Så bör öppenvårdsapoteken stärka beredskapen
Öppenvårdsapotek bör arbeta med kontinuitetshantering och stärka förmågan att hantera receptblanketter. Samtidigt behövs aktörsgemensam samverkan och övning för att tillsammans stärka öppenvårdsapotekens beredskap. Det är några av Läkemedelsverkets förslag i den rapport som överlämnats till regeringen.
Patienter ska kunna vända sig till öppenvårdsapoteken för att få sina läkemedel även i en kris eller vid höjd beredskap. Det är en förutsättning för att så långt som möjligt kunna bedriva en god och nära vård.
– Öppenvårdsapotekens roll behöver få en tydligare plats i totalförsvarsplaneringen. Läkemedelsverket och Socialstyrelsen fick i juni 2022 i uppdrag att påbörja ett långsiktigt arbete med att skyndsamt stärka öppenvårdsapotekens beredskap att lämna ut läkemedel från apotek. Det är angeläget att vi får förutsättningar att vidareutveckla det arbetet, säger Lena Björk, direktör på Läkemedelsverket.
Tre slutsatser som rapporten lyfter fram
- Apoteken bör arbeta med kontinuitetshantering så att verksamheten kan fungera på en acceptabel nivå även vid olika typer av störningar. För att tydligare kunna ställa det kravet behövs då ett stöd i regelverket, exempelvis genom att Läkemedelsverket får ett nytt bemyndigande.
- Förskrivning på receptblankett är i dagsläget det huvudsakliga alternativet när elektronisk förskrivning inte är möjlig. Förskrivare och vårdgivare behöver då säkerställa att det finns tillgång till blanketter i tillräcklig mängd, och både förskrivare och apotekspersonal behöver få utbildning och öva förskrivning på, respektive expediering av, receptblanketter.
- För att stärka apotekens beredskap behöver myndigheter, vård, apotek och andra aktörer samverka och öva regelbundet. Läkemedelsverket föreslår att myndigheten får finansiering för att skapa ett forum för att gemensamt höja kunskapen och ta fram åtgärder för att tillsammans stärka robustheten.
Nödvändigt med rutiner för alternativ drift
I en riktad insats från Socialstyrelsen och Läkemedelsverket under våren uppmanades verksamhetsansvariga för hälso- och sjukvården i regionerna och alla tillståndshavare för öppenvårdsapotek att se över sina rutiner för alternativ drift.
– I en första kommunikation har vi uppmanat huvudmännen att se över sina rutiner och pekat på behovet av rutiner för alternativ drift vid händelse av en störning eller en kris, fortsätter Lena Björk.
Frågor att utreda vidare
I rapporten konstaterar Läkemedelsverket att öppenvårdsapoteken är beroende av partihandelns leveranser av läkemedel. Det kan därför finnas anledning att titta på vilka förutsättningar som i händelse av kris eller höjd beredskap ska gälla leveranser till såväl öppenvårdsapotek som till hälso-och sjukvården och den veterinära verksamheten.
– Det finns behov av att stärka robustheten i den digitala förskrivningen och expedieringen. Det kan också finnas skäl att utreda vilken lagstiftning som behöver gälla vid en kris, så kallad författningsberedskap, för att kunna hantera en kris mer effektivt, avslutar Lena Björk.
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Länkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Vården klarar november – trots bristen på infusionsvätskor21.11.2024 13:12:34 CET | Pressmeddelande
Trots att situationen fortsatt är instabil ser vården ut att klara av bristen på infusionsvätskor under november och december. Licensläkemedel, varsam användning i vården och täta samarbeten mellan företag, regioner och myndigheter ser ut att ha gett resultat.
Vi vill ha fler biverkningsrapporter om hormonläkemedel21.11.2024 10:50:52 CET | Pressmeddelande
Hormonläkemedel i plåster-, gel-, kräm- och sprayform med testosteron och östrogen skulle i sällsynta fall kunna ge biverkningar hos människor och djur i användarens närhet. Som alltid när man upplever biverkningar av ett läkemedel ska man rapportera in detta till Läkemedelsverket.
Nu blir det enklare att rapportera misstänkta biverkningar av djurläkemedel19.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har en ny e-tjänst för rapportering av misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Myndigheten uppmanar alla djurägare att rapportera misstänkta biverkningar. Rapporterna är viktiga och används för att övervaka och förbättra säkerheten för djurläkemedel.
Ny e-tjänst ska underlätta biverkningsrapportering för veterinärläkemedel19.11.2024 08:29:00 CET | Pressmeddelande
En ny e-tjänst ersätter tidigare pappersblanketter för att rapportera misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Läkemedelsverket uppmanar all personal inom djurens hälso- och sjukvård att rapportera in misstänkta biverkningar.
Leqembi rekommenderas för behandling av tidig Alzheimers sjukdom15.11.2024 14:03:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s humanmedicinska kommitté CHMP har omprövat godkännandet av läkemedlet Leqembi. Slutsatsen i den nya rekommendationen är att fördelarna överväger riskerna i en begränsad patientpopulation av alzheimerpatienter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum