas kostnaderna vara cirka 100 000 kronor högre 2024 jämfört med 2021. För ensamhushåll boende i bostadsrätt med bolån på 2 miljoner kronor, förväntas kostnaderna vara cirka 55 000 kronor högre 2024 jämfört med 2021. Kostnaderna ökade som mest i fjol och i år. Kostnadsökningarna under 2024 förväntas, jämfört med 2022 och 2023, vara relativt små. För typfamiljen bedöms kostnaderna öka med cirka 8 000 kronor, eller knappt 700 kronor i månaden. Motsvarande siffror för ett ensamhushåll är 5 000 kronor totalt över året eller drygt 400 kronor i månaden.

– De största kostnadsökningarna ligger bakom oss, vilket är en lättnad för många hushåll. Samtidigt förväntas kostnaderna, totalt sett, inte sjunka utan fortsätta att öka ytterligare i ett läge där ekonomin i många hushåll generellt sett redan är mycket ansträngd. För vår typfamilj förväntas kostnaderna för bolån, livsmedel, el och drivmedel 2024 vara nästan 100 000 kronor högre än 2021. Det har löneutvecklingen inte ens nära på kompenserat för, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom.

– Givet att inflationen faller tillbaka, Riksbankens besked om oförändrad ränta och att allt fler prognoser pekar på att räntan kan komma att sänkas nästa år, så är det inte osannolikt att många fått förhoppningar om att kostnaderna också kommer att minska. Så är dock inte fallet. Åtminstone inte i närtid. Det finns inget som tyder på att priserna överlag kommer att falla tillbaka, även om enskilda priser kan göra det. Räntorna förväntas förvisso sjunka framöver, men det kommer att ta tid. De kommer heller inte gå tillbaka till de nivåer som rådde före höjningarna inleddes. Vi bedömer att den rörliga bolåneräntan på lite sikt uppgår till omkring 3,5 procent, säger Linda Hasselvik.

Det är framför allt kostnaderna för räntor (mätt utifrån den genomsnittliga årsräntan) och mat som förväntas öka nästa år, medan kostnaderna för drivmedel och el, som de senaste åren pressat hushållen hårt, förväntas minska lite under 2024.

– Under 2022 var det framför allt hushåll med bil och eluppvärmda hus som drabbades särskilt hårt av kostnadsökningar. 2024 förväntas i stället de med stora lån drabbas hårdast då det framför allt är räntekostnaderna som ökar, säger Linda Hasselvik. 

Om undersökningen:

Vi har tittat på kostnaderna för ränta, el, drivmedel samt mat. Kostnadsförändringarna utgår från siffror från Konjunkturinstitutet, Macrobond, Konsumentverket, SCB och SBAB:s egna prognoser. De presenteras närmare i bifogad Excelfil.

Vi har räknat på två typhushåll. En familj med två vuxna och två minderåriga barn som bor i en villa. Vi har antagit att de har lån på 3 miljoner kronor och rörlig ränta. Vi har antagit en elförbrukning på 15 000 kwh per år och drivmedelsförbrukning på 900 liter. Därtill har vi räknat med en matkostnad på 8 000 kronor i månaden 2021 och har sedan räknat upp den med faktisk och förväntad prisökning.

Det andra typhushållet består av en ensamstående person i bostadsrätt. Vi har antagit att hushållet har lån på 2 miljoner kronor och rörlig ränta. Vi har antagit att hushållet har en elförbrukning på 5000 kwh per år och drivmedelsförbrukning på 720 liter. Därtill har vi räknat med en matkostnad på 2 900 kronor i månaden 2021 och sedan räknat upp den med faktisk och förväntad prisökning.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om SBAB

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 288 000 och 571 000 privatpersoner har sparkonto (per den 30 september 2023). SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.sefacebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Trots starkare ekonomi och dubbelsänkning av Riksbanken håller bostadsägarna stenhårt i plånboken11.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Bostadsägare upplever att deras ekonomiska situation är bättre nu jämfört med för ett halvår sedan. Fler anser att deras ekonomiska situation har förbättrats jämfört med dem som upplever en försämring. Andelen som säger sig behöva ta av sparpengarna för att betala bolåneräntorna har halverats jämfört med i våras. Trots det håller bostadsägarna stenhårt i plånboken. Riksbankens dubbla räntesänkning verkar, än så länge, ha en mycket begränsad effekt på konsumtionen. Endast 3 procent säger att de kommer att konsumera mer efter räntesänkningarna. 27 procent anger att de i stället kommer att spara eller amortera mer. Detta visar Boägartempen från SBAB.

Trend mot underskott på nya bostäder i Sverige5.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Efterfrågan på nya bostäder, uppskattad utifrån hushållens betalningsförmåga, visar att det under årets tredje kvartal i genomsnitt var balans mellan efterfrågan på och utbudet av nya bostäder för alla upplåtelseformer i Sverige som helhet. Trenden pekar överlag mot underskott men ser olika ut i olika delar av landet. I Storstockholm råder redan underskott på villor. I flera kommuner och regionstäder finns kvarvarande obalanser med både över- och underskott. Den branta nedgången i antalet påbörjade bostäder har gjort att det stora utbudsöverskottet i till exempel Järfälla och Täby har minskat påtagligt. Trots en relativt sett starkare efterfrågan i förhållande till utbudet, syns ännu ingen påtaglig ljusning i försäljningen av nya bostäder.

Fortsatt prisfall på bostäder i november – men det spretade3.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Bostadspriserna sjönk med 1,1 procent i november i Sverige som helhet. Det var dock en splittrad bild. Lägenhetspriserna steg med 0,1 procent medan villapriserna sjönk med 1,6 procent. Lägenhetspriserna föll i tre av sex regioner och villapriserna i fyra av sex. Villapriserna sjönk med nästan 4 procent i Södra Sverige och lägenhetspriserna med strax över 2 procent i Norra Sverige. I de regioner där priserna steg var uppgångarna över lag måttliga. Sammantaget var prisfallet något större för Sverige som helhet med hänsyn tagen till vad som är normalt för säsongen. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för november.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye