Boprisuppgång i mars – men någon våryra är det inte tal om
Bostadspriserna steg med 0,6 procent i mars i Sverige som helhet: lägenhetspriserna med 0,9 procent och villapriserna med 0,4 procent. Störst prisuppgång på lägenheter hade Storgöteborg (+3,1 %) och på villor Stormalmö (+1,6 %). I två regioner (Storgöteborg och Norra Sverige) föll villapriserna. Lägenhetspriserna föll i en region (Norra Sverige). Trenden, där den normala säsongseffekten och andra tillfälliga effekter rensats bort, pekar mot fallande bostadspriser med 0,4 procent i mars i Sverige som helhet. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI).

Bostadspriserna steg med 0,6 procent i mars i Sverige som helhet
Bostadspriserna steg med 0,6 procent i mars i Sverige som helhet (se tabell 1). Rensat för säsongseffekten och även för andra tillfälliga effekter föll dock priserna med 0,4 procent (se tabell 2 och diagram 1).
– Bostadspriserna brukar öka under årets inledande månader och har gjort så även i år. Trenden där normala säsongsuppgångar och andra tillfälliga effekter rensats bort pekar dock på fallande bostadspriser. Det underliggande pristrycket pekar med andra ord inte på någon våryra på den svenska bostadsmarknaden som helhet, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
– Hittills i år har bostadspriserna stigit med 2,9 procent i Sverige. Fortsätter den svaga prisutvecklingen fram till sommaren, får vi nog revidera ner vår boprisprognos för helåret om knappt 6 procent. Bostadspriserna brukar ju falla tillbaka under höstmånaderna, säger Robert Boije.
Lägenhetspriserna steg med 0,9 procent i mars
Lägenhetspriserna steg med 0,9 procent i mars för Sverige som helhet (se tabell 1). Priserna steg i fem av sex regioner. Mest steg de i Storgöteborg (3,1 %). Norra Sverige var enda regionen där priserna föll (-1,9 %). Med beaktande av säsongspåverkan och andra tillfälliga effekter, indikerar trenden svagt fallande lägenhetspriser (-0,1%) i mars (se tabell 2 och diagram 1). Lägenhetspriserna ligger nu endast 2 procent under toppnoteringarna från våren 2022.
– Trots en lite knackig uppgång under årets inledande månader tangerar nu lägenhetspriserna nästan toppnoteringarna från våren 2022, det vill säga de prisnivåer vi noterade innan inflations- och räntechocken slog till, säger Robert Boije.
Villapriserna steg med 0,4 procent i mars
Villapriserna steg med 0,4 procent i mars för Sverige som helhet (se tabell 1). Störst var prisuppgången i Stormalmö (1,6 %). I Storgöteborg och Norra Sverige föll villapriserna med 1,3 respektive 0,4 procent. Rensat för säsongseffekten och även för andra tillfälliga effekter föll dock priserna med 0,4 procent (se tabell 2 och diagram 1). Villapriserna ligger nu 12 procent under toppnoteringarna från våren 2022.
– Med den senaste månadens prisuppgång ligger villapriserna exakt 12 procent under toppnoteringen från våren 2022. Att villapriserna har mer att hämta igen än lägenhetspriserna får nog tillräknas den stora uppgången i villapriserna under pandemin – en effekt som troligen helt eller delvis reverserat, säger Robert Boije.
– Norra Sverige är den enda region som under mars hade fallande priser på både lägenheter och villor och är också den region som har haft svagast prisutveckling sedan årsskiftet på både lägenheter och villor. Turbulensen kring Northvolt och viss oro för andra stora gröna industriprojekt i norr kan ha påverkat detta, säger Robert Boije.
Tabell- och diagrambilaga återfinns i bifogad pdf.

Beskrivning av prisindexet
SBAB Booli Housing Price Index (HPI) uppdateras en gång i månaden och visar prisutvecklingen på bostadsmarknaden den senaste kalendermånaden, de tre senaste kalendermånaderna, de 12 senaste månaderna, sedan årsskiftet och sedan den senaste toppnoteringen. Indexet baseras på samtliga på Booli registrerade bostadsförsäljningar under den aktuella perioden. HPI beräknas som ett index med en hedonisk prismodell som förutom prisnoteringar använder information om bland annat bostädernas storlek, taxeringsuppgifter, tomtstorlek, antal rum, våning, månadsavgift och geografisk placering, samt avgift till bostadsrättsföreningen. På så sätt tar indexet hänsyn till (kontrollerar för) att de bostäder som sålts vid olika tidpunkter kan skilja sig åt. För geografisk information används kommun- och stadsdelstillhörighet. Prisindexet går tillbaka till 2013. Indexet är uppdelat för lägenheter och villor och beräknas för sex geografiskt skilda områden; Storstockholm, Storgöteborg, Stormalmö, Norra Sverige, Mellersta Sverige och Södra Sverige. Indexet finns tillgängligt i Boolis analysverktyg Booli Pro. Booli är en del av SBAB.
Nyckelord
Kontakter
Catharina HenrikssonPresschefSBAB
Tel:+46 76 118 79 14catharina.henriksson@sbab.seRobert BoijeChefsekonomSBAB
Tel:070-269 45 91robert.boije@sbab.sewww.sbab.se/bloggen/Dokument
Om SBAB
SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 298 000 och 679 000 privatpersoner har sparkonto (per den 7 februari 2025). Antal medarbetare (FTE) är 1 082. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank och linkedin.com/company/sbab-bank.
Följ SBAB Bank
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank
Sjunkande temperatur på bostadsmarknaden i mars4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar att temperaturen sjönk tillbaka något under mars. En större andel prissänkta bostäder, fallande budpremier och fler återpublicerade annonser är tre förklaringar.
Trots miljoninvesteringar är kunskapen om bostadsrättsföreningens ekonomi liten3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Snittpriset på en bostadsrätt i Sverige är ungefär 3 miljoner. Trots miljoninvesteringar har många dålig koll på bostadsrättsföreningens ekonomi. 46 procent vet inte hur stora lån föreningen har och 60 procent har inte koll på hur hög belåning per kvadratmeter de har, visar SBAB:s bostadsrättsundersökning. Intresset för att engagera sig i sin föreningen är svagt. Över hälften valde att inte gå på årsstämman ifjol. 40 procent hade inte tid, 20 procent tyckte inte att det gav dem något och 8 procent var rädda för att bli invalda i styrelsen.
Mäklarnas optimism avtar – osäkerhet präglar marknadsprognosen1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Enligt SBAB:s Mäklarbarometer förväntar sig över 70 procent av fastighetsmäklarna i Sveriges storstadsregioner ett ökat utbud på bostadsmarknaden inför andra kvartalet 2025. Trots detta tror 45 procent på stigande priser, drivet av en starkare efterfrågan. Optimismen är dock något dämpad jämfört med föregående kvartal, möjligen påverkad av aktuella ekonomiska osäkerheter. Husmäklare visar större optimism än bostadsrättsmäklare, med 53 procent som förutspår prisökningar för villor.
SBAB höjer räntorna på bundna bolån27.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB höjer listräntorna på bundna bolån med bindningstid 1–10 år, med 0,10 procentenheter. Räntejusteringen beror på att marknadsräntorna har ökat vilket lett till ökade upplåningskostnader för banken. Förändringarna träder i kraft idag torsdag 27 mars.
Ljusning för unga på bostadsmarknaden: Fler kan köpa sin första lägenhet24.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB:s senaste kartläggning över ungas möjlighet att köpa sin första bostad visar att läget har förbättrats avsevärt jämfört med förra året. Nu kan en 27-årig kvinna med medianinkomst till exempel köpa en genomsnittlig etta i 15 av landets 25 största kommuner, det är nio kommuner fler än i fjol. En jämnårig man kan köpa motsvarande bostad i 21 av 25 kommuner. Men trots ljusglimtar på bostadsmarknaden kvarstår utmaningen att spara ihop till kontantinsatsen. Löneskillnaden mellan könen skapar dessutom ojämlika förutsättningar att köpa en bostad.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum