SBAB Bank

Hushållens kostnader ökar betydligt mindre nästa år jämfört med föregående två år – ett bedrägligt lugn

Dela

Trots att de största kostnadsökningar ligger bakom oss behöver hushållen räkna med ökade utgifter även nästa år. Det är framför allt räntekostnader och mat som förväntas öka nästa år medan kostnaderna för drivmedel och el sannolikt minskar något. För en familj med två vuxna och två minderåriga barn i villa och med ett bostadslån på 3 miljoner kronor, förväntas kostnaderna bli cirka 100 000 kronor högre 2024 jämfört med 2021.

På uppdrag av Sveriges radio Ekot har SBAB gjort en sammanställning av hur två typhushålls räntekostnader och kostnader för livsmedel, el och drivmedel har förändrats de senaste åren och förväntas förändras nästa år. För en familj med två vuxna och två minderåriga barn i villa och med ett bostadslån på 3 miljoner kronor, förväntas kostnaderna vara cirka 100 000 kronor högre 2024 jämfört med 2021. För ensamhushåll boende i bostadsrätt med bolån på 2 miljoner kronor, förväntas kostnaderna vara cirka 55 000 kronor högre 2024 jämfört med 2021. Kostnaderna ökade som mest i fjol och i år. Kostnadsökningarna under 2024 förväntas, jämfört med 2022 och 2023, vara relativt små. För typfamiljen bedöms kostnaderna öka med cirka 8 000 kronor, eller knappt 700 kronor i månaden. Motsvarande siffror för ett ensamhushåll är 5 000 kronor totalt över året eller drygt 400 kronor i månaden.

– De största kostnadsökningarna ligger bakom oss, vilket är en lättnad för många hushåll. Samtidigt förväntas kostnaderna, totalt sett, inte sjunka utan fortsätta att öka ytterligare i ett läge där ekonomin i många hushåll generellt sett redan är mycket ansträngd. För vår typfamilj förväntas kostnaderna för bolån, livsmedel, el och drivmedel 2024 vara nästan 100 000 kronor högre än 2021. Det har löneutvecklingen inte ens nära på kompenserat för, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom.

– Givet att inflationen faller tillbaka, Riksbankens besked om oförändrad ränta och att allt fler prognoser pekar på att räntan kan komma att sänkas nästa år, så är det inte osannolikt att många fått förhoppningar om att kostnaderna också kommer att minska. Så är dock inte fallet. Åtminstone inte i närtid. Det finns inget som tyder på att priserna överlag kommer att falla tillbaka, även om enskilda priser kan göra det. Räntorna förväntas förvisso sjunka framöver, men det kommer att ta tid. De kommer heller inte gå tillbaka till de nivåer som rådde före höjningarna inleddes. Vi bedömer att den rörliga bolåneräntan på lite sikt uppgår till omkring 3,5 procent, säger Linda Hasselvik.

Det är framför allt kostnaderna för räntor (mätt utifrån den genomsnittliga årsräntan) och mat som förväntas öka nästa år, medan kostnaderna för drivmedel och el, som de senaste åren pressat hushållen hårt, förväntas minska lite under 2024.

– Under 2022 var det framför allt hushåll med bil och eluppvärmda hus som drabbades särskilt hårt av kostnadsökningar. 2024 förväntas i stället de med stora lån drabbas hårdast då det framför allt är räntekostnaderna som ökar, säger Linda Hasselvik. 

Om undersökningen:

Vi har tittat på kostnaderna för ränta, el, drivmedel samt mat. Kostnadsförändringarna utgår från siffror från Konjunkturinstitutet, Macrobond, Konsumentverket, SCB och SBAB:s egna prognoser. De presenteras närmare i bifogad Excelfil.

Vi har räknat på två typhushåll. En familj med två vuxna och två minderåriga barn som bor i en villa. Vi har antagit att de har lån på 3 miljoner kronor och rörlig ränta. Vi har antagit en elförbrukning på 15 000 kwh per år och drivmedelsförbrukning på 900 liter. Därtill har vi räknat med en matkostnad på 8 000 kronor i månaden 2021 och har sedan räknat upp den med faktisk och förväntad prisökning.

Det andra typhushållet består av en ensamstående person i bostadsrätt. Vi har antagit att hushållet har lån på 2 miljoner kronor och rörlig ränta. Vi har antagit att hushållet har en elförbrukning på 5000 kwh per år och drivmedelsförbrukning på 720 liter. Därtill har vi räknat med en matkostnad på 2 900 kronor i månaden 2021 och sedan räknat upp den med faktisk och förväntad prisökning.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om SBAB

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 288 000 och 571 000 privatpersoner har sparkonto (per den 30 september 2023). SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.sefacebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Mäklarna optimistiska om uppsving på bostadsmarknaden19.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Inför årets tredje kvartal tror 62 procent av mäklarna på stigande priser. Endast 5 procent tror på sjunkande priser. Majoriteten tror även att budpremierna kommer att stiga. Den senaste tidens ökade aktivitet på bostadsmarknaden bedömer mäklarna i huvudsak drivs av ett uppdämt behov att byta bostad följt av förhållandevis kapitalstarka mindre pris- och räntekänsliga bostadsköpare som varit inne en längre tid på bostadsmarknaden.

Ny befolkningsprognos omkullkastar tidigare bedömningar av bostadsbehovet17.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

SCB:s nya befolkningsframskrivning ger helt ändrade förutsättningar för behovet av nya bostäder fram till 2030. Boverkets gamla prognos var 67 000 bostäder per år. Ett byggande runt 30 000 bostäder förefaller vara mer ändamålsenligt – detta bedömt även utifrån behovet av att bygga bort den befintliga bostadsbristen. Bostadsbyggandet kan, mot denna bakgrund, inte på samma sätt som de senaste åren, väntas bidra till en hög BNP-tillväxt de kommande åren. Efterfrågan på nya bostäder uppskattad utifrån hushållens faktiska köpkraft – som skiljer sig från behovet – visar att det i genomsnitt är i stort sett balans mellan efterfrågan och utbudet av nya bostäder för samtliga boendeformer i Sverige som helhet. Det gäller även i Sveriges tre storstadsområden. Däremot finns obalanser i flera kommuner och regionstäder.

Sansade boprisförväntningar bland bostadsägare11.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Bostadsägarnas optimism om bostadspriserna fortsätter att öka. Man får går tillbaka till hösten 2021 för att hitta en lika stor optimism. 63 procent tror på stigande priser på ett års sikt jämfört med 3 procent som tror på sjunkande. Främsta skälet till prisuppgång anges vara sjunkande räntor. Samtidigt är förväntningarna sansade. Av de 63 procent som tror på stigande bostadspriser tror 4 av 5 att priserna kommer att stiga med maximalt 5 procent på ett års sikt. Bostadsägarna är som grupp mer optimistiska jämfört med bostadsspekulanter och de som hyr. Om elpriserna skulle stiga tror 72 procent att det kan påverka bostadspriserna negativt. Detta visar SBAB:s mätning av drygt 1000 bostadsägares prisförväntningar (Housing Price Expectations – HPE) för årets andra kvartal.

Temperaturen fortsätter att stiga på bostadsmarknaden – men kyligt för årstiden7.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen för maj visar att temperaturen fortsatte att stiga på bostadsmarknaden. Sedan årsskiftet är kortare försäljningstider för både hus och lägenheter den faktor som har bidragit mest till upptiningen – så även under maj tillsammans med fler budgivare på framför allt lägenhetssidan. Det är dock en bit kvar till ett normalt läge på bostadsmarknaden. Något uppsving är inte heller att vänta under juni och juli – tvärtom.

Stora löneskillnader gör det svårare för unga kvinnor att komma in på bostadsmarknaden4.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Unga kvinnor tjänar drygt 5000 kronor mindre i månaden, jämfört med män i motsvarande ålder. Det bidrar till sämre möjligheter att komma in på bostadsmarknaden. Enligt SBAB:s undersökning kan en 27-årig man köpa en etta i 19 av Sveriges 25 största kommuner. En kvinna i samma ålder har endast råd att köpa motsvarande lägenhet i 6 kommuner. Lättast är det att köpa en etta i Västerås, Jönköping, Norrköping, Borås, Sundsvall och Karlstad. Svårast är det i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Umeå, Lund och Nacka - där kan vare sig en man eller kvinna med medianinkomst köpa en etta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye